Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Που πήγαν τα λεφτά

Σε επιστολή του προς την εφμ Καθημερινή (7.10.2010) ο κ. Χρυσόστομος Κασέρης γράφει :
Guido Vedovato - Cercando la strada
Κύριε διευθυντά
Στο πανελλήνιο αυτό ερώτημα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος, δήλωσε τιμίως και ευθαρσώς ότι πήγαν στους αθρόους διορισμούς στο Δημόσιο και γι’ αυτή την αθλιότητα όλοι είμαστε υπεύθυνοι.
Δεδομένου ότι το εργατικό δυναμικό της χώρας είναι περίπου 4 εκατ. και εξ αυτών το ένα εκατομμύριο ασχολείται στον δημόσιο τομέα σημαίνει ότι το 1/4 της εργατικής μας δύναμης απασχολείται αντιπαραγωγικά και ενίοτε επιζήμια.
Στην προκειμένη περίπτωση θα ήτο σκόπιμο να γίνει έρευνα για τον αριθμό των διορισθέντων και την περίοδο του διορισμού των ώστε να αποδοθεί η ευθύνη των κομμάτων.
Για να μην επαναληφθεί όμως το θλιβερό αυτό φαινόμενο θα ήτο σκόπιμο να προβλεφθεί συνταγματική απαγόρευση εφαρμογής ελλειμματικών προϋπολογισμών.
Την πρόβλεψη αυτή είχε κάμει από ετών ο Γάλλος οικονομολόγος Guy Sorman στο βιβλίο του L’ Etat Minimum την οποία είχε υιοθετήσει η Γερμανία.
Αξίζει να σημειωθεί εν προκειμένω ότι το ελβετικό Σύνταγμα επιβάλλει ποινικές ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών εκείνο που θα εφήρμοζε ελλειμματικό προϋπολογισμό. 

Εάν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε στη δύσκολη συγκυρία που βρισκόμαστε, στην πρώτη αναθεώρηση του Συντάγματος προτείνεται να περιληφθεί η παραπάνω συνταγματική απαγόρευση.

7.10.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis