Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Αίρεται το απόρρητο επιστολών για τους bloggers

Στην τελευταία του- ίσως- γνωμοδότηση ο κ. Γ. Σανιδάς καταφέρεται για ακόμη μία φορά κατά των Ανεξάρτητων Αρχών
Π. ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ
Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Τέλος στην ανωνυμία των bloggers έβαλε χθες o Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς, μία ημέρα πριν από τη συνταξιοδότησή του. Επειτα από ερώτημα της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ο κ. Σανιδάς σε γνωμοδότησή του σημειώνει ότι τα blogs στο Ιnternet δεν καταλαμβάνονται από το συνταγματικό απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας που κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 του Συντάγματος. Ούτε όμως για την άρση του απορρήτου πρέπει να έχει προηγηθεί άδεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου (ΑΔΑΕ) ή οποιασδήποτε άλλης Αρχής, προσθέτει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός. Να σημειωθεί πάντως ότι ο κ. Σανιδάς για μία ακόμη φορά από το όλο πνεύμα της γνωμοδότησής του εκφράζει την αρνητική του θέση για τις ανεξάρτητες αρχές.
Με τη γνωμοδότηση αυτή του κ. Σανιδά αίρεται το απόρρητο των στοιχείων όσων μέσα από τα blogs αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα ή φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας ή διαπράττουν εν γένει εγκλήματα. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει την επικοινωνία μέσω Ιnternet, αλλά ούτε και τα άλλα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας, όπως είναι ονοματεπώνυμο συνδρομητή, αριθμοί τηλεφώνων, χρόνος και τόπος κλήσεως, κτλ.
Παράλληλα όμως, σύμφωνα με το κ. Σανιδά, οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές αρχές και πολύ περισσότερο τα Δικαστικά Συμβούλια και τα δικαστήρια, δικαιούνται να ζητούν από τους παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας μέσω του Ιnternet (όπως είναι ο ΟΤΕ και οι άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας) τα «ηλεκτρονικά ίχνη» μιας εγκληματικής πράξεως, όπως είναι η ημέρα- χρονολογία και τα στοιχεία του προσώπου στο οποίο αντιστοιχεί το «ηλεκτρονικό ίχνος». Και οι εταιρείες υποχρεούνται να παραδίδουν τα στοιχεία χωρίς να προηγείται άδεια της ΑΔΑΕ.
Ο κ. Σανιδάς προσθέτει ακόμη ότι η ΑΔΑΕ και οποιαδήποτε άλλη Ανεξάρτητη Αρχή « ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιονδήποτε τρόπο, αμέσως ή εμμέσως, το εάν η περί άρσεως ή μη του απορρήτου απόφαση των οργάνων της Δικαιοσύνης είναι σύννομη ή όχι». Μόνα αρμόδια να το κρίνουν αυτό είναι τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης, καταλήγει η γνωμοδότηση.
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
30.6.09

«Ελ. Τύπος», Βουδούρης, Αγγελόπουλοι

Η κυρία Ειρήνη Γ. Μαρκουλάκη, από το Π. Φάληρο, γράφει:

Με αφορμή την αναφορά από το ζεύγος Αγγελοπούλου του «Ελεύθερου Τύπου» ως ιστορικής εφημερίδας, στην ανακοίνωσή του για τους λόγους που το οδήγησαν στη διακοπή της λειτουργίας τoυ, θέλω να πω τα εξής:
Πράγματι, ο «Ελεύθερος Τύπος», η μεγάλη εφημερίδα που δημιούργησε ο αείμνηστος Αρης Βουδούρης με πολύ κόπο και αγάπη, έγραψε ιστορία, την οποία όμως οι τέως πλέον ιδιοκτήτες της όχι μόνο δεν σεβάστηκαν αλλά αντίθετα προσπάθησαν να ακυρώσουν και να διαγράψουν.
Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι αρίθμησαν ως πρώτο φύλλο εκείνο που εκδόθηκε επί των ημερών τους αγνοώντας μια πορεία του «Ελεύθερου Τύπου» πλέον των είκοσι ετών και ότι τοποθέτησαν στο λογότυπο της εφημερίδας το όνομα του ιδρυτή της Αρη Βουδούρη, που αποτελούσε συμβατική τους υποχρέωση, στο τέλος και με τόσο μικρά στοιχεία ώστε σχεδόν να μην μπορεί να διαβαστεί; Επανειλημμένες προσπάθειες του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη να σεβαστούν απλά και μόνο την ιστορία της εφημερίδας δεν έτυχαν καν απάντησης.
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
30.6.09

Ενας γητευτής των σκιών / Μάνθος Αθηναίος (Καραγκιοζοπαίκτης)

Tης Σαντρας Βουλγαρη

Ακούραστος εργάτης, έξυπνος και θαρραλέος. Ο καραγκιοζοπαίχτης Μάνθος Αθηναίος, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 84 ετών, ήταν ένας σπουδαίος καλλιτέχνης.
Γεννημένος τον Ιανουάριο του 1925, υπήρξε σαν τον Ευγένιο Σπαθάρη, ένας από τους εξέχοντες εκείνης της γενιάς που εργάστηκαν σαν αληθινοί Δον Κιχώτες απλά και μόνο για να δουν την τέχνη τους να ανθίζει και να αγαπιέται. Χωρίς να λογαριάζουν τον κόπο, τις αγωνίες, τις δυσκολίες. Ο θάνατος του Μάνθου Αθηναίου λίγο καιρό μετά την απώλεια του Σπαθάρη έρχεται να μας θυμίσει μια ολόκληρη εποχή. Το κανονικό του όνομα ήταν Ματθαίος Λιονέτης και υπήρξε απόγονος Ιταλών Γαριβαλδινών φιλελλήνων. Ασχολήθηκε με τον Καραγκιόζη από μικρή ηλικία μαθαίνοντας τα μυστικά της τέχνης του Θεάτρου Σκιών κοντά σε μεγάλους δασκάλους όπως ο Γιώργος Κουτσούρης, ο Θανάσης Γιαννέλος και ο Κώστας Μάνος. Η πορεία του αντίστοιχη με αυτή του Σπαθάρη. Εξω στον δρόμο, στις γειτονιές, στήνοντας αυτοσχέδιες σκηνές για να παίξει ο Καραγκιόζης και να πει τις ιστορίες του.

Ο Μάνθος Αθηναίος καθιέρωσε παραστάσεις στους κινηματογράφους με επιτυχία, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία του στην τηλεόραση με ολοκληρωμένες παραστάσεις. Επαιξε για πολλά χρόνια στο Αλσος Παγκρατίου, είχε θέατρα στη Θεσσαλονίκη (Παραλία Λευκού Πύργου) και στην Αιδηψό. Γύρισε δίσκους 45 και 33 στροφών. Οπως έκανε ο Σπαθάρης στο Μαρούσι, ο Αθηναίος χρησιμοποίησε τα τελευταία χρόνια το ιδιόκτητο θέατρό του στη Νέα Σμύρνη παρουσιάζοντας το πλήρες δραματολόγιο του Καραγκιόζη με ευρηματικούς αυτοσχεδιασμούς, αξιοποιώντας την εκάστοτε επικαιρότητα, οργανώνοντας ετήσια φεστιβάλ θεάτρου σκιών για πάνω από δέκα χρόνια στο θέατρό του, αλλά και στο Αλσος του δήμου.
Του άρεσε να συλλέγει μουσειακό υλικό, φιγούρες, σκηνικά, ρεκλάμες, τετράδια, δικά του και συναδέλφων του. Ισως να ήξερε ότι κάποτε οι νέες γενιές θα ήθελαν να μάθουν τι ήταν πραγματικά ο Καραγκιόζης. Αφησε για να το ξεφυλλίζουμε και να τον θυμόμαστε το λεύκωμα «Μάνθος Αθηναίος: Φιγούρες και σκηνικά του Θεάτρου Σκιών». Οι μαθητές του πολλοί και άξιοι. Αύριο στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης στις 4 μ.μ. θα βρίσκονται όλοι εκεί...
30.6.09

Ταλαιπωρία για τα λάθη του ΕΤΑΚ

800.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν λάβει επιστολή για να διορθώσουν άμεσα λάθη στο έντυπο Ε9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Κ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Περισσότεροι από 800.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν λάβει επιστολή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων όπου τους ζητείται να διορθώσουν άμεσα λάθη που έχουν εντοπιστεί στα έντυπα Ε9, τα οποία είχαν υποβληθεί τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, προκειμένου στη συνέχεια να τους σταθεί το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ. Από τους παραπάνω ιδιοκτήτες, 200.000 θα πρέπει ουσιαστικά να προχωρήσουν σε σαρωτικές διορθώσεις, όπου σε αρκετές περιπτώσεις αυτό θα ισοδυναμεί με υποβολή από μηδενική βάση των εντύπων Ε9. Αλλωστε αυτό τούς ζητήθηκε από τη ΓΓΠΣ με σχετική επιστολή. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Υπηρεσίες με ανακοίνωσή της ζητεί την κατάργηση του ΕΤΑΚ και την άμεση επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι « η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αν και γνώριζε πολύ καλά ότι η εφαρμογή του ΕΤΑΚ ήταν προβληματική, δεδομένου ότι τα στοιχεία του εντύπου Ε9 δεν ήταν επαρκή για τον προσδιορισμό του φόρου, προχώρησε στη διαδικασία εφαρμογής του, μόνο και μόνο για να εμφανιστεί προς τα έξω ότι μπορεί να έχει επιπλέον έσοδα ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ ως πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών είχε εξαιρέσει τις εφορίες από τη διαδικασία διόρθωσης των λαθών και ζητούσε από τους φορολογουμένους να διορθώσουν τα λάθη τους μόνο μέσω του Ιnternet, τώρα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζα ζητείται από τους εφοριακούς να δέχονται τους ιδιοκτήτες ακινήτων στα γραφεία τους και να τους βοηθούν να διορθώσουν τα λάθη στο Ε9. Αυτό κατά μία άποψη είναι σωστό, αλλά αποφασίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση. Επίσης, σε μία ακόμη περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι έκανε πίσω και αυτή είναι η συμπλήρωση από το μηδέν του εντύπου Ε9 για 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Ενώ οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι είχαν λάβει επιστολή με την οποία το υπουργείο Οικονομικών τούς ζητούσε να προχωρήσουν σε αναγραφή από την αρχή του εντύπου Ε9, χθες, μετά και τις αντιδράσεις των πολιτών, ανέκρουσε πρύμναν και δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα στους φορολογουμένους που έχουν λάβει παρόμοιες επιστολές να δουν στην οθόνη του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή το έντυπο Ε9 όπως το είχαν υποβάλει τα προηγούμενα χρόνια και να διορθώσουν λάθη τα οποία ναι μεν δεν θα ορίζονται με ακρίβεια από τη ΓΓΠΣ αλλά θα δίνονται οι σχετικές κατευθύνσεις.
Σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι «για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων και την αυτόματη έκδοση του εκκαθαριστικού ΕΤΑΚ, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων) επεξεργάστηκε πάνω από 23 εκατομμύρια εμπράγματα δικαιώματα ακινήτων και περίπου 7 εκατομμύρια δηλώσεις,των ετών 2005 έως και 2008. Κατά την επεξεργασία των δηλώσεων, διαπιστώθηκαν σημαντικά λάθη και παραλείψεις σε ουσιαστικά στοιχεία των δηλώσεων.Τα λάθη και οι παραλείψεις αυτές,όπου υπάρχουν,καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη δημιουργία αξιόπιστης και πλήρους εικόνας της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων και κατ΄ επέκταση την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΤΑΚ».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα λαθών αποτελούν περιπτώσεις λανθασμένης χρήσης της αύξουσας αρίθμησης των ακινήτων μεταξύ των δηλώσεων των ετών 2005 και 2008, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτός ο αυτόματος εντοπισμός του ακινήτου που τροποποιείται ή διαγράφεται, και περιπτώσεις φορολογουμένων που κάθε χρόνο συμπληρώνουν το Ε9 επαναλαμβάνοντας το σύνολο της περιουσίας τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει το ενδεχόμενο πολλαπλής φορολόγησής τους. Στις περιπτώσεις αυτές, προκειμένου να μην εμφανίζεται λανθασμένη εικόνα των ακινήτων των φορολογουμένων, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών απέστειλε ειδοποιητήρια ζητώντας την εξαρχής ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε9.

Η εφορία καλεί ένα εκατομμύριο φορολογουμένους για λάθη στο έντυπο Ε9


Διαδικτυακά, τηλεφωνικά και στις ΔΟΥ οι διορθώσεις του εντύπου για να υπολογιστεί το ΕΤΑΚ
Του Προκοπη Xατζηνικολαου

Δύο χρόνια έχουν περάσει από τη θέσπιση του φόρου που θα συνόδευε τα ακίνητα, του γνωστού Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ακόμα δεν μπορούν να εκκαθαρίσουν - υπολογίσουν το σχετικό φόρο του 2008. Περισσότεροι από ένα εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων ταλαιπωρούνται εν μέσω θέρους από τις υπηρεσίες του υπουργείου και καλούνται να υποβάλουν συμπληρωματική ή αρχική δήλωση του εντύπου Ε9 βάσει του οποίου υπολογίζεται ο σχετικός φόρος.
Πλέον καθίσταται σαφές ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν είχε κανέναν σχεδιασμό όταν ανακοίνωσε την επιβολή του ΕΤΑΚ, με αποτέλεσμα 1.000.000 φορολογούμενοι να καλούνται στις εφορίες ή μέσω Ιnternet ή ακόμα και τηλεφώνου να διορθώσουν τα λάθη στα οποία είχαν υποπέσει κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9.
Βέβαια το έντυπο αυτό ουδέποτε είχε σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθεί ως βάση υπολογισμού κάποιου φόρου. Η κατάρρευση όμως των δημοσίων εσόδων οδήγησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε σπασμωδικές κινήσεις ταλαιπωρώντας εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ωστόσο, αρκετοί φορολογούμενοι έχουν συμπληρώσει λανθασμένα στοιχεία στο έντυπο Ε9. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν:
- Περιπτώσεις λανθασμένης χρήσης της αύξουσας αρίθμησης των ακινήτων μεταξύ των δηλώσεων των ετών 2005 - 2008, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτός ο αυτόματος εντοπισμός του ακινήτου που τροποποιείται ή διαγράφεται.
- Περιπτώσεις φορολογουμένων που κάθε χρόνο συμπληρώνουν το Ε9 επαναλαμβάνοντας το σύνολο της περιουσίας τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει το ενδεχόμενο πολλαπλής φορολόγησής τους.
Στις περιπτώσεις αυτές, προκειμένου να μην εμφανίζεται λανθασμένη εικόνα των ακινήτων των φορολογούμενων, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών απέστειλε ειδοποιητήρια, ζητώντας την εξ αρχής ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε9.
Είναι απορίας άξιον όμως τι έκαναν τόσα χρόνια οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Γιατί κανείς δεν είχε ελέγξει τόσα χρόνια τα σχετικά έντυπα; Και ακόμα περισσότερο, γιατί τα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι, πληρώνοντας μάλιστα και φοροτεχνικούς;
Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και με σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στους αποδέκτες των συγκεκριμένων ειδοποιητηρίων να μην υποβάλουν εξ αρχής τα ακίνητά τους, αλλά να διορθώσουν τα λάθη των δηλώσεων του Ε9, μέσω του Διαδικτύου.
Ειδικότερα, στην εφαρμογή που προσφέρεται στο Διαδίκτυο, θα παρουσιάζεται η σημερινή εικόνα των περιουσιακών τους δικαιωμάτων και θα υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης και διόρθωσης των λαθών.
Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει 1.000.000 σημειώματα στους φορολογουμένους προκειμένου να διορθώσουν τα λάθη τους.
Τρεις τρόποι διόρθωσης
Οι πολίτες που τους έχουν αποσταλεί ειδοποιητήρια μπορούν να διορθώνουν τα λάθη και τις παραλείψεις της περιουσιακής τους εικόνας που είχαν την 1-1-2008 (δήλωση Ε9):
1) Είτε μέσω του τηλεφωνικού κέντρου (call center) που δημιουργήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό, στο τηλέφωνο 801.111.2277.
2) Είτε μέσω διαδικτυακής εφαρμογής (Ιnternet), στη διεύθυνση www. e-9. gr.
3) Είτε τέλος εξυπηρετούμενοι μέσω των εφοριών. Οι εφορίες θα εξυπηρετούν τους πολίτες που λαμβάνουν ειδοποιητήρια, θα υλοποιούν τις διορθώσεις και θα εκτυπώνουν τα ανάλογα έντυπα (προσωρινή και τελική δήλωση Ε9 έτους 2008 και απόδειξη υποβολής).
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και πριν από την οριστική υποβολή θα πρέπει να τυπώνεται η προσωρινή δήλωση Ε9 έτους 2008 την οποία ο πολίτης θα πρέπει να ελέγχει με προσοχή και να υπογράφει. Η υπογεγραμμένη δήλωση Ε9, η οποία θεωρείται και δεσμευτικός τίτλος για τον υπόχρεο, θα παραμένει στη ΔΟΥ, ενώ ο πολίτης θα παραλαμβάνει τη δήλωση Ε9.
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
30.6.09

Ποιός θα πληρώσει τη νύφη? (ΕΤΑΚ)

Τον Σεπτέμβριο του 2007, δηλαδή κοντά δύο χρόνια πριν, εξήγγειλε η κυβέρνηση την επιβολή του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, του γνωστού ως ΕΤΑΚ. Από τότε ως σήμερα δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ούτε καν τον μηχανισμό για να εισπράξει το τέλος επί των ακινήτων, παρ΄ ότι κάθε χρόνο όλοι οι φορολογούμενοι υποχρεώνονται να δηλώσουν τις μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση και να ενημερώνουν το Ε9. Τώρα το υπουργείο Οικονομικών ανακάλυψε ότι έχουν γίνει λάθη στις δηλώσεις του Ε9 που υπεβλήθησαν τα προηγούμενα χρόνια και καλεί χιλιάδες φορολογουμένους να τα διορθώσουν. Μόνο που σε αρκετές περιπτώσεις επιστολών που υπογράφει ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων κ. Δ.Αναγνωστόπουλος (σκίτσο) δεν αναφέρει ποια λάθη έχουν εντοπιστεί και ποια σημεία πρέπει να διορθωθούν, με αποτέλεσμα να τρέχουν οι φορολογούμενοι να βρουν τι ακριβώς συμβαίνει στις εφορίες.
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
30.6.09

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Greenpeace: Αντιοικολογικά τα νέα κλιματιστικά

Τον οικολογικό χαρακτήρα τον σύγχρονων κλιματιστικών αμφισβητεί η Greenpaece τονίζοντας ότι οι νέες συσκευές είναι μεν ενεργειακά αποδοτικές αλλά όχι απαραίτητα και φιλικές προς το περιβάλλον.
Σύμφωνα με το «εγχειρίδιο» της περιβαλλοντικής οργάνωσης με τίτλο «Οδηγός χρήσης και αγοράς για τα κλιματιστικά» που δημοσίευσε χθες με αφορμή τη θερινή περίοδο, καθώς και τη δράση «Αλλάζω κλιματιστικό» που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης. τα κλιματιστικά υψηλής ενεργειακής κλάσης δεν είναι οικολογικά, εφόσον τα ψυκτικά τους μέσα είναι ισχυρότατα αέρια του θερμοκηπίου.
Ταυτόχρονα, στον οδηγό τονίζεται η ανάγκη για ορθολογική χρήση του κλιματιστικού, σε συνδυασμό πάντα με μεθόδους φυσικού δροσισμού, ενώ παρέχονται και οι απαραίτητες σχετικές πληροφορίες.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η χρήση κλιματιστικού στην Ελλάδα αυξάνεται δραματικά ετησίως, με τον αριθμό τους σήμερα να προσεγγίζει τα 7 εκατομμύρια, από τα οποία μόλις το 1-1,5 εκατομμύρια είναι ενεργειακής κλάσης Α. Η αύξηση αυτή οφείλεται εν πολλοίς στα θερμότερα καλοκαίρια, την έλλειψη μόνωσης των κτιρίων και την απουσία πρασίνου, που κάνουν το κλιματιστικό να φαίνεται ως η μοναδική λύση για λίγη δροσιά το καλοκαίρι.
Η λύση αυτή όμως συντηρεί ένα φαύλο κύκλο, καθώς η αυξημένη χρήση κλιματιστικών ευθύνεται εν πολλοίς για την κατανάλωση περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας και την κατασκευή νέων θερμοηλεκτρικών μονάδων που επιτείνουν το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Παράλληλα, ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των κλιματιστικών επιβαρύνει το σύστημα της ΔΕΗ, με ορατό τον κίνδυνο μπλακ άουτ, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής. Επιπλέον, η στροφή στα κλιματιστικά αγνοεί τους τρόπους φυσικού δροσισμού, οι οποίοι μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί για την αντιμετώπιση της ζέστης το καλοκαίρι.
29.6.09

Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο Ακρόπολης

Του Μιχάλη Τιβέριου *
Πριν από μία εβδομάδα έγιναν με κάθε επισημότητα τα εγκαίνια του επιβλητικού νέου Μουσείου της Ακρόπολης, γεγονός που απέσπασε το παγκόσμιο ενδιαφέρον και ιδιαίτερα της Εσπερίας. Ο σύγχρονος κόσμος εξακολουθεί να αναγνωρίζει τις οφειλές του προς την Κλασική Ελλάδα. Σήμερα ωστόσο δεν θα ασχοληθώ με το νέο αλλά με το
παλιό Μουσείο της Ακρόπολης.
Αλλωστε το ιστορικό των δυο παρουσιάζει αξιοσημείωτες αντιστοιχίες.
Αμέσως μετά την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού επιτακτική ήταν η ανάγκη να κτισθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ακρόπολης. Θα περάσουν όμως γύρω στα σαράντα χρόνια για να παρθεί η σχετική απόφαση και να υλοποιηθεί (ανάλογη καθυστέρηση παρατηρήθηκε και για το στήσιμο του νέου μουσείου). Οι εργασίες οικοδόμησης του παλιού μουσείου άρχισαν ουσιαστικά το 1865 και ολοκληρώθηκαν το 1874. Οπως για το νέο μουσείο έτσι και για το παλιό προέκυψαν μεγάλες διχογνωμίες ως προς τη θέση που αυτό θα κτιζόταν. Κάποιοι επέμεναν ότι θα έπρεπε να κτισθεί πάνω στον ιερό βράχο, αφού θεωρούσαν... ιεροσυλία τυχόν απομάκρυνση από τον... άγιο χώρο ευρημάτων της Ακρόπολης. Ακούστηκαν όμως και φωνές που υποστήριζαν ότι ιεροσυλία θα ήταν η εμφάνιση πάνω στην Ακρόπολη ενός σύγχρονου κτίσματος και γι΄ αυτό επέμεναν το μουσείο να κτισθεί εκτός αυτής. Τελικά επικράτησε η πρώτη άποψη και έτσι άρχισε να ορθώνεται το μουσείο στα ΝΑ του Παρθενώνα και σε γειτνίαση με αυτόν. Οπως όμως συνέβη και με το νέο μουσείο, με τις πρώτες κιόλας κασμαδιές άρχισαν να έρχονται στο φως σημαντικές αρχαιότητες. Οι εργασίες διακόπηκαν και ρίχτηκε η ιδέα το μουσείο να κτιστεί σε άλλο σημείο του βράχου και συγκεκριμένα στα ΒΔ του Παρθενώνα. Αλλά και η νέα θέση, όπως βεβαίωσαν προκαταρκτικές εργασίες, ήταν γεμάτη από αρχαιολογικά λείψανα.
Και ενώ ήταν ευκαιρία να επικρατήσει η κοινή λογική και να αναζητηθεί άλλος τόπος για το μουσείο εκτός Ακρόπολης, αποφασίστηκε η συνέχιση των εργασιών στην αρχική περίπου θέση και με ορισμένες μόνον τροποποιήσεις του σχεδίου. (Υπενθυμίζω ότι αλλαγές έχουν γίνει και στα σχέδια του νέου μουσείου εξαιτίας των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν κατά τις εργασίες οικοδόμησής του). Κάποια αρχαία οικοδομικά λείψανα που ήλθαν στο φως κατά τη θεμελίωση του παλιού μουσείου αναπόφευκτα καταστράφηκαν.
Πάντως, το κτίσμα που ανεγέρθηκε, έργο του Παναγή Κάλκου, ήταν απλό και δεν ανταγωνιζόταν τις δημιουργίες του Ικτίνου και του Μνησικλή, ούτε και... συνομιλούσε μαζί τους. Ανάμεσα στα πρώτα εκθέματα του παλιού μουσείου υπήρχαν και γύψινα εκμαγεία από τα ξενιτεμένα γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία, σημειωτέον, εκτίθενται και στο νέο. Η παρουσία τους, εκτός των άλλων, υπενθυμίζει ασφαλώς τόσο την κακοποίηση του μνημείου όσο και το πάγιο αίτημα της επιστροφής των ελγίνειων μαρμάρων.
Το 1885-1890 γίνονται οι μεγάλες ανασκαφές της Ακρόπολης οι οποίες, με το πλήθος των ευρημάτων τους, καθιστούν το νεόκτιστο μουσείο εντελώς ανεπαρκές. Αποφασίζεται τότε επέκτασή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με σχέδια του G. Κawerau κτίζεται (1887-1888), αμέσως ανατολικά και σε επαφή με το ήδη υπάρχον, ένα νέο, μικρότερο κτίσμα με αποτέλεσμα να έχουμε νέες καταστροφές αρχαιοτήτων που, όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε, ανήκαν στο ιερό του Πανδίονος. Επίσης ανασκαφές κάτω από τα δάπεδα του πρώτου κτίσματος φέρνουν στο φως και τμήματα του μυκηναϊκού τείχους της Ακρόπολης. Τα λείψανα αυτά κρίθηκαν διατηρητέα στα υπόγεια του μουσείου, όπως δηλαδή συνέβηκε και με τις αρχαιότητες που βρέθηκαν κατά το κτίσιμο του νέου μουσείου. Η επέκταση βέβαια του μουσείου ελάχιστα μετρίασε το πρόβλημα του χώρου που πιεστικά ανέκυψε με την πληθώρα των ευρημάτων των ανασκαφών των ετών 1885-1890.
Ετσι, πολύ γρήγορα, το 1914, αποφασίζεται μια ακόμη (!) επέκταση του μουσείου, που υλοποιείται όμως μετά τη λήξη του Β Δ Παγκόσμιου Πολέμου! Πιο συγκεκριμένα το 1953 άρχισαν να κατεδαφίζουν το μικρό κτίσμα και ένα τμήμα από το μεγάλο και, με σχέδια του Πάτροκλου Καραντινού, να χτίζουν νέες αίθουσες και να μεταρρυθμίζουν τις παλιές. Στο νέο κτίσμα τα λείψανα του μυκηναϊκού τείχους και του ιερού του Πανδίονος διατηρήθηκαν εν υπογείω, περιορίζοντας ωστόσο τους, τόσο απαραίτητους για κάθε μουσείο, αποθηκευτικούς χώρους. Οι πρώτες αίθουσες του νέου μουσείου άνοιξαν για το κοινό το 1956, ενώ οι εργασίες της επανέκθεσης ολοκληρώθηκαν το 1964. Δεν περνούν όμως ούτε δώδεκα χρόνια (!) και οι αρμόδιοι διαπιστώνουν και πάλι ότι το όλο κτίσμα είναι ανεπαρκές, ενώ τυχόν νέα επέκτασή του είναι πλέον αδύνατη. Ετσι, και ενώ είχε «φυτευθεί» ένα σύγχρονο κτίσμα πάνω στον ιερό βράχο και είχαν γίνει καταστροφές αρχαίων λειψάνων, οι αρμόδιοι αρχίζουν να συζητούν για ένα νέο μουσείο, τη φορά όμως αυτή έξω από την Ακρόπολη.
Πανηγυρικά λοιπόν δικαιώθηκαν όσοι, εκατό και πλέον χρόνια νωρίτερα, με περίσσια γνώση, προνοητικότητα και χωρίς συναισθηματική φόρτιση, είχαν οραματιστεί το Μουσείο της Ακρόπολης εκτός του ιερού βράχου. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ζουν βέβαια σήμερα για να εισπράξουν τη δικαίωσή τους, όπως δεν ζουν και οι «αντιγνωμούντες» για να λογοδοτήσουν για τις λαθεμένες εισηγήσεις τους. Η δικαίωση των πρώτων και η καταδίκη των δεύτερων είναι πλέον αρμοδιότητα... του θείου και της ιστορίας.
Ο κ. Μιχάλης Α. Τιβέριος είναι καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
28.6.09

Πρόσκληση στην Εφορία (Ε9, ΕΤΑΚ)

ΕΝΤΥΠΟ Ε9

Πρόσκληση στην Εφορία
500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να υποβάλουν ξανά το έντυπο Ε9 ή να ζητήσουν επανεκκαθάριση του φόρου
Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Στην Εφορία καλούνται 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων για να υποβάλουν ξανά το έντυπο Ε9 ή να ζητήσουν επανεκκαθάριση του φόρου ακινήτων αν έγιναν λάθη σε βάρος τους. Επιπρόσθετα 70.000 φορολογούμενοι θα αναγκαστούν να υποβάλουν εξ αρχής το έντυπο Ε9-γνωστό και ως περιουσιολόγιο- καθώς στη δήλωσή τους, που αποτελεί τη βάση υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), υπάρχουν σοβαρά λάθη τα οποία δεν μπορούν να διορθωθούν τηλεφωνικά ή μέσω του Ιnternet ώστε να αποφύγουν την ταλαιπωρία.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, στις τοπικές εφορίες θα πρέπει να προσέλθουν:
1.
Οσοι φορολογούμενοι έλαβαν το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΤΑΚ και διαφωνούν με τα στοιχεία των ακινήτων που αναγράφονται σε αυτό. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει εντός 60 εργάσιμων ημερών από την έκδοση του εκκαθαριστικού και χωρίς την επιβολή κυρώσεων, να υποβάλουν νέα δήλωση ακινήτων (έντυπο Ε9) όπου μπορούν να:
* Διορθώσουν στοιχεία της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων που έχουν οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο.
* Διορθώσουν περιγραφικά στοιχεία ακινήτου. Συγκεκριμένα, διεύθυνση ακινήτου, δρόμους που περικλείουν το οικοδομικό τετράγωνο, προσόψεις, κατηγορία ακινήτου, ειδικές συνθήκες, όροφος, επιφάνεια κυρίων και βοηθητικών χώρων κτίσματος, έτος κατασκευής κτίσματος, επιφάνεια οικοπέδου, συνολική επιφάνεια κτισμάτων στο οικόπεδο, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας, έτος γέννησης επικαρπωτή και κωδικό αριθμό ιδιοκτήτη.
* Προσθέσουν ακίνητο που δεν υπήρχε στα Ε9 που είχαν υποβληθεί.
* Διαγράψουν ακίνητο.
2.
Οσοι αλλάζουν περιγραφικά στοιχεία ακινήτων που μειώνουν τη φορολογητέα αξία αυτών ή διαγράφουν ακίνητα θα πρέπει να προσκομίσουν στην Εφορία τα απαραίτητα παραστατικά (συμβόλαια κτλ.).
3.
Οι φορολογούμενοι που αμφισβητούν τη φορολογητέα αξία ακινήτου, που έχει προσδιορίσει η ΓΓΠΣ. Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση επανεκκαθάρισης η οποία συνοδεύεται και από το αντίστοιχο έντυπο προσδιορισμού αξίας περιουσιακού δικαιώματος ΕΤΑΚ. Οσοι αμφισβητούν τον τρόπο κατανομής του αφορολογήτου της κατοικίας για το έτος 2008 (π.χ. λόγω συνιδιοκτησίας) υποβάλλουν αίτηση επανεκκαθάρισης του φόρου με συνημμένη υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δηλώνονται τα εμπράγματα δικαιώματα για τα οποία ζητείται η απαλλαγή καθώς και οι τυχόν λοιποί συνιδιοκτήτες της ίδιας δήλωσης.
Ειδικά για το έτος 2008, στους έγγαμους αφαιρείται ποσό μέχρι 300.000 ευρώ επιμεριζόμενο αναλογικά μεταξύ των μεγαλυτέρων σε αξία εμπραγμάτων δικαιωμάτων κατοικίας των ιδιοκτητών που αναγράφονται στην ίδια δήλωση.
4.
Οι φορολογούμενοι κάτοχοι ακινήτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια ή πρωτόκολλο κατεδάφισης ή έχει δεσμευθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία ή είναι επιταγμένο από τον Στρατό. Επειδή στα εκκαθαριστικά που στέλνει η ΓΓΠΣ δεν έχει ληφθεί υπόψη η φοροαπαλλαγή που ισχύει για τα συγκεκριμένα κτίσματα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση επανεκκαθάρισης του φόρου και να προσκομίσουν στην Εφορία τα εξής δικαιολογητικά:
* Αδεια ή πρωτόκολλο κατεδάφισης.
* Βεβαίωση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων.
* Διυπουργική Απόφαση Επίταξης, υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας.
5.
Ηλεκτρονική διόρθωση λαθών: Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων που δήλωσαν οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε9 και εντόπισε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων κατά την επεξεργασία των δηλώσεων ακινήτων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπολογίζει το ΕΤΑΚ, το υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει στους φορολογούμενους πολίτες επιστολήειδοποίηση στην οποία θα αναφέρονται τα λάθη και οι παραλείψεις που διαπιστώθηκαν στις δηλώσεις ακινήτων των ετών 2005-2008.
Με την εν λόγω επιστολή οι φορολογούμενοι θα καλούνται εντός 10 ημερών να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους χρησιμοποιώντας είτε το τηλεφωνικό κέντρο (call center) ή το Διαδίκτυο (http://www.e9.gr/).
Για την πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα απαιτούνται
-ο ΑΦΜ,
-ο ειδικός κωδικός που θα αναγράφεται στην επιστολή και
-ο αριθμός ειδοποίησης του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης του τελευταίου έτους υποβολής.
Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό, απαιτείται ο αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου που έχει δηλωθεί στο μητρώο του Τaxis.
Μέσω τηλεφωνικού κέντρου ή Διαδικτύου μπορούν να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τα εξής στοιχεία:
* Την κατηγορία του ακινήτου.
* Τον όροφο του κτίσματος.
* Την επιφάνεια του κτίσματος.
* Το είδος εμπράγματος δικαιώματος.
* Το ποσοστό συνιδιοκτησίας.
* Το έτος γέννησης του επικαρπωή.
* Η επιφάνεια του οικοπέδου.
* Ο κωδικός μεταβολής σε περίπτωση απόκτησης ή μεταβίβασης ακινήτου.
* Τα ακίνητα ειδικών συνθηκών.
6.
Στις περιπτώσεις που είναι αδύνατον να προσδιοριστεί μέσω τηλεφωνικού κέντρου η γεωγραφική θέση ακινήτου, ο φορολογούμενος πρέπει να χρησιμοποιήσει τη διαδικτυακή εφαρμογή. Στον ψηφιακό χάρτη που θα εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή ο υπόχρεος θα επιλέγει χωροταξικά τη θέση του ακινήτου. Οποιες άλλες διορθώσεις ή συμπληρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέσω του τηλεφωνικού κέντρου θεωρούνται έγκυρες και δεν χρειάζεται να επαναληφθούν στη διαδικτυακή εφαρμογή.
7.
Σε περίπτωση κατά την οποία οι υποβληθείσες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων δεν είναι δυνατόν να αναγνωσθούν ή να συντεθούν με οποιαδήποτε επεξεργασία, ο υπόχρεος οφείλει να υποβάλει εξ αρχής δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2008.
8.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διόρθωσης ή εξ αρχής υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων, ο υπόχρεος οφείλει να εκτυπώνει και να διατηρεί τη δήλωση στοιχείων ακινήτων που έχει υποβάλει.
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
28.6.09

Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Οι συνήθεις «εγκαινιαστές»

Ο κ. Ν. Παπαδιονυσίου, μεταλλειολόγος και μεταλλουργός μηχανικός, από το Π. Φάληρο, γράφει:
Ανθρωποι με μηδενική ή ελάχιστη συμμετοχή στο όνειρο και τη σύλληψη της διαδικασίας πραγματοποίησης των σημαντικών γεγονότων στη χώρα μας, αντίθετα μάλιστα κάποιοι απ΄ αυτούς εχθρικοί, τα καταφέρνουν και πρωτοστατούν άλλοτε στους Ολυμπιακούς μας Αγώνες, άλλοτε στα εγκαίνια της Εγνατίας και τελευταία στην εορτή των εγκαινίων του νέου αρχαιολογικού μας μουσείου, όχι απλώς παραμερίζοντας, αλλά κυριολεκτικά εξαφανίζοντας τους κύριους πρωταγωνιστές χωρίς καμία ντροπή.
Με τη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων η ΕΡΤ, τελευταία μας δείχνει διαφημίζοντας έναν Πρωθυπουργό με πίσω του την Εγνατία, λες και είναι το δημιούργημά του, χωρίς να έχει ο ίδιος οποιαδήποτε συμμετοχή σ΄ ένα έργο του οποίου θέλοντας και μη απλώς συνέχισε την κατασκευή, χωρίς τις πρέπουσες αναφορές στους εμπνευστές και δημιουργούς του μέγιστου μήκους της.
Ακολουθεί η προχθεσινή λαμπρή τελετή του Νέου Μουσείου, που θα μπορούσε να αποτελέσει μνημείο συνένωσης όλων των Ελλήνων. Οι συνήθεις, όμως, κομματικές πρακτικές θριάμβευσαν και πάλι: η υποτιθέμενη, αστεία όμως, διαφήμιση του Πρωθυπουργού μ΄ έναν κάνθαρο στο χέρι(!), η συμμετοχή του λαοφιλούς Προέδρου της Δημοκρατίας που άθελά του εξάγνισε τη συγκεκριμένη κομματική διαφήμιση και, τέλος, η τοποθέτηση της κεφαλής στη θέση της από τον υπουργό Πολιτισμού (πολύ, αλήθεια, εργάστηκε για το μουσείο κι αυτός!). Πολύ σωστός συμβολισμός, μόνο που τον κομματικοποίησαν κι αυτόν. Πόσο ομορφότερα θα ήταν αν οι τρεις αυτές συμβολικές πράξεις γίνονταν από ισάριθμες γυναίκες ηθοποιούς ντυμένες, π.χ., Καρυάτιδες!
Κατά τα λοιπά, η κομματική τηλεόραση έκανε και πάλι τα δικά της: συνεχής επίδειξη του Πρωθυπουργού μετά της συζύγου, κάποιες κυρίες υπουργοί σαν αρσακειάδες δίπλα στον κ. Παντερμαλή παρακολουθώντας τον έτσι που να τις παίρνει η κάμερα, κρύβοντας τους μη κομματικούς, ακόμα και τον Μπαρόζο, εξαφάνιση των καλεσμένων άλλων κομμάτων κτλ.
Ο ελληνικός λαός έχει μνήμη που οι διάφοροι κομματικοί δεδομένοι όσο και να παλεύουν να χειραγωγήσουν δεν μπορούν, υποβαθμίζοντας τον ρόλο της Μελίνας και του Ντασσέν. Ολοι γνωρίζουν τους αγώνες της όταν οι ίδιοι βρισκόντουσαν σε αγρανάπαυση. Πρέπει κάποιοι κάποτε να καταλάβουν ότι όλοι οι Ελληνες δεν είμαστε δεδομένοι. Και κάτι τελευταίο:
Μπορούν οι αιφνιδιαστικά παρουσιασθέντες γέροντες υποστηρικτές της πατρότητας της ιδέας δημιουργίας του μουσείου να ανήκει στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή να μας υποδείξουν, μια και τα scripta manent, ανάλογες δημοσιεύσεις της πρότασής του της εποχής του;
Διαφορετικά μοιάζουν να καταχρώνται της φυσιογνωμίας του.
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
27.6.09

Αρχαίοι Ελληνες και νεοέλληνες

Ο κ. Δημοσθένης Δασκόπουλος, από την Αθήνα, γράφει:
Δεν θέλω να επισκεφθώ το νέο μουσείο της Ακρόπολης διότι σε αντίθεση με την πλειοψηφία αυτών που το κάνουν, και έχουν μετά απ΄ αυτό αισθήματα έξαρσης και εθνικής υπερηφάνειας, εγώ είμαι βέβαιος ότι βγαίνοντας θα πλημμυρίσω από συναισθήματα εθνικής ντροπής και τρομερής οργής. Εθνικής ντροπής διότι σχεδόν δύο αιώνες μετά την απαλλαγή μας απ΄ τον οθωμανικό ζυγό, ακόμα δεν καταλάβαμε ότι προτεραιότητα έχει η δική μας πρόοδος και όχι η διαφήμιση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, πράγμα που δεν αμφισβητεί κανείς και προπαντός όχι αυτοί που τον συνέχισαν.
Θα αισθανθώ οργή, όπως αισθάνομαι κάθε φορά όταν χρησιμοποιούμε τον αρχαίο «ημών» πολιτισμό (εννοώντας τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων) για να δικαιολογήσουμε τη δική μας ανικανότητα και αδράνεια, αντί να προσπαθήσουμε να μιμηθούμε αυτούς που προοδεύουν και συνεχίζουν την εξέλιξη της ευρωπαϊκής κουλτούρας.
Μάλιστα για να μη χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο ονομάζουμε τους άλλους- αυτούς που προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε Ευρωπαίους, σαν εμείς να είμαστε Αμερικανοί, Αυστραλοί ή Αφρικανοί. Θα αισθανθώ την ίδια εθνική ντροπή και την ίδια οργή που αισθάνομαι όταν επιστρέφω από ταξίδι στο Αμβούργο, την πόλη στην οποία υπήρξα μόνιμος κάτοικος για 12 απ΄ τα 15 χρόνια που έζησα στη Δυτική Γερμανία, και περιμένω μαζί με άλλους πεζούς στις «διαβάσεις πεζών» να περάσουν οι ατέλειωτες φάλαγγες αυτοκινήτων, ή όταν προσπαθώ να περπατήσω στα πανάθλια «πεζοδρόμια» της Αθήνας, ή όταν ταξιδεύω με λεωφορείο στους υποτιθέμενους λεωφοριοδρόμους, ή όταν επισκέπτομαι νοσοκομεία, ή (ο Θεός να βάλει το χέρι του) όταν είμαι υποχρεωμένος να «εξυπηρετηθώ» από κάποια δημόσια υπηρεσία, ή όταν ακούω «σπουδαστές» να ζητούν ένα δωρεάν βιβλίο, αντί βιβλιοθήκες, ή, ή, ή...
Μήπως αντί να επισκεφθούμε το νέο μουσείο της Ακρόπολης (μια που το κάναμε), θα έπρεπε να φτιάξουμε σωστά πανεπιστήμια, σωστή οδική κυκλοφορία, σωστές δημόσιες υπηρεσίες, σωστή διαχείριση απορριμμάτων, σωστά πεζοδρόμια και προπαντός σωστή «ανεξάρτητη Δικαιοσύνη»;
Διότι το να διαλαλούμε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων ημών προγόνων δεν μας κάνει κι εμάς πολιτισμένους. Ούτε το γεγονός ότι οι δύο παππούδες μου ήταν εκπαιδευτικοί με κάνει κι εμένα εκπαιδευτικό, παρ΄ όλο που από τον θάνατό τους δεν πέρασαν 23 ολόκληροι αιώνες.
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
27/6/09

Η αποκαλυπτική μαρτυρία του ομότιμου καθηγητή Νομικής για τις αδυναμίες του συστήματος που ταλαιπωρεί τους πολίτες (ΦΜΠΑΠ)


Τη δυσαρμονία μεταξύ διοικητικής πρακτικής και της αρχής της χρηστής διοίκησης είχαμε από πέρυσι αναδείξει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Δεν δυσκολευόμαστε να σημειώσουμε ότι με τη δίκαιη και «θεραπευτική» διάταξη αποκαθίσταται πλέον το χρόνιο αυτό ζήτημα ώστε να μπορούν να περαιώνονται στο εξής, όσες υποθέσεις ακινήτων εκκρεμούν και βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες σταδιακά επεκτείνεται το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας τους, (άρθρο 45 του ν.3763/27.5.2009 και εγκ. πολ.1076/10-06-2009).
Οι υπόχρεοι θα μπορούν να υποβάλλουν μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών από την εφαρμογή σε κάθε περιοχή του αντικειμενικού συστήματος, συμπληρωματική δήλωση και να αποδέχονται ως φορολογητέα αξία, εκείνη που προκύπτει με το αντικειμενικό σύστημα.
Μαρτυρία
«Αντιμετώπισα άγνοια ή αμηχανία και αναγκάστηκα να προσφύγω στα διοικητικά δικαστήρια». Οι παραπάνω επισημάνσεις αποκτούν αντικειμενικότητα όταν έχουν την «έξωθεν» καλή μαρτυρία των αναγνωστών μας. Τέτοιες απόψεις, όπως αυτές της επιστολής του κ. Φαίδωνα Κοζύρη, Ομ. Καθηγητή Νομικής των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Ohio State, συμβάλλουν στην προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να βοηθήσει τη Διοίκηση να βρει τον βηματισμό της, ώστε οι φορολογούμενοι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς, καθόσον οι υποθέσεις τους θα αντιμετωπίζονται, δίκαια και αποτελεσματικά χωρίς ταλαιπωρία και προβληματικούς ελέγχους.
Η επιστολή
Γράφει λοιπόν ο κ. Κοζύρης:
Θα σας ενημερώσω πως έμπλεξε και μένα η ελλιπής γνώση του εμπράγματου δικαίου από τους αρμόδιους.
Διαθέτω εγώ και η γυναίκα μου την επικαρπία «από κοινού, εξ αδιαιρέτου και κατ’ ισομοιρίαν» επί διαμερίσματος 145 τ.μ. στην Καλαμαριά. Η ψιλή κυριότης ανήκει στις δύο κόρες μου που ζουν στην Αμερική και δεν έχουν απολύτως κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο στην Ελλάδα. Ο νόμος φορολογεί για τους κατοίκους του εξωτερικού κάθε ιδιοκτησία στην Ελλάδα ακόμα και την ελάχιστη όπως εδώ, χωρίς κανένα αφορολόγητο. Εστω, αν και ίσως αντισυνταγματική διάκριση.
Επιπλέον, δυστυχώς, η εφορία δεν καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στην ιδιοκτησία ποσοστού δικαιώματος π.χ. 50%, οπότε και μεταβιβάσιμο είναι και μπορεί να υπόκειται σε λήξη, και στην ιδιοκτησία δικαιώματος «από κοινού, εξ αδιαιρέτου και κατ’ ισομοιρίαν» υπό άλλο καθεστώς όπως εδώ. Η επικαρπία μπορεί να είναι το ένα ή το άλλο. Στην πρώτη περίπτωση, όταν πεθάνει ο 50% επικαρπωτής, το μερίδιό του περνάει στους ψιλούς κυρίους ενώ στη δεύτερη το μερίδιο αυτό του 50% περνάει στον άλλο επικαρπωτή και ενώνεται με το δικό του και μόνο στον θάνατό του δεύτερου όλη η ιδιοκτησία περνάει στους ψιλούς κυρίους.
Ετσι, στο Ε9 οι δύο ψιλοί κύριοι δηλώνουν ο καθένας ένα δικαίωμα ψιλής κυριότητας 50% και όχι 25% και 25% διότι δεν αποκτούν κανένα δικαίωμα στον θάνατο του πρώτου επικαρπωτή, μόνο με τον θάνατο του δεύτερου επικαρπωτή υπεισέρχονται ο καθένας στο 50% της όλης επικαρπίας.
Αλλά στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα! Αντιμετώπισα άγνοια ή αμηχανία και αναγκάστηκα να προσφύγω στα διοικητικά δικαστήρια.
Με τιμή,
Φ. Κοζυρης
27.6.09
*ΦΜΑΠ =Φόρος Μεγάλης ακίνητης περιουσίας
Ηλεκτρονική διεύθυνση για τα ερωτήματά σας g.christopoulos@mental.gr

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Οι περισσότερες και κυρίως οι μεγαλύτερες πυρκαγιές εκδηλώνονται το χρονικό διάστημα πριν από τις εκλογές

Από το άρωμα κάλπης στην... καμένη γη
Οι περισσότερες και, κυρίως, οι μεγαλύτερες πυρκαγιές εκδηλώνονται το χρονικό διάστημα πριν από τις εκλογές

Της Τανιας Γεωργιοπουλου

Ακρως εύφλεκτες συνθήκες για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας δημιουργούν οι προεκλογικές περίοδοι, αφού οι περισσότερες και κυρίως οι μεγαλύτερες πυρκαγιές εκδηλώνονται το χρονικό διάστημα πριν από τις εκλογές, όταν βέβαια αυτό συμπίπτει με τους καλοκαιρινούς μήνες. Το γεγονός εξηγείται από τους επιστήμονες καθώς, όπως τονίζουν, τότε οι μηχανισμοί προστασίας χαλαρώνουν και οι προσδοκίες καταπατητών αναπτερώνονται. Παράλληλα, η έλλειψη σαφούς καταγραφής της ιδιοκτησίας και των χρήσεων γης (Δασολόγιο και Κτηματολόγιο) και η «θολή» και γεμάτη «παράθυρα» δασική πολιτική δημιουργεί στους πολίτες αίσθηση επικείμενων νομιμοποιήσεων καταπατήσεων και αποχαρακτηρισμών εκτάσεων. Δεδομένου, μάλιστα, ότι το άρωμα εκλογών είναι έντονο, μήπως δεν είναι τυχαίες οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη, σύμφωνα με τις οποίες η ισχύουσα δασική νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή και «οδήγησε, σχεδόν, στην καταπάτηση μεγάλων δασικών εκτάσεων και στο να έχουμε αντίστροφα αποτελέσματα»;

Μάλιστα, σε πρόσφατη εκδήλωση της ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων) στη Λάρισα, ο υπουργός εξήγησε ότι προτίθεται άμεσα να δημοσιοποιήσει το νέο δασικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει συνταχθεί προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Υπενθυμίζεται πως ο προηγούμενος δασονόμος (3208) ψηφίστηκε εσπευσμένα παραμονές Χριστουγέννων του 2003, τρεις μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2004.

Προεκλογικά

Σύμφωνα με στατιστική καταγραφή που έχει πραγματοποιήσει το Εργαστήριο Δασικής Πολιτικής της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων οι δασικές πυρκαγιές αυξάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Συγκεκριμένα, το 1981 πριν από τις εκλογές κάηκαν περίπου 800.000 στρέμματα, το 1985 περισσότερα από ένα εκατομμύριο στρέμματα, όπως και το 1988 - τότε μάλιστα η κυβέρνηση προεκλογικά ψήφισε και τον νόμο περί βοσκοτόπων, ο οποίος διευκόλυνε τους αποχαρακτηρισμούς. Αρθρα του συγκεκριμένου νόμου στη συνέχεια χαρακτηρίστηκαν αντισυνταγματικά από το ΣτΕ.

Το 1992-93 κάηκαν περίπου 700.000 στρέμματα, το 1998 πάνω από ένα εκατομμύριο και το 2000 πάνω από 1,4 εκατομμύρια στρέμματα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων, βέβαια, το 2007, οπότε κάηκαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα εκ των οποίων τα 1,4 εκατ. δασικά. «Οι προεκλογικές περίοδοι ειδικά όταν είναι μεγάλες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών. Καθώς δεν υπάρχει δασικό κτηματολόγιο και δεν έχουμε οργανωμένη τακτική στον τομέα της πρόληψης, πολλοί «βρίσκουν την ευκαιρία» γιατί νομίζουν ότι θα καταφέρουν να αποκομίσουν κάποια οφέλη», λέει στην «Κ» ο επιστημονικός υπεύθυνος του Εργαστηρίου καθηγητής Αναστάσιος Παπασταύρου. Οπως προσθέτει, το κράτος είναι προσηλωμένο στον προεκλογικό αγώνα, «οπότε ο καθένας κοιτάει να βγάλει ό,τι μπορεί».

Και ίσως και να τα καταφέρνει, γιατί αν και η νομοθεσία ορίζει ότι δάση και δασικές εκτάσεις απαγορεύεται να ενταχθούν σε σχέδια πόλης, τελικά με κάποιον μαγικό τρόπο αποχαρακτηρίζονται και εντάσσονται.

Το νομικό πλαίσιο

«Η ίδια η κυβέρνηση -όποια και να είναι- κάθε φορά προεκλογικά κλείνει το μάτι στους καταπατητές ή διεκδικητές. Στην Ελλάδα, το νομικό πλαίσιο επιτρέπει πολλές ερμηνείες, ενώ όλοι οι δασικοί νόμοι έρχονται συνήθως λίγο πριν από τις εκλογές», τονίζει ο κ. Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων. Ισως λοιπόν να μην είναι καθόλου τυχαίο ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και υπεύθυνος για την προστασία των δασών έσπευσε να χαρακτηρίσει τη δασική νομοθεσία «πολύ αυστηρή», εξαγγέλλοντας νέο νομοσχέδιο, που προκαλεί νέες προσδοκίες. Υπενθυμίζεται πως πάνω από 3.500.000 στρέμματα δημόσιας γης έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των υπηρεσιών, εκ των οποίων πολλά δασικά. Και βέβαια, όλοι αναμένουν τη νομιμοποίησή τους...

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

21.6.09

Οι καταπατητές του Υμηττού

Οι καταπατητές του Υμηττού

Του Γιωργου Λιαλιου

Στο στόχαστρο καταπατητών εδώ και πάνω από έναν αιώνα βρίσκεται ο Υμηττός, η έκταση που έχει απομείνει αδόμητη στο βουνό συρρικνώνεται συνεχώς και με δεδομένη την αδυναμία των πολεοδομιών να κατεδαφίσουν εκατοντάδες αυθαίρετα που έχουν ξεφυτρώσει σε αναδασωτέες περιοχές, μέσα και έξω από τις ζώνες προστασίας του Υμηττού, η μόνη λύση για την προστασία του όρους φαίνεται πλέον να είναι η καθολική, αδιαπραγμάτευτη απαγόρευση κάθε είδους δόμησης και η μετατροπή του σε εθνικό δρυμό.

Οπως αποκάλυψε η εισαγγελική (και ιστορική) έρευνα, οι πρώτες απόπειρες καταπάτησης εκτάσεων στον Υμηττό ξεκίνησαν από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο Υμηττός ήταν δάση και βοσκοτόπια. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του «κτήματος Καραπάνου»: μια έκταση 80 - 100 στρεμμάτων στο Ανω Καλαμάκι και την Αργυρούπολη μετετράπη με στρατηγικές κινήσεις σε... 36.000 στρέμματα στη σημερινή Γλυφάδα, ύστερα από καταπάτηση δημόσιας δασικής έκτασης. Οι φερόμενοι ως κληρονόμοι ή αγοραστές της καταπατημένης έκτασης εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να μάχονται στα δικαστήρια για την κατοχύρωση των εκτάσεών τους και συχνά δικαιώνονται. Σε καταπατήσεις έχουν προχωρήσει και πολλοί δήμοι περί τον Υμηττό για τη δημιουργία νεκροταφείων ή άλλων υποδομών· μάλιστα, κάποιοι από τους δημάρχους κόπτονται υπέρ της μετατροπής του Υμηττού σε εθνικό δρυμό, αρκεί να ικανοποιηθούν πρώτα τα «δίκαια» αιτήματά τους.

Διεκδικήσεις

Και το γαϊτανάκι των διεκδικήσεων δεν τελειώνει. Η Εκκλησία της Ελλάδος διεκδικεί 14.000 στρέμματα στην πλευρά της Καισαριανής και του Βύρωνα. Οι κληρονόμοι Νάστου διεκδικούν από τη δεκαετία του ’80 εκτάσεις 12.500 στρεμμάτων κυρίως στην Αργυρούπολη. Ακόμα 370 στρέμματα διεκδικούνται από ιδιώτες στο Χολαργό. Πολλές ακόμα περιπτώσεις διεκδικήσεων καταγράφονται στα χαώδη αρχεία του δασαρχείου Πεντέλης, στο οποίο υπάγεται ο Υμηττός.

Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού έχουν συμφέροντα τέσσερις οικοδομικοί συνεταιρισμοί: ο Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) στην περιοχή Παπάγου (1.100 στρέμματα στη Β΄ ζώνη προστασίας του Υμηττού), ο Συνεταιρισμός Πολιτικών Υπαλλήλων του υπουργείου Στρατιωτικών στη Γλυφάδα (150 στρέμματα σε Α΄ και Β΄ ζώνη προστασίας), ο Συνεταιρισμός των Καφεπωλών στη Γλυφάδα (360 στρέμματα σε Α΄ και Β΄ ζώνη προστασίας) και ο Συνεταιρισμός Θυρωρών και Απασχολούμενων σε Εργασίες Μεγάρων Γραφείων και Πολυκατοικιών Αθηνών - Πειραιώς (915 στρέμματα μέσα στην Α΄ ζώνη προστασίας).

Αυθαίρετα

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), ομάδες αυθαιρέτων υπάρχουν σήμερα σε όλες τις πλευρές του όρους:

- Στη Γλυφάδα, στις περιοχές Ανάληψη (εντός των Α΄ και Β΄ ζώνης προστασίας του Υμηττού) και Γύρισμα Τερψιθέας (εντός της Β΄ ζώνης προστασίας). Η Ανάληψη είναι δασική και δημόσια κατά το ήμισυ.

- Στη Βάρη, στην περιοχή Χέρωμα, έκταση 680 στρεμμάτων. Η έκταση αποτελεί τμήμα του αγροκτήματος Βάρης, που απαλλοτριώθηκε από τη Μονή Πετράκη. Περιλαμβάνει 890 αγροτεμάχια, τα περισσότερα κάτω των 500 τ.μ.

- Στο Κορωπί υπάρχουν τρεις περιοχές αυθαιρέτων, που αναπτύχθηκαν κυρίως τα τελευταία χρόνια: ο Προφήτης Ηλίας (Α΄ ζώνη προστασίας), η Σκάρπιζα και το Κίτσι (στη Β΄ ζώνη προστασίας). Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ στα σχέδια επεκτάσεων της Αττικής Οδού αποφάσισε να... ενισχύσει τη δόμηση στο Κίτσι με τη δημιουργία κόμβου.

- Στην Παιανία, στην περιοχή Πανόραμα (στη Β΄ ζώνη προστασίας) έχουν αναπτυχθεί ομάδες αυθαιρέτων.

- Στην Αγία Παρασκευή υπάρχει ένα οικοδομικό τετράγωνο με πολυκατοικίες, μέσα στη Β΄ ζώνη προστασίας.

- Στο Κορωπί, το βιομηχανικό πάρκο έχει επεκταθεί παράνομα μέσα στη Β΄ ζώνη, σε έκταση 290 στρεμμάτων.

Το κραυγαλέο είναι, πάντως, ότι η Πολιτεία δεν έχει πλήρη εικόνα της αυθαίρετης δόμησης στις πλαγιές του Υμηττού. Η νομαρχία Ανατολικής Αττικής ερεύνησε την περιοχή της διά της πολεοδομίας Μαρκοπούλου (μετά την αποκάλυψη του αναψυκτηρίου–βίλας Μαγγίνα) και ανακάλυψε μόλις 31 αυθαίρετα, ενώ η νομαρχία Αθηνών δεν έχει κάνει κανέναν έλεγχο στην περιοχή ευθύνης της, γιατί... δεν έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών.

(Του Γιώργου Λάλιου)

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

21.6.09

Υμηττός - Το βουνό των πυρκαϊών, των καταπατήσεων και των αυθαιρέτων

Την κατάσταση επιτείνει το χάος των δικαστικών διενέξεων μεταξύ και των φερομένων ως ιδιοκτητών, οι οποίοι διεκδικούν εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ δημοσίων εκτάσεων, καταπατήσεις, αυθαίρετη δόμηση, σκουπίδια, μπάζα συνθέτουν το τοπίο του Υμηττού, ο οποίος κάθε καλοκαίρι έχει να αντιμετωπίσει και τις φωτιές. Οπως συνέβη και πριν από λίγες ημέρες με την πυρκαϊά πάνω από τη Γλυφάδα, η οποία κατέκαψε περίπου 5.000
στρέμματα. Η μαυρίλα απλώνεται από την περιοχή της Ανάληψης -από το τέρμα της οδού Αθανάτου ως τα όρια της Βούλας, όπου κατακάηκαν όλα, και σε βάθος μάλιστα-ως τις χαράδρες της περιοχής.
«Εύφλεκτο υλικό» για το βουνό, όπως καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, αποτελεί η συνεχιζόμενη για χρόνια απαξίωση του δασικού χαρακτήρα του Υμηττού. Οπως λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Βήμα» ο αρχιτέκτονας μηχανικός και μέλος της Διαδημοτικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού κ. Τάσος Ταστάνης, η λογική τού «ας καεί» εκπέμπεται με τη μη προστασία του ορεινού όγκου, με την εγκατάλειψή του, με τη μετατροπή του σε χωματερή, με τη διατήρηση του θολού ιδιοκτησιακού τοπίου που οδηγεί σε απαξίωσή του. Επιπλέον, η χαμηλή χρηματοδότηση για τα έργα και όσες δράσεις έχουν σχέση
με την πρόληψη των δασικών πυρκαϊών φθίνει, την ίδια ώρα που η αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δήμων και ΥΠΕΧΩΔΕ προκαλεί παραλυσία. Εν τω μεταξύο Υμηττός βρίσκεται σε μια δίνη από δικαστικές διαμάχες μεταξύ των φερομένων ως ιδιοκτητών εκτάσεων, οι οποίες αφορούν επίσης την εκτός σχεδίου οίκηση εντός της Β Δ Ζώνης Υμηττού και πιέσεις «οικιστών» να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης- γεγονός το οποίο προϋποθέτει περαιτέρω υποβάθμιση του δασικού χαρακτήρα του βουνού- υπό τη... θαλπωρή δημοτικών αρχών και τοπικών παραγόντων.

Γλυφάδα, στο τέρμα της οδού Κωνσταντίνου Αθανάτου. Ο οικιστικός ιστός της πόλης τελειώνει και αρχίζουν η χαμηλή βλάστηση και το κακοτράχαλο έδαφος του βουνού. Στο βάθος, δεκάδες περιφράξεις, συρματοπλέγματα, σιδερένιες καγκελόπορτες με ογκώδεις σύρτες και λουκέτα. Επιγραφές οι οποίες αλλού δηλώνουν ιδιοκτησιακό καθεστώς και αλλού απλώς τη διάθεση του χώρου για την εναπόθεση μπάζων. Και τα μπάζα, τουλάχιστον ως την περασμένη Κυριακή, σε πολλά σημεία σχημάτιζαν σωρούς: παλαιά λάστιχα αυτοκινήτων και φορτηγών, λογιών λογιών απορρίμματα, παλιές ηλεκτρικές συσκευές ατάκτως ερριμμένες. Στο βάθος, δύο-τρία φαινομενικώς εγκαταλειμμένα τροχόσπιτα ορίζουν λίγο πριν από την πευκόφυτη έκταση έναν βοσκότοπο.

Αυτή ήταν η εικόνα στην πλευρά του Υμηττού πάνω από τα τελευταία σπίτια της Γλυφάδας ως την περασμένη Κυριακή, την ημέρα που ξέσπασε η φωτιά, η οποία κατέκαψε 5.000 στρέμματα γης και ανέδειξε- για πολλοστή φορά- την ανεπάρκεια και τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, την εγκατάλειψη των τελευταίων περιοχών πρασίνου στον Υμηττό, αλλά και τα λογής συμφέροντα που λυμαίνονται την περιοχή.

Οπως αναφέρει ο κ. Νίκος Πηρουνάκης, κάτοικος της Γλυφάδας και μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Υμηττού, «η κατάσταση στα όρια του δήμου έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Η φωτιά απλώς επέτεινε το πρόβλημα». Πάνω από τη Γλυφάδα και στα όρια του δήμου με το Ελληνικό, 11.000 στρέμματα διεκδικούνται από διάφορους ιδιώτες και δύο οικοδομικούς συνεταιρισμούς, με τις περισσότερες υποθέσεις να βρίσκονται στα αστικά δικαστήρια. Από αυτά, τουλάχιστον 1.000 είναι εκείνα τα οποία, όπως σημειώνει ο κ. Πηρουνάκης, «οι ίδιοι οι φερόμενοι ιδιοκτήτες χαρακτηρίζουν “άμεσης προτεραιότητας” για ένταξη στο σχέδιο πόλης». Μέσα σε αυτά έχουν ανεγερθεί αυθαίρετες κατασκευές, οι οποίες άλλοτε θυμίζουν παραπήγματα με πλίνθους και τσίγκους και άλλοτε μικρές επαύλεις. «Ακόμη και κάμερες έχουν τοποθετήσει ορισμένοι μπροστά από τις καγκελόπορτες» λέει ο κ. Πηρουνάκης.

Το εύρος της πίεσης που μπορούν να ασκήσουν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες αυτών των εκτάσεων, οι οποίες μέχρι πρότινος καλύπτονταν από πουρνάρια, λίγα πεύκα και θάμνους, αντιλήφθηκαν και όσοι από τους κατοίκους κατήλθαν σε πορεία διαμαρτυρίας την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα. Οπως διηγείται ο κ. Πηρουνάκης, «εμφανίστηκαν κάποια στιγμήστην οδό Αθανάτουμία ντουζίνα άτομα, ορισμένοι συνοδευόμενοι από “φουσκωτούς”, και άρχισαν να διαπληκτίζονται με τους κατοίκους. Ωρυόμενοι έλεγαν:“Τι νομίζετε ότι θα πετύχετε, αφήστε τα αυτά, δικές μας περιουσίες κάηκαν, ποιο βουνό κινδυνεύει; ” και διάφορα άλλαστο ίδιο πνεύμα» .

Αύριο στο δημαρχείο της Γλυφάδας διεξάγεται έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή την πρόσφατη πυρκαϊά, αλλά οι κάτοικοι καταλογίζουν καθυστερήσεις και αναβλητικότητα στο έργο καθαρισμού και περιφρούρησης, το οποίο, όπως λένε, έπρεπε να έχει αναλάβει ο δήμος.

Κτηματολόγιο και διεκδικήσεις στα βουνά
Το αλαλούμ χαρακτηρίζει ακόμη και με το Κτηματολόγιο περιοχές στα όρια του Υμηττού, όπου είναι πλήθος οι διεκδικήσεις δημόσιας δασικής γης και δασικών εκτάσεων. Είναι Πλήρης  στοίχισηεντυπωσιακό ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την κατάρτιση του Κτηματολογίου σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες και οι υπηρεσίες δέχονται δηλώσεις ιδιωτών για το Κτηματολόγιο οι οποίοι εμφανίζουν τμήματα της δημόσιας δασικής γης ως οικόπεδά τους στον Υμηττό. Ετσι, όπως σημειώνει ο πολεοδόμος κ. Π. Τότσικας, μέλος της Διαδημοτικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού, «το Δημόσιο,αν παρέμβει,θα παρέμβει εκ των υστέρων, στη δεύτερη φάση της σύνταξης του Κτηματολογίου,παρ΄ όλο που υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις στοιχεία με βάση τα οποία από την πρώτη φάση θα μπορούσε να κατοχυρώσει τον δημόσιο χαρακτήρα». Οπως εξηγεί, αυτό συμβαίνει σε κρίσιμες περιοχές όπου τα τελευταία χρόνια έχουν ξεσπάσει σημαντικές πυρκαϊές στον Υμηττό, όπως στην Αργυρούπολη, στην Ηλιούπολη, στην Ανω Γλυφάδα και στα Γλυκά Νερά. «Εκεί αλλοιώνονται τα δασικά χαρακτηριστικά με το πέρασμα του χρόνου και, παρ΄ όλο που μια περιοχή μπορεί να είναι χαρακτηρισμένη δασική και αναδασωτέα, χάνει στην πράξη τον δασικό της χαρακτήρα και ουσιαστικά περιορίζεται το τεκμήριο της κυριότητας υπέρ του Δημοσίου» λέει.

Οπως σημείωνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ. Χατζηγάκης απαντώντας εγγράφως στις 2 Μαΐου σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Κοροβέση, εν όψει των νέων κτηματογραφήσεων σε 113 ΟΤΑ της χώρας, η Κτηματολόγιο ΑΕ ήδη εκτελεί διαγωνισμό ανάθεσης εργασιών κατάρτισης δασικών χαρτών στις προαναφερθείσες περιοχές. Από τις μελέτες αυτές θα αντληθούν τα στοιχεία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να συνταχθεί η δήλωση για τα εμπράγματα δικαιώματα του Δημοσίου, η οποία θα υποβληθεί στις διαδικασίες των κτηματογραφήσεων του Εθνικού Κτηματολογίου. Πάντως οι υπηρεσίες οι οποίες ήδη έχουν στοιχεία μπορούν να υποβάλουν δήλωση δημόσιας ιδιοκτησίας και σε χρόνο προγενέστερο της σύνταξης και παραλαβής των δασικών χαρτών. Ωστόσο αυτό, όπως τονίζει ο κ. Τότσικας, «δεν εφαρμόζεται στην πράξη σε πολλές περιπτώσεις περιοχών,όπως στη Γλυφάδα, όπου, παρά το ότι υπάρχει από το 2000 απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Κράτους, δεν έχει κατοχυρωθεί ακόμη ο δημόσιος χαρακτήρας της περιοχής στην οποία ξέσπασε η πυρκαϊά πριν από λίγες ημέρες».

Σύμφωνα με το έγγραφο του κ. Χατζηγάκη, για τις ήδη κτηματογραφημένες περιοχές των 340 ΟΤΑ σε όλη τη χώρα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και δήμοι στον Υμηττό, βρίσκονται υπό επεξεργασία οδηγίες για τον τρόπο σύνταξης και το περιεχόμενο των εισηγήσεων από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες (τμήματα δασικών χαρτογραφήσεων των Διευθύνσεων Δασών νομών), οι οποίες θα απευθύνονται στα τοπικά δικαστικά γραφεία που ανήκουν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την άσκηση αγωγής κατά ανακριβούς πρώτης εγγραφής.

Παναγιώτας Μπίτσικα
Ι.Νικολόπουλου

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
21.6.09

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Πεζοδρόμια-παγίδες

Πεζοδρόμια-παγίδες

Κύριε διευθυντά

Στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Αμαλίας μεταξύ Βουλής και Ζαππείου υπάρχει ένα πεζοδρόμιο, το οποίο κάθε άλλο παρά πεζοδρόμιο (= δρόμος για πεζούς) είναι. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και τόλμη για να το περπατήσει ο δίποδος άνθρωπος. Γούρνες, λακκούβες και ποικιλόχρωμα μπαλώματα στολίζουν το κατάστρωμά του και σε μερικά σημεία συνωστίζονται οι περιπατητές για να μπορέσουν να το διαβούν. Εγώ ηλικίας 80 ετών προσεύχομαι κάθε φορά που αποφασίζω να πάω στην Αίγλη για καφέ, ώστε να φθάσω σώος και αβλαβής μέχρι την είσοδο του Ζαππείου. Το ίδιο κάνω και στην επιστροφή μου μέχρι το έξωθι της Βουλής μετρό. Αμφιβάλλω αν σε κάποια ασιατική ή αφρικανική χώρα υπάρχει χειρότερο πεζοδρόμιο έξω από τον εθνικό της κήπο. Προ δεκαημέρου παραπάτησα σε μια λακκούβα και ευτυχώς που «είχα άγιο» και δεν έσπασα κανένα κόκαλο. Εμεινα μια εβδομάδα στο κρεβάτι και στον καναπέ μέχρι να συνέλθω από το σοκ. Κάντε και σεις, σας παρακαλώ κ. διευθυντά, μια βόλτα σ’ αυτό το «πεζοδρόμιο» του τρόμου για να διαπιστώσετε του λόγου το αληθές και εάν έχω δίκιο παρακαλέστε τον κ. δήμαρχο να το ασφαλτοστρώσει με τα φθηνότερα έστω υλικά και ο Θεός ας συγχωρέσει τα πεθαμένα του.

Γιωργος Παπανικολαου / τέως δ/ντής Τελωνείων Πειραιά / Αντιγόνης 17, Ν. Ηράκλειο


ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

20.6.09

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Παράνομη είσπραξη ΦΠΑ 56 εκατ. ευρώ

ΠPΩTOΦANHΣ υπόθεση παράνομης είσπραξης αγροτικού ΦΠΑ, με την ταυτόχρονη τέλεση σοβαρών ποινικών, εκτός των φορολογικών, αδικημάτων, ερευνάται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης της ΥΠΕΕ. Σύμφωνα με τα έως σήμερα στοιχεία, το ύψος του παρανόμως εισπραχθέντος ποσού ανέρχεται στα 56 εκατ. ευρώ.

Ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση φέρονται αγροτικοί συνεταιρισμοί και φυσικά πρόσωπα.

Η επιστροφή ΦΠΑ αφορά αγρότες ειδικού καθεστώτος (με απαλλαγή βιβλίων και στοιχείων), στους οποίους επιστρέφεται ο ΦΠΑ σε ποσοστό 7% επί της τιμολογιακής αξίας των αγροτικών προϊόντων που παρήγαγαν και πούλησαν το προηγούμενο έτος. Η επιστροφή αυτή έχει τη μορφή ενίσχυσης για την κάλυψη των εξόδων παραγωγής.

Η ΥΠΕΕ Κρήτης, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προχώρησε άμεσα, έλεγχο όσον αφορά τις επιστροφές ΦΠΑ στην Κρήτη.

Διαπιστώθηκε ότι την τριετία 2005 - 2007 εισπράχθηκαν συνολικά 96 εκατ. ευρώ, ενώ οι νόμιμες επιστροφές ΦΠΑ ανέρχονται περίπου στα 40 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και διασταυρώσεις σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και φυσικά πρόσωπα, όπου διαπιστώθηκε σειρά σοβαρών ποινικών και φορολογικών αδικημάτων.

Ορισμένοι από τους παρανομούντες χρησιμοποίησαν για την είσπραξη του ΦΠΑ υπεύθυνες δηλώσεις αποθανόντων προσώπων.

Hδη έχουν αποσταλεί 200 περίπου Υπηρεσιακά Σημειώματα και οι έρευνες συνεχίζονται.

ΠΗΓΗ ΕΞΠΡΕΣΣ
17.6.09

Η Αθήνα -χταπόδι σφίγγει την Ελλάδα

«Η Αθήνα - χταπόδι σφίγγει την Ελλάδα»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Τα πλοκάμια των Αθηνών απειλούν να αδράξουν ολόκληρη την Ελλάδα σε έναν ασφυκτικό κλοιό». Τη φράση του ιστορικού Αρνολντ Τόυνμπεη, που πρώτος χαρακτήρισε χταπόδι την Αθήνα, επικαλείται ο δημοσιογράφος Νικόλαος Ι. Μέρτζος, πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, για να αποδείξει ότι «το αθηναιοκεντρικό σύστημα ισχύος βλάπτει σοβαρά την Αθήνα και τη συνολική υπόσταση της χώρας».
Στο δοκίμιο με τον τίτλο «Αθήνα: το χταπόδι» (εκδόσεις University Studio Press) χωρίς να κομίζει γλαύκας εις Αθήνας, παραθέτοντας δημογραφικά στοιχεία και δημοσιεύματα (πολλά της «Κ»), επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τις ρωγμές στα ύφαλα του σκάφους «Η Ωραία Ελλάς».
«Είναι φανερό πως, χάριν της Αθήνας ή εξ αιτίας της, η Ελλάδα αντλεί εις πίθον Δαναΐδων και, ακόμα χειρότερα, ανέτρεψε προ πολλού τη γεωπολιτική σταθερότητά της, ροκανίζει την παραγωγική βάση της εθνικής οικονομίας της, αποσταθεροποιεί επικίνδυνα την εθνική συνοχή της αυτοδιαλύει την κοινωνία της και υπονομεύει μακροπρόθεσμα την κρατική της οντότητα», επισημαίνει ο κ. Μέρτζος.
Ενα από τα κρισιμότερα μείζονα εθνικά ζητήματα αποτελεί η παρά φύσιν γιγάντωση της ελληνικής πρωτεύουσας και η εξάπλωση του ενιαίου πλέον πολεοδομικού συγκροτήματός της σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αττικής. Η Αθήνα συγκεντρώνει το 41% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδος, το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, όλα τα κέντρα διαμορφώσεως πολιτικής και κοινωνικής γνώμης, ιλιγγιώδεις ρυθμούς περαιτέρω αύξησης πληθυσμού, την υψηλότερη εγκληματικότητα, τη μεγαλύτερη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, τις χειρότερες συνθήκες ζωής για τα εκατομμύρια κατοίκους της, εκτός από τους προνομιούχους, και το μεγαλύτερο άνοιγμα της κοινωνικής ψαλίδας.

Ο πληθυσμός που συγκεντρώνουν οι πρωτεύουσες της Δ. Ευρώπης σε σχέση με το σύνολο των κατοίκων της χώρας τους, απέχει πολύ από αυτόν της ελληνικής πρωτεύουσας: Βερολίνο 4%, Ρώμη 5%, Αμστερνταμ 6%, Μαδρίτη 7%, Βρυξέλλες 10%, Ελσίνκι 10%, Λονδίνο 12%, Παρίσι 15%, Στοκχόλμη 16%, Λισσαβώνα 20%, Λουξεμβούργο 21%, Κοπεγχάγη 23%, Βιέννη 24%, Δουβλίνο 28%.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
17.6.09

Δωρεάν...εργασία προτείνει η British Airways

British Airways: Προτείνει δωρεάν εργασία 1 μήνα ενόψει κρίσης

Ο βρετανικός αερομεταφορέας "British Airways" μετά τη διαπίστωση ότι, στο τέλος του προηγουμένου μηνός η ζημιά στον εταιρικό ισολογισμό αυξήθηκε πολύ, πρότεινε σήμερα στο πολυπληθές προσωπικό της, τον μήνα Ιούλιο να αποδεχθεί...να εργαστεί δωρεάν. Τούτο μεταφράζεται ή σε εβδομαδιαία εργασία άνευ αποδοχών, ή και σε μηνιαία άδεια άνευ αποδοχών.
Η διεύθυνση της αεροπορικής εταιρείας ανέφερε σήμερα ότι "πρέπει να γίνουν θυσίες", για να "βοηθηθεί να επιβιώσει" η εταιρεία μέσα στην παρούσα αρνητική οικονομική συγκυρία. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι "πολλοί εργαζόμενοι" ανταποκρίνονται στην πρόταση αυτήν, η οποία γίνεται, πάντως, σε μία βάση "εθελοντική". "Δεν είστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσετε την πρόταση μας, όμως συμμορφωθείτε με αυτήν όσοι μπορείτε", για το "καλό της εταιρείας", αναφέρθηκε στη σχετική εγκύκλιο που κυκλοφόρησε.
Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο ότι περίπου χίλιοι εργαζόμενοι, έως τώρα, δηλώνουν ότι αποδέχονται την πρόταση της εργοδοσίας.
-Ανάμεσά τους, είναι ο εκτελεστικός διευθυντής κ. Ουϊλι Ουέλς, τα ετήσια εισοδήματα του οποίου από την BA συμποσούνται στις περίπου 735 χιλιάδες στερλίνες.
Οι διευθυντικοί μισθοί, έχουν εδώ και λίγο καιρό υποστεί "ψαλιδίσματα".
Το ζήτημα, βέβαια, είναι, κατά πόσον οι πιλότοι-προς το παρόν η ένωσή τους τηρεί στάση αναμονής-θα αποδεχθούν να εργαστούν δωρεάν τον μήνα Ιούλιο.
Ας σημειωθεί ότι η "BA" είναι-από την άποψη των εισοδημάτων της-η τρίτη σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία σε όλη την Ευρώπη : απασχολεί ένα πολύ μεγάλο προσωπικό, περίπου τριάντα χιλιάδων εργαζόμενων.
Την πρόταση περί δωρεάν παροχής εργασίας τον Ιούλιο, η διεύθυνση της BA ονόμασε "Επιχειρηματικό Σχέδιο Ανταπόκρισης".
Διαπιστώθηκαν, στον τελευταίο διαθέσιμο μηνιαίο ισολογισμό, αυτόν δηλαδή του Μαΐου, συνολικές ζημιές 220 εκατομμυρίων στερλινών.

ΠΗΓΗ ΑΝΑstock
17.6.09

Δεν το πήραμε το μήνυμα....

Aποψη: Δεν το πήραμε το μήνυμα…

Tου Kυριακου Mητσοτακη*

Η ανάλυση του μηνύματος των ευρωεκλογών θα συνεχίσει να μονοπωλεί την επικαιρότητα. Δεν μπορώ να προδικάσω ούτε για πόσο ακόμα θα αναλύεται το μήνυμα των εκλογών ούτε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά την 7η Ιουνίου.

Υπάρχει, όμως, ένα άλλο μήνυμα το οποίο εστάλη πριν από δύο χρόνια, αλλά ακόμη δεν έχει βρει αποδέκτη.

Το καλοκαίρι του 2007, η χώρα μας βίωσε τις τραγικότερες δασικές πυρκαγιές στην ιστορία της. Τότε αποδείχθηκε με δραματικό τρόπο η γύμνια του κρατικού μηχανισμού, αλλά και η πολιτική αβουλία για μία αποτελεσματική πολιτική δασοπροστασίας.

Για μία φορά ακόμη περιοριστήκαμε σε φραστικές διαπιστώσεις του προβλήματος και σε ωραίες εξαγγελίες, οι πιο πολλές εκ των οποίων έμειναν στα λόγια.

Πριν από ένα χρόνο, όταν οι μνήμες του καταστροφικού καλοκαιριού του 2007 ήταν ακόμη νωπές και οι πληγές ανοιχτές, έθεσα προς συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής το ζήτημα της δασικής πολιτικής της χώρας μας. Τότε, με την αρωγή ειδικών επιστημόνων, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΜΚΟ και κυβερνητικών παραγόντων, προτείναμε την ανάληψη συγκεκριμένων πολιτικών πρωτοβουλιών και διοικητικών αλλαγών με στόχο τη συνολική επαναχάραξη της δασικής μας πολιτικής, με προτεραιότητα στην πρόληψη.

Ενδεικτικά αναφέρω:
— Τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας, που σήμερα δεν υφίσταται και που θα μπορούσε να συντονίσει τις δεκάδες συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς και να αντιμετωπίσει την ασύλληπτη πολυδιάσπαση των επιμέρους τομέων δράσης για την προστασία των δασών.
— Την ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό, καθώς 60% των προβλεπόμενων θέσεων παραμένουν κενές και την ενεργότερη συμμετοχή της Δασικής Υπηρεσίας όχι μόνο στην πρόληψη (για την οποία λίγα πράγματα γίνονται) αλλά και στην καταστολή από κοινού με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
— Την εκπόνηση ειδικού σχεδίου αντιμετώπισης των περιαστικών πυρκαγιών που απειλούν τους ορεινούς όγκους του Λεκανοπεδίου, με γενναίες παρεμβάσεις όσον αφορά στις χρήσεις γης (π. χ. δημιουργία Εθνικού Πάρκου Πεντέλης και Υμηττού).
— Την ενίσχυση της εποπτείας και της αστυνόμευσης των δασών με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιούνται με επιτυχία σε άλλες χώρες, καθώς και τον καλύτερο συντονισμό σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Ανάλογες προτάσεις που θα βελτίωναν τις επιδόσεις μας σε αυτόν τον τομέα έχουν τεθεί και από άλλους φορείς, όπως για παράδειγμα το WWF Hellas.

Δυστυχώς, λίγα από τα παραπάνω έχουν γίνει πράξη.
Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και ο μεγάλος αριθμός εθελοντών είναι η μόνη μας προίκα από το καλοκαίρι του 2007. Παρά το γεγονός ότι η δασοπροστασία είναι ένας κρίσιμος περιβαλλοντικός τομέας στον οποίο κατ’ εξοχήν θα μπορούσε να έχει εφαρμοστεί πρακτικά η «επανίδρυση του κράτους», δυστυχώς, εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται ότι η βαθμολογία που παίρνουμε είναι κάτω από τη βάση.

Παρακολουθώντας την εξέλιξη των πρωτοβουλιών για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της δασικής πολιτικής, εξάγω αβίαστα το συμπέρασμα ότι καμία τέτοια ουσιαστική μεταρρύθμιση δεν πραγματοποιείται. Και φέτος περιοριζόμαστε μόνο σε συσκέψεις, κλήσεις σε εθελοντική συμμετοχή των πολιτών, προφορικές διαβεβαιώσεις για ετοιμότητα και άλλα ευχολόγια, που τελικά δεν έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στις 6 Μαΐου και αφότου είχε ήδη ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΣ χρηματοδοτήσεις 31,2 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ για δράσεις πυροπροστασίας εν όψει του καλοκαιριού.

Αλήθεια, ποιος πιστεύει ότι με τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες του ελληνικού Δημοσίου τα χρήματα αυτά πιάνουν τόπο και τελικά διατίθενται την ώρα που πρέπει και για τους σκοπούς για τους οποίους προορίζονται; Αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι τα χρήματα που το κράτος διαθέτει στους Δήμους για πολιτική προστασία διοχετεύεται συχνά για άλλους σκοπούς.

Η προστασία των δασών είναι ένα μείζον ζήτημα με περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις και πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μία συνεπή δασική πολιτική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Οσο αδρανούμε και αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα ως χαμηλής πολιτικής, κάθε χρόνο θα χάνουμε χιλιάδες στρέμματα δασικού πλούτου.

Και μια και πολύς λόγος γίνεται για μηνύματα, ας μη χρειαστεί να πάρουμε κι άλλο ένα αυτό το καλοκαίρι γιατί τότε είναι πολύ πιθανό να είναι και το τελευταίο.

* Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής

Με πλοίο θα μεταφέρουν μετανάστες σε κέντρα υποδοχής

Τη δημιουργία ειδικής «ακτοπλοϊκής γραμμής» για τη μεταφορά λαθρομεταναστών από το Αιγαίο σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, σε ανοικτή γραμμή των κκ. Χρ. Μαρκογιαννάκη και Π. Καμμένου.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, θα ναυλωθεί τις επόμενες ημέρες κάποιο από τα μεγάλα φέριμποτ του Αιγαίου, το οποίο κάθε δύο ημέρες θα περνά από την Κω, τη Μυτιλήνη, τη Λέρο και μικρά νησιά του Αιγαίου και θα επιβιβάζει σε κάθε δρομολόγιό του περίπου 500 λαθρομετανάστες οι οποίοι εντοπίζονται σε διάφορα νησιά.

Οι παράνομοι μετανάστες θα μεταφέρονται στα τέσσερα κέντρα υποδοχής που αναμένεται να δημιουργηθούν εντός και εκτός Αττικής.

Η ναύλωση κάθε πλοίου υπολογίζεται ότι θα κοστίζει στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 30.000 ευρώ την ημέρα και οι λαθρομετανάστες θα συνοδεύονται από δεκάδες αστυνομικούς.

Ηδη έχει αρχίσει αγώνας δρόμου για να βρεθεί πλοίο το οποίο να έχει τα απαραίτητα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας προτού δρομολογηθεί στις τουριστικές γραμμές για το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, πιθανόν να ναυλωθεί ένα από τα πλοία «Νταλιάνα» ή «Μιλένα», αλλά μελετώνται κι άλλες λύσεις.

Σε κοντέινερ που θα βρίσκονται στους χώρους φόρτωσης οχημάτων του φέριμποτ ομάδα ιατρών θα εξετάζει τους αλλοδαπούς και θα τους προσφέρει αν χρειάζεται ιατρική βοήθεια.

Τα τελευταία 24ωρα οι επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών αποφάσισαν τα δύο πρώτα κέντρα υποδοχής των μεταναστών να λειτουργήσουν στο παλαιό αεροδρόμιο της Ριτσώνας, αλλά και στις εγκαταστάσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΕΛΙΝΑΣ (Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης και Συνεργασίας) που είχαν κατασκευαστεί το 1999 και φιλοξενούνταν παλαιότερα μετανάστες κυρίως από το Αφγανιστάν.

Ακόμη θεωρείται βέβαιο ότι ένα κέντρο υποδοχής θα λειτουργήσει σε παλαιά στρατιωτική εγκατάσταση στη Φθιώτιδα. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών εξέφραζαν χθες στο «Βήμα» την αισιοδοξία τους ότι «δεν θα υπάρξει αντίδραση των τοπικών φορέων για τη λειτουργία των κέντρων υποδοχής μεταναστών στη Ριτσώνα και στον Ασπρόπυργο.

Στη Ριτσώνα δεν υπάρχουν κοντά οικισμοί, ενώ στον Ασπρόπυργο έχουμε ήδη μιλήσει με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και μας είπαν ότι δεν έχουν αντίρρηση για τη μεταφορά εκεί λαθρομεταναστών» ανέφεραν.

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
17.6.09

Μειωθείτε σε διακόσιους

Ο κ. Αντώνιος Ν. Βενέτης γράφει:

Στο «Βήμα» της 10.6.2009 ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος σημειώνει, πλην άλλων, ότι «η πρωταρχική επιλογή είναι να πούμε με ειλικρίνεια... ποιοι θα ωφεληθούν και ποιοι θα θιγούν από αυτή την πολιτική».

Οι πρώτοι οι οποίοι θα πρέπει να «θιγούν» από αυτή την πολιτική είναι οι ίδιοι οι πολιτικοί, οι οποίοι, κυρίως και προεχόντως, οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό σημείο του «δημοσιονομικού εφιάλτη». Και οι ίδιοι οφείλουν να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, πρακτικές και ορατές. Αυτό προϋποθέτει το αυτονόητο, ότι πρέπει να ενεργήσουν οι πολιτικοί- όχι σαν συντεχνιακό σωματείο, αλλά σαν υπεύθυνοι άνδρες, που υποτάσσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα στο κοινό συμφέρον. Και οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να είναι «επώδυνες» για τους ίδιους, έτσι ώστε η κοινωνία να αντιληφθεί ότι κάτι συμβαίνει, κάτι πάει να αλλάξει. Ο πολιτικός κόσμος της χώρας θα πρέπει να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία, ισχυρής συμβολικής σημασίας που ο αντίκτυπός της θα αναταράξει τα λιμνάζοντα νερά της κοινωνικής απάθειας και θα προβληματίσει τους πολίτες και ίσως συμβάλλει στην επανάκτηση της προ πολλού απολεσθείσης αξιοπιστίας των πολιτικών.

Και η πρωτοβουλία αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η δραστική μείωση του αριθμού των βουλευτών, τουλάχιστον στους 200!

Δεν αρκούν πια, κ. Παπαδόπουλε, τα σλόγκαν, οι επισημάνσεις και τα ευχολόγια. Απαιτείται δράση, λήψη συγκεκριμένων μέτρων και απαρέγκλιτη εφαρμογή τους.

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
17.6.09

Πολλά λεφτά, πολλές ώρες, πολλά χαρτιά....

Πολλά λεφτά, πολλές ώρες, πολλά χαρτιά

Η κυρία Νένα Ρήγα από το Χαλάνδρι γράφει:

Χρειάστηκε να ανανεώσω την άδεια οδήγησης.
Πήγα στην Εθνική Τράπεζα και πλήρωσα 90 ευρώ.
Πλήρωσα και άλλα 30 ευρώ επίσης στην Εθνική Τράπεζα και άλλα 18 στη ΔΟΥ.
Εβγαλα και 4 φωτογραφίες (12 ευρώ) και υπέβαλα τα δικαιολογητικά στο ΚΕΠ.
Συνολικά ξόδεψα 150 ευρώ και 3-4 ώρες (αναμονή και πηγαινέλα) και απασχόλησα τρεις υπαλλήλους,
Τυπώθηκαν και κάμποσα χαρτιά και σε ένα μήνα θα έχω στα χέρια μου την πολυπόθητη άδεια. Από αυτά τα χρήματα τα 20+20 ευρώ πηγαίνουν στους γιατρούς και τα 30 καλύπτουν, όπως μου είπαν, το κόστος της πλαστικής άδειας που θα αντικαταστήσει τη χάρτινη που είχαμε μέχρι τώρα.

Και ερωτώ:
1ον: Είναι δυνατόν το κόστος μιας πλαστικής κάρτας να αντιστοιχεί σε σχεδόν δύο ιατρικές επισκέψεις- 3/4 για την ακρίβεια; Και τα υπόλοιπα 60 πηγαίνουν, λέει, στο υπουργείο Μεταφορών. Για ποιο σκοπό; Ας μας τον πουν τουλάχιστον και αν πηγαίνουν πράγματι σε κάποιο λογαριασμό που έχει σχέση με την οδική ασφάλεια να πούμε χαλάλι.

Και τα άλλα 18 που πληρώθηκαν στη ΔΟΥ- αυτά τι καλύπτουν;

Και 2ον: Στο σωτήριο έτος 2009 δεν θα μπορούσε να απλοποιηθεί η διαδικασία; Να μειωθούν τα χαρτιά και οι μετακινήσεις προς όφελος της οικολογίας και ο αριθμός των υπαλλήλων που απασχολούνται προς όφελος της πάταξης της γραφειοκρατίας και της μείωσης των δημόσιων δαπανών που όλοι ευαγγελίζονται;

Πηγή : TO BHMA
17.6.09

Οι καφέ αρκούδες αποδεκατίζονται

Σε κίνδυνο παραμένει ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα. Ο αποδεκατισμός των ζώων συνεχίζεται στη Βόρεια Ελλάδα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες άλλες δύο αρκούδες θανατώθηκαν, η μία από δηλητηριασμένο δόλωμα στην Κοινότητα Περιβολίου Γρεβενών και η άλλη από τροχαίο. Η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», σε συνεργασία με τη Νομαρχία Γρεβενών, υλοποιεί πρόγραμμα στην περιοχή. Η διατήρηση του είδους απειλείται και από τη λειτουργία των αυτοκινητοδρόμων. Πρόσφατη αυτοψία της «Καλλιστώς» έδειξε ότι στο τμήμα της Εγνατίας οδού Παναγιά- Γρεβενά ο φράχτης είναι διάτρητος σε 12 σημεία. Στον απολογισμό προστέθηκε ακόμη ένα περιστατικό νεκρής αρκούδας από τροχαίο.

ΠΗΓΗ : TO BHMA
17.6.09

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Ζήτημα Δικαιοσύνης

Στις νομικές σχολές- και τις ελληνικές (κυρίως στις ελληνικές, αφού εδώ είχαμε δεκαετίες δύσκολης δημοκρατίας και επταετή δικτατορία)διδάσκουν ότι το Ποινικό Δίκαιο προτιμά να αθωωθούν εκατό ένοχοι παρά να καταδικαστεί ένας αθώος. Υπογραμμίζουν ότι η προφυλάκιση είναι ακραίο μέτρο και διατάσσεται με εξαιρετική φειδώ. Επιμένουν ότι η Δικαιοσύνη έχει καθήκον να μην υπολογίζει τι βολεύει την πολιτική εξουσία. Διακηρύσσουν ότι ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζεται πάντοτε ως άτομο, «ως υποκείμενο» που λέει η κατηγορική προσταγή του Καντ, και ποτέ ως μέσον για να παραδοθεί ή να μιλήσει κάποιος άλλος.

Λόγια του αέρα στην «επανιδρυθείσα» ελληνική δημοκρατία. Με την ιστορία της Siemens μιλάμε πολύ για λάθη υπουργών, για μικρότητες των κομμάτων, για το ότι η προεκλογική εκστρατεία για τις αυριανές ευρωεκλογές εξετράπη πάλι στη σκανδαλολογία. Αλλο έπρεπε να προτάσσουμε. Στο κάτω κάτω, ίσως έχουμε την πολιτική που μας αξίζει. Πολύ βαρύτερο ερώτημα είναι, με όσα βλέπουμε, τι Δικαιοσύνη έχουμε. Διότι, είτε αυτή μας αξίζει, είτε θα δικαιούμασταν κάτι καλύτερο, εν προκειμένω κρίνεται ο πυρήνας του κράτους δικαίου, που υποχωρεί ανησυχητικά όποτε η Δικαιοσύνη παρέχει υπόνοια ότι ενεργεί ως βραχίονας της πολιτικής ή ότι αντιδρά σπασμωδικά αντιμετωπίζοντας τους διωκομένους ως πρώτη ύλη.

Οι τελευταίοι χειρισμοί στην υπόθεση της Siemens απλώνουν σκιά ανησυχίας για το επίπεδο προστασίας των δικονομικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα- και αυτό είναι πολύ σημαντικότερο ζήτημα από το υψηλό ή ευτελές επίπεδο των αλληλοκατηγοριών των κομματικών στελεχών. Δεν φτάνει που, όπως προ δεκαπενθημέρου σημειωνόταν στη θέση αυτή, στη Γερμανία ο άνθρωπος που έλεγχε τη στρόφιγγα του χρήματος καταδικάστηκε για πλημμέλημα με αναστολή, ενώ εδώ βρέχει κακουργήματα. Δεν φτάνει που έχουμε διώξεις για δωροδοκία χωρίς προσδιορισμό δωροληπτών. Φτάσαμε τώρα, επειδή δύο βασικοί κατηγορούμενοι ώχοντο απιόντες, να συλληφθούν τα μέλη της οικογένειας του ενός, να χαρακτηριστεί σύμπραξη σε ξέπλυμα η αναφορά τους ως συνδικαιούχων σε λογαριασμούς (όπου τα χρήματα βρίσκονται και φαίνονται), να ανακληθεί η προθεσμία που είχε δοθεί σε άλλους κατηγορουμένους και να φυλακιστούν άρον άρον, να προεξοφλεί προφυλακίσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και να παρεμβαίνει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για να μη λάβουν γνώση εγγράφων της δικογραφίας οι κατηγορούμενοι.

Δεν έχει σημασία που οι διωκόμενοι ανήκαν σε έναν πολύχρυσο κύκλο, «πονηρό» και ξένο προς εμάς. Η εικόνα που συντίθεται απ΄ όλα αυτά, μαζί με άλλα ψήγματα από το πρόσφατο παρελθόν (όπως την περίπτωση των εισαγγελέων για το Βατοπαίδι ή τις διώξεις δικαστικών ή και την προφυλάκιση της Τσέκου), δεν παύει να είναι άκρως ανησυχητική για τη λειτουργία της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Ελλάδα. Και πρέπει να μας απασχολήσει πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι η δευτερογενής αξιοποίησή της εκ μέρους των κομμάτων.

Του Δημήτρη Καστριώτη

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
6.6.09

ShareThis