Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

"Πάγωσαν" τους λογαριασμούς του Λαυρεντιάδη και άλλων στελεχών της Proton

Οσμή σκανδάλου στην Proton Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Αρχής Καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, πάγωσε τους λογαριασμούς του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, καθώς και επτά ακόμη προσώπων που διετέλεσαν από τα τέλη του 2009 ως και πρόσφατα εκτελεστικά μέλη του Δ. Σ της Proton Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν «παγώσει» οι λογαριασμοί των Λ. Λαυρεντιάδη Α. Αθανάσογλου, Τρ. Κολίντζα, Αθ. Παπασπηλιού, Δ. Σαραμαντή, Σ. Λιαρμακοπούλου, Γ. Αρβανίτη και Δ. Μπιθάρη, ενώ ζητήθηκε και η δέσμευση κίνησης μετοχών και λοιπών κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του κ. Λ. Λαυρεντιάδη.

Τα πορίσματα των ελέγχων παραδόθηκαν την περασμένη Τετάρτη 27/7 διαπιστώνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, χορηγήσεις δανείων και κινήσεις λογαριασμών που δημιουργούν ενδείξεις για ξέπλυμα χρήματος εξ' ου και δεσμεύτηκαν οι λογιαριασμοί των παραπάνω προσώπων.

Η έρευνα της Ττράπεζας της Ελλάδος διήρκησε περίπου 5 μήνες, ενώ το τελευταίο διάστημα λόγω των στοιχείων που είχαν εντοπισθεί κινητοποιήθηκε και η Αρχή Καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Ταυτόχρονα απαγορεύθηκε η οποιαδήποτε μεταβολή στην ακίνητη περιουσία του κ. Λαυρεντιάδη ώσπου να ολοκληρωθεί η έρευνα που πραγματοποιεί η ανεξάρτητη αρχή, έχοντας στη διάθεσή της ισχυρές ενδείξεις ότι τον τελευταίο καιρό διακινούνται από τα πρόσωπα αυτά μεγάλα χρηματικά ποσά που είναι πιθανόν να αποτελούν προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο τελεταία χρόνια στην Proton Bank, άλλαζαν συνεχώς οι διευθύνοντες σύμβουλοι, ενώ την Παρασκευή ανέλαβε ο κ. Γεώργιος Τανισκίδης, τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Millennium (και από τους «πρώτους» της ηγεσίας στην πρώην Novabank),  αντικαθιστώντας τον κ. Αντώνη Αθανάσογλου. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις αρχές του 2010 έχουν γίνει ήδη τρεις αλλαγές σε επίπεδο management. Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου είχε ασκήσει και ο καθηγητής κ. Τρύφων Κολλίντζας, μετά την αποχώρησή του από τα ηνία της Attica Bank, ενώ τελευταία πρόεδρος της Τράπεζας ήταν ο πρώην αμερικανός πρεσβευτής κ. Ντάνιελ Σέπχαρντ.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ

ΟΛαυρέντης Λαυρεντιάδης μόλις στα 35 του χρόνια κατάφερε να απασχολεί την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα με τις επιδόσεις του στον επιχειρηματικό στίβο. Μέσα σε λίγα χρόνια απογείωσε την οικογενειακή επιχείρηση Νεοχημική,η οποία δραστηριοποιούνταν στον κλάδο των χημικών. Την εισήγαγε στο ΧΑ,αποκομίζοντας σημαντικές υπεραξίες, για να την πουλήσει το 2008 στην Carlyle Group,επιτυγχάνοντας ένα deal ύψους 500 εκατ.ευρώ.Η Νεοχημική ξαναπέρασε στα χέρια του λίγο αργότερα με εντυπωσιακά χαμηλότερο τίμημα, ωστόσο τελικώς ρευστοποίησε τη συμμετοχή του, μεταβιβάζοντάς την σε βρετανικό fund.

Ο Λαυρεντιάδης εισήλθε θορυβωδώς και στην αγορά το 2007, δημιουργώντας έναν νέο όμιλο με την ονομασία Αlapis, διά της συγχώνευσης τεσσάρων εταιρειών, ενώ άρχισε να μετέχει και στην αγορά των Μέσων Ενημέρωσης με μειοψηφικά πακέτα..

Πριν από μερικούς μήνες ξεκίνησε την απεμπλοκή του, διατηρώντας μόνο μικρό ποσοστό στην Αlapis (6%) και στην Ρroton Βank, ενώ εντύπωση είχε προκαλέσει η μετοίκησή του στο Λονδίνο.

Η PROTON BANK

Η Ρroton Βank ιδρύθηκε το 2001 από τον χρηματιστή Τζώνη Μαρκόπουλο, που πέθανε αρκετά νέος, αποτελώντας στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της μια τράπεζα με εξειδίκευση στις επενδυτικές υπηρεσίες.Μετά τον θάνατο του ιδρυτή της το 2004 η τράπεζα περνά στον κ.Αντώνη Αθανάσογλου.

Παρά τις αλλαγές που σημειώθηκαν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτοτε,ο κ. Αθανάσογλου τη διοικούσε ανελλιπώς ως και την περασμένη εβδομάδα που αποχώρησε οριστικά.Ο νέος βασικός της μέτοχος την εισάγει το 2005 στο ελληνικό χρηματιστήριο και έναν χρόνο αργότερα προχωρεί σε συγχώνευση με την Ωμέγα,μέσω της οποίας η τράπεζα ξεκινά τη δραστηριοποίησή της και στη λιανική τραπεζική.

Την ίδια χρονιά στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας εισέρχεται το fund ΙRF της εφοπλίστριας Αγγελικής Φράγκου, το οποίο αποχωρεί τον Σεπτέμβριο του 2008 με την πώληση των μετοχών της στον κ. Αθανάσογλου και στον έτερο μεγαλομέτοχο της τράπεζας κ. Ηλία Λιανό. Επόμενος σημαντικός σταθμός αποτέλεσε η είσοδος της Τράπεζας Πειραιώς το 2008 στο μετοχικό της κεφάλαιο με 32%, ύστερα από συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον κ. Αθανάσογλου και τον κ.Λιανό. Η μεταβίβαση έγινε με ανταλλαγή μετοχών.

Ωστόσο η Τράπεζα Πειραιώς δεν έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ρroton Βank.Τον Δεκέμβριο του 2009 ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδηςαγοράζει το σύνολο της συμμετοχής της αντί 70 εκατ. ευρώ. Ο νέος μεγαλομέτοχος της τράπεζας τοποθετεί τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ.Ντάνιελ Βερν Σπέκχαρντστη θέση του προέδρου της και αμέσως ακολουθεί η πώληση ενός ποσοστού της τάξεως του 10% σε αμερικανικό fund και άλλους επενδυτές.

Το ξέσπασμα της κρίσης βρήκε την Ρroton Βank αθωράκιστη κεφαλαιακά. Η Τράπεζα της Ελλάδος από την πρώτη στιγμή την πίεζε να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.Πράγματι τoν Φεβρουάριο του 2011 η τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία μία έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Τier ΙΙ) ύψους 60 εκατ.ευρώ.Ωστόσο ούτε αυτά τα χρήματα ήταν αρκετά.

Η τοποθέτηση του κ. Γ. Τανισκίδηστη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της την περασμένη Παρασκευή θεωρείται ότι επιβλήθηκε από την κεντρική τράπεζα με στόχο να υπάρξει οριστική λύση στα προβλήματά της. Ουσιαστικώς η τράπεζα τίθεται υπό επιτροπέια.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ
Στα δημοσιεύματα, η πλευρά Λαυρεντιάδη απάντησε με την εξής ανακοίνωση:


«Η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της φερόμενης ανάμιξης του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σε υπόθεση που διερευνά η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, συνιστά άθλια επίθεση από σύμπλεγμα συμφερόντων που επιδιώκει να ελέγξει τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Λαυρεντιάδη κινήθηκε πάντα με απόλυτη νομιμότητα. Ο κ. Λαυρεντιάδης αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε κατηγορία και ανάμειξή του σε σχετικές ενέργειες τις οποίες και χαρακτηρίζει ως ανυπόστατες και άκρως συκοφαντικές.

Η στοχοποίηση του ιδίου και της Proton Bank έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό με σειρά δημοσιευμάτων που επιχειρούσαν να τορπιλίσουν το ενδεχόμενο ισχυροποίησης της Proton Bank και των προοπτικών ανάπτυξής της, η οποία και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο των προτεινόμενων συγχωνεύσεων, ανάγκη που έχει παρουσιαστεί ως αποτέλεσμα της κατάστασης στην ελληνική οικονομία. Σε αυτή την κατεύθυνση ζητούμε την άμεση διερεύνηση τέτοιων σκοπιμοτήτων από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο κ. Λαυρεντιάδης δεν θα παραμείνει θεατής στην εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, θα συνεργαστεί απολύτως με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση όπου ενεπλάκη το όνομά του και επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του, προκειμένου οι συκοφάντες και όσοι κρύβονται πίσω από αυτούς, να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει.»

Πηγή Κέρδος on line
30.7.2011

Σχόλιο δικό μας
Ας κρατάμε μικρό καλάθι στις όποιες φήμες βγαίνουν για τον τραπεζικό τομέα μέχρι να αποδειχθούν αληθείς. Εξ άλλου ας μη ξεχνάμε πως δεν πάει πολύς καιρός που υποβαθμίστηκαν τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δίχως να αποδειχθεί τελικά (βάσει των οικονομικών τους αποτελεσμάτων) πως έπρεπε να υποβαθμιστούν. Η ζημιά όμως που έγινε είναι ανεπανόρθωτη αφού κλονίστηκε η εμπιστοσύνη του κοινού απέναντί τους. Οι συνήθεις άμεσες συνέπειες όταν διασπείρονται τέτοιες ειδήσεις είναι ο πανικός καταθετών και μετόχων που οι μεν πρώτοι σπεύδουν να αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις (δημιουργώντας προβλήματα ρευστότητας στην όποια τράπεζα μπει στο στόχαστρο) και οι δεύτεροι από φόβο σπεύδουν να "ξεφορτωθούν" τις μετοχές που κατέχουν σε εξευτελιστικές τιμές ρευστοποιώντας τες. Τελικά κάτω από αυτές τις συνθήκες μια τράπεζα είναι εύκολο να εξαγοραστεί από εκέινους που καραδοκούν αφού η τιμή της μετοχής της θα έχει κατακρημνιστεί. 
Αυτή τη περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές διεργασίες πίσω από το παρασκήνιο για αναγκαστικές συγχωνεύσεις τραπεζών δημιουργώντας ανοιχτό πεδίο σε όσους είναι μέσα στα πράγματα. Δεν λέω πως η συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να είναι παραμύθι, αυτό που λέω είναι πως προτού ο καθένας από εμάς πειστεί για ένα σενάριο θα πρέπιε να ολοκληρωθεί η έρευνα από τις αρμόδιες αρχές και να βρεθούν ενοχοποιητικές αποδείξεις. Υποψήφιοι αγοραστές καμιά φορά μπορεί να χρησιμοποιούν και αθέμιτους τρόπους προκειμένου να οδηγήσουν τους ανταγωνιστές τους στη σφαγή. Ας περιμένουμε λοιπόν το τελικό πόρισμα αυτής της υπόθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis