Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Με πλοίο θα μεταφέρουν μετανάστες σε κέντρα υποδοχής

Τη δημιουργία ειδικής «ακτοπλοϊκής γραμμής» για τη μεταφορά λαθρομεταναστών από το Αιγαίο σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, σε ανοικτή γραμμή των κκ. Χρ. Μαρκογιαννάκη και Π. Καμμένου.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, θα ναυλωθεί τις επόμενες ημέρες κάποιο από τα μεγάλα φέριμποτ του Αιγαίου, το οποίο κάθε δύο ημέρες θα περνά από την Κω, τη Μυτιλήνη, τη Λέρο και μικρά νησιά του Αιγαίου και θα επιβιβάζει σε κάθε δρομολόγιό του περίπου 500 λαθρομετανάστες οι οποίοι εντοπίζονται σε διάφορα νησιά.

Οι παράνομοι μετανάστες θα μεταφέρονται στα τέσσερα κέντρα υποδοχής που αναμένεται να δημιουργηθούν εντός και εκτός Αττικής.

Η ναύλωση κάθε πλοίου υπολογίζεται ότι θα κοστίζει στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 30.000 ευρώ την ημέρα και οι λαθρομετανάστες θα συνοδεύονται από δεκάδες αστυνομικούς.

Ηδη έχει αρχίσει αγώνας δρόμου για να βρεθεί πλοίο το οποίο να έχει τα απαραίτητα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας προτού δρομολογηθεί στις τουριστικές γραμμές για το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, πιθανόν να ναυλωθεί ένα από τα πλοία «Νταλιάνα» ή «Μιλένα», αλλά μελετώνται κι άλλες λύσεις.

Σε κοντέινερ που θα βρίσκονται στους χώρους φόρτωσης οχημάτων του φέριμποτ ομάδα ιατρών θα εξετάζει τους αλλοδαπούς και θα τους προσφέρει αν χρειάζεται ιατρική βοήθεια.

Τα τελευταία 24ωρα οι επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών αποφάσισαν τα δύο πρώτα κέντρα υποδοχής των μεταναστών να λειτουργήσουν στο παλαιό αεροδρόμιο της Ριτσώνας, αλλά και στις εγκαταστάσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΕΛΙΝΑΣ (Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης και Συνεργασίας) που είχαν κατασκευαστεί το 1999 και φιλοξενούνταν παλαιότερα μετανάστες κυρίως από το Αφγανιστάν.

Ακόμη θεωρείται βέβαιο ότι ένα κέντρο υποδοχής θα λειτουργήσει σε παλαιά στρατιωτική εγκατάσταση στη Φθιώτιδα. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών εξέφραζαν χθες στο «Βήμα» την αισιοδοξία τους ότι «δεν θα υπάρξει αντίδραση των τοπικών φορέων για τη λειτουργία των κέντρων υποδοχής μεταναστών στη Ριτσώνα και στον Ασπρόπυργο.

Στη Ριτσώνα δεν υπάρχουν κοντά οικισμοί, ενώ στον Ασπρόπυργο έχουμε ήδη μιλήσει με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και μας είπαν ότι δεν έχουν αντίρρηση για τη μεταφορά εκεί λαθρομεταναστών» ανέφεραν.

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
17.6.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis