Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Οι Ελληνες αδιαφορούν για τα πολιτιστικά

Ποια είναι η σχέση του Ελληνα με τον πολιτισμό; Δυστυχώς απογοητευτικά αδύναμη, όπως τουλάχιστον έδειξε η πανελλαδική έρευνα «Σφυγμός Πολιτισμού», που διεξήχθη τηλεφωνικά σε 1.500 Ελληνες άνω των 18 τον περασμένο Ιούνιο και Σεπτέμβριο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού σε συνεργασία με την εταιρεία στατιστικών ερευνών ΑΠΟΨΙΣ-SMR με τη στήριξη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ανακοινώθηκαν στο Ιδρυμα Θεοχαράκη την Τρίτη το βράδυ, ενώ ακολούθησε συζήτηση παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Τηλέμαχου Χυτήρη.

Η έρευνα κατέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά αυτών που δεν παρακολουθούν ποτέ πολιτιστικές εκδηλώσεις (άλλοι πάνε με συχνότητα 1-2 φορές τον χρόνο), ενώ το 57% σπάνια πηγαίνει τα παιδιά του σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το 73% επισκέπτεται σπάνια ή ποτέ μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Μόνο ένας στους δέκα γνωρίζει ποιος είναι σήμερα υπουργός Πολιτισμού, το 76,3% δεν γνωρίζει σε ποιους χώρους διεξάγεται το Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ μόλις το 1% θεωρεί ότι το εκπαιδευτικό σύστημα συνεισφέρει πολύ στη δημιουργία πολιτιστικής συνείδησης. Η πλειοψηφία βρίσκει τα πολιτιστικά προϊόντα ακριβά, αλλά όχι είδη πολυτελείας, ενώ πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στον πολιτισμό.

Μας ξαφνιάζουν αυτά τα ευρήματα; Μη έχοντας προηγούμενο σύγκρισης, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο μέσος Ελληνας είχε καλύτερη σχέση με την πολιτιστική ζωή του τόπου του στο παρελθόν. Αλλά και ο προσδιορισμός του «μέσου Ελληνα» είναι δύσκολος, αν σκεφτεί κανείς τις διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και την περιφέρεια αλλά και τις διαφορετικές ανάγκες κάθε ατόμου.

Το πιο δυσάρεστο αλλά και το πιο σημαντικό είναι η απογοήτευση του Ελληνα με το εκπαιδευτικό σύστημα. Το ότι τόσο λίγοι γνωρίζουν το όνομα του κυρίου Γερουλάνου δεν αντανακλά απαραίτητα το έργο του - φανερώνει ίσως τη μεγάλη απογοήτευση και τελικά αδιαφορία του πολίτη για τον πολιτικό κόσμο.

Της Κατερίνας Βουσουρα
Πηγή Καθημερινή
7.10.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis