Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Αγροτικά προϊόντα και υπεραποδόσεις

Τα τελευταία 40 χρόνια η καλλιεργήσιμη γη, απόρροια της αστικοποίησης των πληθυσμών και των κατασκευαστικών έργων που τη συνοδεύουν, μειώνεται συνεχώς. Την ίδια ώρα στις αναπτυσσόμενες χώρες ο πληθυσμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περισσότερο από 70% ως το 2050, ενώ η αστικοποίηση των πληθυσμών θα οδηγήσει στην αύξηση της ζήτησης για αγροτικά προϊόντα, αλλά και στην περαιτέρω μείωση της καλλιεργήσιμης γης. Καθώς όμως η διαθεσιμότητα της καλλιεργήσιμης γης επηρεάζει την προσφορά των αγροτικών προϊόντων, τα μαντάτα από τον τομέα αυτόν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

Μεγάλες ελεύθερες εκτάσεις, π.χ., στο βόρειο και στο δυτικό τμήμα της Κίνας έχουν πλέον ερημοποιηθεί, αναφέρουν οι ειδικοί της ΒlackRock. Στη Ρωσία μεγάλες περιοχές είναι είτε βραχώδεις είτε σκεπασμένες από χιόνι για αρκετό διάστημα κάθε χρόνο. Επιπλέον οι υποδομές σε περιοχές με υψηλό δυναμικό αγροτικής παραγωγής παραμένουν εξαιρετικά φτωχές, ενώ στη Βραζιλία το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργήσιμης γης είναι μέρος του δάσους του Αμαζονίου, μιας περιοχής που έχει γίνει στόχος των καλλιεργητών και στο παρελθόν. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην ΕΕ μεγάλο ποσοστό των ελεύθερων εκτάσεων έχει αποκτήσει αστικά χαρακτηριστικά, περιορίζοντας έτσι τις περιοχές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να υποστηρίξουν μιαν αυξημένη αγροτική παραγωγή.

Τα τελευταία γεγονότα, π.χ., στην αγορά των σιτηρών υπογραμμίζουν τα μακροπρόθεσμα προβλήματα που σχετίζονται με την επάρκεια των τροφίμων, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν σημαντικά άλλα αγροτικά προϊόντα. Κάθε αύξηση των σιτοπαραγωγικών εκτάσεων αποβαίνει σε βάρος της παραγωγής σόγιας ή καλαμποκιού, δύο προϊόντων όπου και τα αποθέματα εμφανίζονται πολύ χαμηλά.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να λειτουργήσει πάλι ως καταλύτης στην περαιτέρω αύξηση της τιμής του καλαμποκιού ή της σόγιας, γεγονός που θα είχε θετική επίδραση στην τιμή του φοινικέλαιου. Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις θα ενισχύσουν μεσοπρόθεσμα την παγκόσμια παραγωγή βιοκαυσίμων, ενώ είναι πιθανό να αυξηθούν και οι τιμές των λιπασμάτων, καθώς θα υπάρχει μεγαλύτερη εντατικοποίηση ορισμένων καλλιεργειών υψηλής απόδοσης. Το κλίμα που διαμορφώνεται εξάλλου ευνοεί την κινητικότητα στον κλάδο αγροτικής παραγωγής, καθώς η πολυδιάσπαση του χώρου δίνει τη δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να βλέπουν με θετικό μάτι εξαγορές εταιρειών παραγωγής λιπασμάτων.

Οι αυξήσεις στα αγροτικά προϊόντα ενδέχεται λοιπόν να αποτελούν μέρος μιας πιο μακροπρόθεσμης διαδικασίας, στο τέλος της οποίας οι τιμές θα ισορροπήσουν σε υψηλότερα επίπεδα, κάτι που έχει λάβει χώρα ήδη στα μέταλλα και στην ενέργεια, ενώ για τους ειδικούς της ΒlackRock ο αγροτικός κλάδος εισέρχεται θεωρητικά σε μια φάση υπεραπόδοσης.
 
Του Τάσου Μαντικίδη
Πηγή Το Βήμα
6.10.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis