Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Από το Διάστημα ο "σιδερένιος άνθρωπος"

ΠΑΡΙΣΙ. Η υπόθεση του «σιδερένιου ανθρώπου», όπως ονομάζεται το άγαλμα της βουδιστικής θεότητας Βαϊσραβάνα, θα μπορούσε να αποτελεί σενάριο ταινίας φαντασίας στα πρότυπα του «Ιντιάνα Τζόουνς». Δεν είναι μόνο ότι το ύψους 24 εκατοστών άγαλμα πιθανότατα εκλάπη κατά τη διάρκεια εξερευνητικής αποστολής ομάδας επίλεκτων των Ες Ες υπό τον εθνικοσοσιαλιστή ζωολόγο και εθνολόγο Ερνστ Σέφερ στο Θιβέτ το 1938. 
Σύμφωνα με μελέτη Γερμανών και Αυστριακών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε μόλις χθες, ο «σιδερένιος άνθρωπος» κατάγεται από το Διάστημα. Για την ακρίβεια, το υλικό με το οποίο λαξεύτηκε από τους τεχνίτες του πρωτοβουδιστικού πολιτισμού των Μπον τον 11ο αιώνα προέρχεται από μετεωρίτη που συνετρίβη μεταξύ Μογγολίας και Σιβηρίας πριν από 15.000 χρόνια.
Μέχρι σήμερα παραμένει μυστήριο πώς ο Σέφερ, ο οποίος ηγείτο αποστολής για την ανακάλυψη των ριζών της αρίας φυλής, ανακάλυψε το άγαλμα. Θεωρείται πιθανό, πάντως, να τον γοήτευσε η μεγάλη σβάστικα, η οποία στον βουδισμό συμβολίζει την καλοτυχία, στο στήθος της θεότητας. Εκείνο που είναι γνωστό είναι ότι ο «σιδερένιος άνθρωπος» προστέθηκε, εν μέσω του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στην ιδιωτική συλλογή συλλέκτη από το Μόναχο. Το 2009 πωλήθηκε σε δημοπρασία και κάπως έτσι κατέληξε στον ερευνητή του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης, Ελμαρ Μπούχνερ, ο οποίος ανέλαβε να εξερευνήσει την προέλευση του αγάλματος σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες από τη Γερμανία και την Αυστρία.
«Πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση ανθρωπόμορφου αγάλματος που έχει λαξευτεί σε θραύσμα μετεωρίτη, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να υπολογιστεί η αξία του και αυτό διότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για να γίνει σύγκριση», σχολίασε ο Μπούχνερ. «Κατά την άποψή μου, πάντως, η αξία του είναι ανεκτίμητη», κατέληξε.

29.9.2012
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis