Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

17Ν : Αποφυλακίστηκε ο Βασίλης Ξηρός, ακολουθούν σε λίγους μήνες Τέλιος, Τσελέντης

Στα... εγκόσμια επιστρέφουν σταδιακά εννέα χρόνια μετά τη σύλληψή τους και αφού έχουν δικαστεί σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, οι καταδικασθέντες ως μέλη της 17Ν.
Από τους 20 συλληφθέντες, σήμερα παραμένουν στη φυλακή οι οκτώ, καθώς την εβδομάδα που μας πέρασε αποφυλακίστηκε ο Βασίλης Ξηρός. Εχοντας εκτίσει τα 3/5 της συνολικής κάθειρξης 25 ετών που του είχε επιβάλει το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο μικρότερος γιος της οικογένειας Ξηρού αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής. Σημαντικό ρόλο στην αποφυλάκισή του διαδραμάτισε το γεγονός ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από το καλοκαίρι του 2002 μέχρι σήμερα, ο «Παναής» της 17Ν ήταν τυπικός και συνεπής στις πενθήμερες άδειες που έλαβε, ενώ «έγραψε» πολλές ώρες σε μεροκάματα, κατορθώνοντας να λάβει το αποφυλακιστήριο ταχύτερα, αφού μία ημέρα εργασίας μετράει για δύο ημέρες ποινής.
Οι επόμενοι, που αναμένεται να αποφυλακιστούν σε λίγους μήνες, είναι ο Κώστας Τέλιος -ο «δάσκαλος από τη Θεσσαλονίκη» - και ο Πάτροκλος Τσελέντης - ο «Αλέκος» ή «Ταινίας». Στους δύο καταδικασθέντες, το δικαστήριο είχε αναγνωρίσει το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, με αποτέλεσμα να αποφύγουν τα ισόβια. Τόσο ο Τέλιος όσο και ο Τσελέντης λαμβάνουν πενθήμερες άδειες, ενώ ο Τσελέντης εργάζεται στον φούρνο των φυλακών, προσδοκώντας να είναι ελεύθερος στα τέλη του 2011. Ο Τέλιος κρατείται στο νοσοκομείο των φυλακών και η αποφυλάκισή του υπολογίζεται τους πρώτους μήνες του 2012.
Ελεύθεροι, έχοντας εκτίσει την ποινή που τους επιβλήθηκε, είναι: ο Κώστας Καρατσώλης ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 17 ετών, ο Σωτήρης Κονδύλης στον οποίο είχε επιβληθεί 11ετής κάθειρξη, καθώς και οι Θωμάς Σερίφης και Διονύσης Γεωργιάδης, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη οκτώ ετών ο καθένας. Ελεύθεροι είναι, επίσης, οι Νίκος Παπαναστασίου και Παύλος Σερίφης, οι οποίοι απηλλάγησαν από την κατηγορία της συμμετοχής τους στην οργάνωση λόγω παραγραφής του αδικήματος.
Αθώοι κρίθηκαν και οι Θεολόγος Ψαραδέλλης, Ανέστης Παπαναστασίου, Γιάννης Σερίφης και Αγγελική Σωτηροπούλου.
Εκτός των Τέλιου και Τσελέντη, στις φυλακές Κορυδαλλού παραμένουν ο καταδικασθείς σε 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη ως αρχηγός της 17Ν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας - 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Χριστόδουλος Ξηρός - 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Σάββας Ξηρός - 5 φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Βασίλης Τζωρτζάτος - 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, καθώς και ο Ηρακλής Κωστάρης, ο οποίος εκτίει ισόβια κάθειρξη.

23.7.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis