Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Κηφισιά : Σπιτικό πρωινό στον Βάρσο

Ζαχαροπλαστείο Βάσος - Κηφισιά - Πηγή φωτό : Espresso
Είναι πολύ λίγα τα μέρη στην Αθήνα που δεν έχουν αλλάξει και δεν θα ήθελες να αλλάξουν απολύτως τίποτα, ούτε λογότυπο. Εχω καθιερώσει να πηγαίνω μία φορά την εβδομάδα στον Βάρσο, στην Κηφισιά. Για πρωινό. Brunch στον Bάρσο. Αβγά μάτια ή ομελέτα, με λουκάνικο, τυρόπιτα ταψιού, τσουρέκι, μπριός, κρέμα, ρυζόγαλο, ζεστή σοκολάτα, φρεσκοστυμένος χυμός πορτοκαλιού, όχι απαραίτητα όλα μαζί.
Πριν από τα Χριστούγεννα η τυρόπιτα ταψιού ήταν διαφορετική. Δεν ήταν κακή η γεύση της, απλώς ήταν διαφορετική, όχι σαν κι αυτή που είχαμε συνηθίσει να τρώμε, κάθε βδομάδα. Οπως μάθαμε, είχε τελειώσει το τυρί. Παραγωγής τους. Τις γιορτές είχαν στολίσει τη βιτρίνα με το κλασικό, πλέον, λευκό δέντρο από κουραμπιέδες. Παραγωγής τους. Μετά τις γιορτές απολαύσαμε ένα διαφορετικό πρωινό, με χιόνι, ζεστά αβγά και μαύρο στρογγυλό ψωμάκι. Εννοείται, παραγωγής τους.
Αν το συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο, καφέ, στέκι, στην οδό Κασσαβέτη, είναι τόσο ρετρό, παλιομοδίτικο, αυθεντικό, είναι γιατί αυτή ακριβώς είναι και η γοητεία του. Οι άνθρωποι που σε σερβίρουν, οι δερμάτινοι καναπέδες με τα μίνιμαλ τραπεζάκια, το τζάκι, οι δύο είσοδοι, οι θαμώνες, ακόμη και το χαρτί και οι σακούλες, με το λευκό και το κόκκινο, μοιάζουν να έχουν παραμείνει ίδια. Ετσι, ακριβώς ξέρεις πάντα τι να περιμένεις.
Σε μια πόλη που δεν αναγνωρίζεις πλέον εύκολα γειτονιές και όλα μοιάζουν σαν να έχουν βγει από καρμπόν, ίδιες αλυσίδες καταστημάτων παντού, παρόμοιες γεύσεις, μυρωδιές, εικόνες, είναι ανακουφιστικό να μυρίζεις τσουρέκι -που μυρίζει τσουρέκι-, να βρίσκεις γιαούρτι, γαλακτομπούρεκο, μαρεγκάκια, σου και τρουφάκια, δίπλες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, όποτε σου... μυρίσουν.
Οι κυρίες με τις λευκές ποδιές μοιάζουν έτοιμες να σε εξυπηρετήσουν. Ζυγίζουν αυτό που έχεις επιλέξει, το συσκευάζουν τη στιγμή που το ζητάς, ακόμη και το τσουρέκι, σου προτείνουν πώς και πότε να το κλείσεις στην ειδική σακούλα, για να διατηρηθεί όσο φρέσκο είναι και αντέχει να είναι.
Γαλακτοζαχαροπλαστείο με παραδοσιακές συνταγές, χωρίς χημικά συντηρητικά και βελτιωτικά στα προϊόντα. Το καταλαβαίνεις αμέσως. Στον Βάρσο δεν θα βρεις εξωτικά γλυκά, συνταγές της μόδας, υψηλή ζαχαροπλαστική. Ευτυχώς. Το κρουασάν με τα καρύδια και τη σοκολάτα δεν υπάρχει οπουδήποτε αλλού. Το ρυζόγαλο μπορεί να είναι καλύτερο και από το σπιτικό. Αλλά είναι κυρίως η ατμόσφαιρα, στον δερμάτινο καναπέ, με φόντο τον κήπο, το ταχυδρομείο και η μίνι γειτονιά έξω από το παράθυρο, που σταματούν τον χρόνο, ανοίγουν την όρεξη, βαλσαμώνουν τις αισθήσεις, για μια εμπειρία, ένα ταξίδι στη δεκαετία του ’60. Με την τυρόπιτα ταψιού, αγκαλιά.

Της Σάντυς Τσαντάκη
21.1.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis