Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Αρχαίοι Ελληνες και νεοέλληνες

Ο κ. Δημοσθένης Δασκόπουλος, από την Αθήνα, γράφει:
Δεν θέλω να επισκεφθώ το νέο μουσείο της Ακρόπολης διότι σε αντίθεση με την πλειοψηφία αυτών που το κάνουν, και έχουν μετά απ΄ αυτό αισθήματα έξαρσης και εθνικής υπερηφάνειας, εγώ είμαι βέβαιος ότι βγαίνοντας θα πλημμυρίσω από συναισθήματα εθνικής ντροπής και τρομερής οργής. Εθνικής ντροπής διότι σχεδόν δύο αιώνες μετά την απαλλαγή μας απ΄ τον οθωμανικό ζυγό, ακόμα δεν καταλάβαμε ότι προτεραιότητα έχει η δική μας πρόοδος και όχι η διαφήμιση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, πράγμα που δεν αμφισβητεί κανείς και προπαντός όχι αυτοί που τον συνέχισαν.
Θα αισθανθώ οργή, όπως αισθάνομαι κάθε φορά όταν χρησιμοποιούμε τον αρχαίο «ημών» πολιτισμό (εννοώντας τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων) για να δικαιολογήσουμε τη δική μας ανικανότητα και αδράνεια, αντί να προσπαθήσουμε να μιμηθούμε αυτούς που προοδεύουν και συνεχίζουν την εξέλιξη της ευρωπαϊκής κουλτούρας.
Μάλιστα για να μη χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο ονομάζουμε τους άλλους- αυτούς που προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε Ευρωπαίους, σαν εμείς να είμαστε Αμερικανοί, Αυστραλοί ή Αφρικανοί. Θα αισθανθώ την ίδια εθνική ντροπή και την ίδια οργή που αισθάνομαι όταν επιστρέφω από ταξίδι στο Αμβούργο, την πόλη στην οποία υπήρξα μόνιμος κάτοικος για 12 απ΄ τα 15 χρόνια που έζησα στη Δυτική Γερμανία, και περιμένω μαζί με άλλους πεζούς στις «διαβάσεις πεζών» να περάσουν οι ατέλειωτες φάλαγγες αυτοκινήτων, ή όταν προσπαθώ να περπατήσω στα πανάθλια «πεζοδρόμια» της Αθήνας, ή όταν ταξιδεύω με λεωφορείο στους υποτιθέμενους λεωφοριοδρόμους, ή όταν επισκέπτομαι νοσοκομεία, ή (ο Θεός να βάλει το χέρι του) όταν είμαι υποχρεωμένος να «εξυπηρετηθώ» από κάποια δημόσια υπηρεσία, ή όταν ακούω «σπουδαστές» να ζητούν ένα δωρεάν βιβλίο, αντί βιβλιοθήκες, ή, ή, ή...
Μήπως αντί να επισκεφθούμε το νέο μουσείο της Ακρόπολης (μια που το κάναμε), θα έπρεπε να φτιάξουμε σωστά πανεπιστήμια, σωστή οδική κυκλοφορία, σωστές δημόσιες υπηρεσίες, σωστή διαχείριση απορριμμάτων, σωστά πεζοδρόμια και προπαντός σωστή «ανεξάρτητη Δικαιοσύνη»;
Διότι το να διαλαλούμε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων ημών προγόνων δεν μας κάνει κι εμάς πολιτισμένους. Ούτε το γεγονός ότι οι δύο παππούδες μου ήταν εκπαιδευτικοί με κάνει κι εμένα εκπαιδευτικό, παρ΄ όλο που από τον θάνατό τους δεν πέρασαν 23 ολόκληροι αιώνες.
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
27/6/09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis