Στο ενδεχόμενο να χρειαστεί η Κύπρος οικονομική βοήθεια στην περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα δραστικότερα μέτρα σε σχέση με αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί με αφορμή την έκρηξη στη ναυτική βάση, αναφέρθηκε σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και τους ηγέτες των κομμάτων ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Αθανάσιος Ορφανίδης. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Κύπρου τόνισε ότι η οικονομία του νησιού βρίσκεται σε κατάσταση συγκρινόμενη με αυτή που ακολούθησε την τουρκική συμβουλή. «Συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, τις δυσκολίες προσφυγής σε εξωτερικό δανεισμό, τις επιπρόσθετες οικονομικές επιπτώσεις από τα πρόσφατα γεγονότα στο Βασιλικό, πιστεύω ότι η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συγκρινόμενη με αυτή του 1974», τονίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο διοικητής της τράπεζας. Σημειώνεται ότι η έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στις 11 Ιουλίου και οι μεγάλες ζημιές στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμού Βασιλικού, πέρα από το γεγονός ότι στοίχισαν τη ζωή σε 13 ανθρώπους, έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του νησιού, ενώ έχουν κλονίσει και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση.
Ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής υπολογίζει ότι οι επιπτώσεις της έκρηξης θα μπορούσαν να περιορίσουν έως 0,5% τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για ανάπτυξη 1,5% το τρέχον έτος. Η διαφορά αυτά μεταφράζεται σε ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 180 και 350 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να προσθέσει ένα επιπλέον 1% με 2% στο δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου που βρίσκεται πλέον στο 5,3% του ΑΕΠ. Επιπλέον, ο κ. Πλατής τόνισε ότι στο παραπάνω ποσό δεν περιλαμβάνεται το κόστος επισκευής του μεγαλύτερου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Κύπρου, ο οποίος παράγει το 50% με 60% των ενεργειακών αναγκών του νησιού.
«Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως μεταξύ άλλων η ένταξη της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης, με ό,τι συνεπάγεται για την οικονομία αλλά και για το εθνικό θέμα, απαιτούνται αμέσως περισσότερα και δραστικότερα μέτρα από εκείνα που συζητήθηκαν στη συνάντηση της 8ης Ιουλίου, καθώς και η ταχύτερη υλοποίησή τους», συμπληρώνει ο κ. Ορφανίδης, ο οποίος κατά το παρελθόν διετέλεσε και σύμβουλος στην αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed.
Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει την πρώτη δέσμη μέτρων αργότερα μέσα στην εβδομάδα, στον απόηχο και του μπαράζ υποβαθμίσεων της κυπριακής πιστοληπτικής ικανότητας που έχουν προχωρήσει κατά τους τελευταίους μήνες οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης με αφορμή τη μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία.
Ο κ. Ορφανίδης, ο οποίος είναι μέλος του βασικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει εκφράσει κατά το παρελθόν την αντίθεσή του στις προηγούμενες προτάσεις μέτρων λιτότητας, επιμένοντας τόσο ότι η εφαρμογή τους απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα όσο και ότι δεν πράττουν πολλά για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών, και ειδικότερα τη μείωση των μισθών της κυβέρνησης, που καταλαμβάνουν το ένα τρίτο του κυπριακού προϋπολογισμού. Το ΑΕΠ της Κύπρου, η οποία αποτελεί ένα από τα μικρότερα μέλη της Ευρωζώνης, διαμορφώνεται μόλις στα 17,4 δισ. ευρώ, με την οικονομία της να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, καθώς και στις ναυτιλιακές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Πρόκειται για την πρώτη φόρα που ο κ. Ορφανίδης αναφέρεται στο ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου σε έναν μηχανισμό στήριξης, παρά το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού της Κύπρου ακολουθεί ανοδική πορεία ακόμα και πριν από την έκρηξη. Η απόδοση του δεκαετούς κυπριακού ομολόγου κυμαινόταν χθες στο 8,9%, σε σχέση με το 8,6% της προηγούμενης εβδομάδας, και το 6,2% στις αρχές Μαΐου.
Πηγή Καθημερινή
21.7.2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου