Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Φεύγουν για σπουδές, αλλά και για καριέρα

Παιδιά μετανάστες - Ellis island - Φωτό Brown Brothers, ca. 1908
Παρότι το ασφυκτικό οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα λογικά θα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για σπουδές στο εξωτερικό, όπως δείχνουν τα στοιχεία περισσότεροι -έως και κατά 30%- σε σχέση με πέρυσι είναι όσοι ενδιαφέρονται να σπουδάσουν σε χώρα της Ευρώπης ή τις ΗΠΑ πιθανολογώντας μάλιστα, να μεταναστεύσουν μόνιμα στους τόπους των σπουδών τους. Μάλιστα, πολλοί γονείς παρακινούν τα παιδιά για κάτι τέτοιο. Ειδικότερα, η ζήτηση από Ελληνες για σπουδές στο εξωτερικό παραμένει υψηλή και είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στη φοιτητική μετανάστευση με βάση τον πληθυσμό της κάθε χώρας και στη 10η θέση μεταξύ 31 χωρών σε απόλυτους αριθμούς. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2010, στο εξωτερικό σπουδάζουν 34.196. Δημοφιλέστερος προορισμός είναι η Βρετανία (12.626 σπούδαζαν εκεί) και ακολουθούν η Γερμανία (5.627) η Ιταλία (4.537), οι ΗΠΑ (1.983) και η Γαλλία (1.926 φοιτητές).

Το στοιχείο που διακρίνει τη φετινή από τις προηγούμενες είναι ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός όσων ρωτούν για τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης που θα έχουν στη χώρα όπου θα σπουδάσουν. «Οσοι ζητούν πληροφορίες για επαγγελματική αποκατάσταση στη Γερμανία υπολογίζεται ότι έχουν φέτος αυξηθεί κατά περίπου 20% με 25%. 

Ουσιαστικά ενδιαφέρονται για να κάνουν καριέρα εκεί και όχι μόνο για να σπουδάσουν», ανέφερε στην «Κ» η εκπαιδευτική σύμβουλος του Ενημερωτικού Κέντρου Αθηνών της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) κ. Λία Γουδουσάκη. «Παρατηρείται αύξηση έως και 30% του ενδιαφέροντος των Ελλήνων 18χρονων για σπουδές στη Βρετανία. Μάλιστα είναι πολλοί όσοι εισήχθησαν σε κάποιο ελληνικό ΑΕΙ που δεν είναι της πρώτης τους επιλογής, και προτιμούν να σπουδάσουν στη Βρετανία αυτό που θέλουν. 

Από την πλευρά των γονέων παρατηρείται ότι «συστήνουν» σπουδές στο εξωτερικό επειδή εκεί τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης», τονίζει στην «Κ» η αρμόδια του Βρετανικού Συμβουλίου στην Αθήνα για τις σπουδές στο εξωτερικό κ. Κατερίνα Φέγγαρου. «Η ζήτηση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Κυρίως όσοι επιλέγουν ΑΕΙ των ΗΠΑ επιθυμούν να κάνουν μεταπτυχιακό και, ίσως, μετά την απόκτηση του πτυχίου, να παραμείνουν στη χώρα», συμπληρώνει ο εκπαιδευτικός σύμβουλος του ιδρύματος «Φουλμπράιτ» κ. Νίκος Τουρίδης.

Υποτροφίες
Την ίδια τάση επιβεβαιώνει και η υπεύθυνη του Γαλλικού Ινστιτούτου για τις σπουδές στη Γαλλία κ. Πατρισιά Σαβαρί. «Το ενδιαφέρον όσων ζητούν πληροφορίες αφορά όχι μόνο τις σπουδές αλλά και πιθανές υποτροφίες με τις οποίες θα μπορούσαν να περιορίσουν το κόστος», ανέφερε στην «Κ» η κ. Σαβαρί. Η μεγαλύτερη ζήτηση είναι για σπουδές στην οικονομία, τις θετικές επιστήμες, στους κλάδους των μηχανικών και τη νομική. Μάλιστα η ζήτηση εκδηλώνεται και από αποφοίτους μεταλυκειακών δομών κατάρτισης.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του 24χρονου Αλέξανδρου Καρακούση από τον Πειραιά, ο οποίος ολοκληρώνει τις σπουδές του σε ΙΕΚ Μηχανολογίας Αυτοκινήτων. «Ακόμη και εάν βρω δουλειά εδώ θα είναι κακοπληρωμένη ή part time. Απευθύνθηκα στο Ινστιτούτο Γκαίτε για να μεταναστεύσω στη Γερμανία. Εχω δει ότι πολλές επιχειρήσεις, προσφέρουν ευκαιρίες περαιτέρω κατάρτισης στο αντικείμενό μου και κατόπιν εργασίας» ανέφερε στην «Κ» δίνοντας το στίγμα της τάσης για φοιτητική και επαγγελματική μετανάστευση.

Του Απόστολου Λακασα
3.10.2010

*Φωτό από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis