Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Μεταλλαγμένα, διαπλοκή, σκάνδαλο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Σε μια... λύκαινα είχαν αναθέσει οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Ζοζέ Μποβέ, τη φύλαξη των προβάτων, δηλαδή των ευρωπαίων καταναλωτών, από τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από τις λεπτομερείς και καλά τεκμηριωμένες καταγγελίες για σκανδαλώδη σύγκρουση συμφερόντων που κατέθεσε ο διάσημος γάλλος ευρωβουλευτής των Πρασίνων και εμβληματική μορφή του αγροτικού συνδικαλισμού στην πατρίδα του σε βάρος της Ντιάνα Μπανάτι, προέδρου της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, της ΕFSΑ. Οπως προκύπτει από τις καταγγελίες, η εν λόγω αξιωματούχος είναι παράδειγμα «διαπλοκής» των ελεγκτικών μηχανισμών της Ενωσης με τις βιομηχανίες που υποτίθεται πως ελέγχουνστην περίπτωσή μας, της βιομηχανίας τροφίμων. Συγκεκριμένα η κυρία Μπανάτι ως πρόεδρος της ΕFSΑ είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των νέων ποικιλιών «μεταλλαγμένων» αγροτικών προϊόντων και πράγματι τα τελευταία χρόνια έχει πρωτοστατήσει στην έγκριση της κυκλοφορίας στην ΕΕ μιας σειράς γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών, είτε για ανθρώπινη είτε για ζωική χρήση.

Την ίδια στιγμή όμως αποδεικνύεται πλέον ότι η αξιωματούχος ήταν μέλος του συμβουλίου της εταιρείας «λόμπι» ΙLSΙ (Ιnternational Life Science Ιnstitute, Διεθνές Ινστιτούτο Βιοεπιστημών), οργάνωσης που εκπροσωπεί πλειάδα μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, όπως οι εταιρείες Μonsanto, Syngenta, Dupont, Νestle και Κraft. Δουλειά του ΙLSΙ είναι να προωθεί τα συμφέροντα των κολοσσών του κλάδου τροφίμων. Και η κυρία Μπανάτι κάνει ακριβώς αυτό φέρνοντας τα αμφιλεγόμενα προϊόντα τους στο πιάτο μας!

Ακόμη πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες και καταγγελίες για τη στάση της κυρίας Μπανάτι, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος ζητεί την άμεση αντικατάσταση της προέδρου της ΕFSΑ, καταγγέλλοντάς την πως «προωθεί επιχειρηματικά συμφέροντα κόντρα στα συμφέροντα των ευρωπαίων πολιτών» και απαιτώντας «την άμεση ακύρωση όλων των αποφάσεών της για εγκρίσεις “μεταλλαγμένων”» .

Σημειώνει μάλιστα ότι σε πρόσφατη αξιολόγησή της για ένα γενετικώς τροποποιημένο καλαμπόκι της Μonsanto η ΕFSΑ επικαλείται μεταξύ άλλων ένα έγγραφο του ΙLSΙ!

Εκρυψε τη σχέση της με τη βιομηχανία τροφίμων
Το Ινστιτούτο ΙLSΙ ιδρύθηκε το 1978 στις ΗΠΑ και χρηματοδοτείται από κυβερνήσεις, ιδρύματα και κυρίως τη βιομηχανία τροφίμων, προβάλλει ως στόχο του «τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και ευημερίας μέσω της συγκέντρωσης επιστημόνων του πανεπιστημίου, της κυβέρνησης και της βιομηχανίας σε ένα ουδέτερο φόρουμ», αλλά λειτουργεί ουσιαστικά ως λόμπι που προσπαθεί να επηρεάσει πολιτικές αποφάσεις. Στο ΙLSΙ μετέχουν πάνω από 400 εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτεροι όμιλοι τροφίμων, όπως οι Κrafts Foods, Νestle και Danone, αλλά και μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών, όπως οι Μonsanto, ΒΑSF, Βayer και Syngenta.

Ο Ζοζέ Μποβέ (φωτογραφία αριστερά), ο γνωστός «Αστερίξ», καταγγέλλει ότι η κυρία Μπανάτι απέκρυψε την ακριβή φύση της σχέσης της με το ΙLSΙ- στην καθιερωμένη δήλωση περί ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων είχε πει μόνο ότι ανήκει στην επιστημονική επιτροπή του ΙLSΙ Ευρώπης αλλά όχι ότι ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο του ινστιτούτου- και ζητεί, εκτός από την άμεση παραίτησή της, και τη ριζική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τροφίμων.

Πηγή Το Βήμα
2.10.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis