Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Οι "επιδοτήσεις" συνεχίζονται (στους αγροτικούς συνεταιρισμούς)

Ναι μεν, αλλά... Αυτή είναι η «λογική» που ισχύει για χρόνια στη χώρα μας και έχει γεννήσει πλήθος παράλογων και άδικων καταστάσεων. Αυτή είναι η λογική που εφαρμόζεται δυστυχώς ακόμα και τώρα που τα πράγματα είναι στο και πέντε.
Ετσι, ναι μεν κόβονται μισθοί και συντάξεις και είναι αναγκαίο να περιοριστεί ο δημόσιος τομέας, αλλά από την άλλη ξοδεύονται χρήματα για να μη διαταραχθούν ισορροπίες.
Ναι μεν η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη και υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζουν να επιδοτούνται οργανισμοί που αποδεδειγμένα δεν παράγουν τίποτα.
Ο λόγος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των οποίων κατατέθηκε στη Βουλή αυτές τις ημέρες.
Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι τα όργανα των αγροτών που έχουν συσταθεί προκειμένου να μπορούν οι ίδιοι να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε καλύτερες τιμές, να παρέμβουν στην αγορά και να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους, αποφεύγοντας τους μεσάζοντες. Ολα αυτά βέβαια θεωρητικά. Γιατί στην πράξη από τους 6.200 υφιστάμενους στα χαρτιά αγροτικούς συνεταιρισμούς, λιγότεροι από τους 1.000 έχουν κάνει οποιαδήποτε εμπορική πράξη τα τελευταία χρόνια.
Yπάρχουν επίσης περίπου 120 ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, από τις οποίες μόνο 20 μπορούν να θεωρηθούν επιχειρήσεις, έχουν κριθεί δηλαδή ικανές να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες. Πραγματικά, λοιπόν, η εξυγίανση είναι απαραίτητη. Ναι μεν, αλλά... Λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού νομοσχεδίου και αφού το τριτοβάθμιο όργανο των ενώσεων συνεταιρισμών, η γνωστή ΠΑΣΕΓΕΣ, εξέδωσε οργισμένες ανακοινώσεις κατά του νομοσχεδίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τους συνεταιρισμούς. Σύμφωνα με αυτό, τους «επιδοτεί» με το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ για το 2011 από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αναλάβουν να συμπληρώσουν τις αιτήσεις των αγροτών, προκειμένου οι τελευταίοι να λάβουν τις κοινοτικές ενισχύσεις. Η πανάκριβη αυτή διαδικασία δεν εφαρμόζεται βέβαια σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου οι αγρότες λαμβάνουν τις επιδοτήσεις με βάση τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που βέβαια γνωρίζουν ποιος καλλιεργεί τι και πού.
Με αυτή τη συμφωνία -ανάλογες υπογράφονται εδώ και πολλά χρόνια από όλες τις ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- αγροτικοί συνεταιρισμοί που δεν έχουν να επιδείξουν κανένα άλλο έργο αποκτούν αντικείμενο εργασίας, άρα άλλοθι για να συνεχίσουν να υπάρχουν. Ενα ολόκληρο σύστημα συνεχίζει να τρέφεται με κρατικά χρήματα χωρίς να παράγει τίποτε άλλο, παρά κομματική εξάρτηση και τελικά διαφθορά. Δυστυχώς, οι προθέσεις δεν είναι πάντα αυτές που φαίνονται.
    Πηγή Καθημερινή21.7.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis