Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Ελπιδοφόρος ορίζοντας για τον ανθρώπινο πόνο

Μια εθελοντική προσπάθεια υποστήριξης καρκινοπαθών μέσω της φιλοξενίας τους σε ειδικά σχεδιασμένο χώρο 

Το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους λάμπει από καθαριότητα. Τα υπνοδωμάτια είναι βαμμένα με φωτεινά χρώματα και τους τοίχους κοσμούν ζωγραφιές και κολάζ που έφτιαξαν παιδιά, προερχόμενα από την επαρχία για χημειοθεραπεία, τις ημέρες που έμειναν εκεί. Είναι ένας από τους τρεις ξενώνες που λειτουργούν σε διαμερίσματα των Αμπελοκήπων από τον σύλλογο «Ορίζοντα», όπως ονομάζεται η εθελοντική προσπάθεια που λαμβάνει χώρα εδώ και πέντε χρόνια σε Χανιά και Αθήνα, για τη φιλοξενία ασθενών με καρκίνο αλλά και των συγγενών τους.

«Η προσπάθειά μας δεν απευθύνεται μόνο σε Χανιώτες» τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου, φαρμακοποιός το επάγγελμα, κ. Σπύρος Αδοντάκης, ωστόσο μια και ξεκίνησε από εκεί η εμβέλεια της δράσης τους μεγιστοποιείται στην Κρήτη. Στο Βαρύπετρο Χανίων μάλιστα ο «Ορίζοντας» σχεδιάζει την ίδρυση και του πρώτου, προερχόμενου από ιδιωτική εθελοντική πρωτοβουλία, ξενώνα για καρκινοπαθείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο. Σε αυτά τα πέντε χρόνια έχουν φιλοξενηθεί τουλάχιστον 480 άτομα από ολόκληρη την Ελλάδα- κυρίως από τα Χανιά και τους άλλους νομούς της Κρήτης.

Ο «Ορίζοντας» καλύπτει τις ανάγκες του μέσω δωρεών που προέρχονται από το σύνολο σχεδόν της χανιώτικης κοινωνίας, όπου πρωτοστατούν μάλιστα οργανωμένα ακόμη και ολόκληρα σχολικά συγκροτήματα, όπως το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο. Μόνο πέρυσι ο σύλλογος συνέδραμε οικονομικά ασθενείς και συγγενείς τους με ποσά που άγγιξαν τις 140.000 ευρώ. «Εχουμε αποκτήσει διασύνδεση με ανάλογους συλλόγους υποστήριξης καρκινοπαθών στις ΗΠΑκαι στην Ελβετία» τονίζει ο κ. Αδοντάκης. Τα περιθώρια όμως είναι συγκεκριμένα και ενίοτε πολύ περιορισμένα. Στα διαμερίσματα της Αθήνας που νοικιάζει ως ξενώνες ο σύλλογος μπορούν να φιλοξενηθούν ως έξι άτομα.

Επόμενος στόχος είναι το «Ηospice» στα Χανιά. Δεν θα αποτελεί νοσοκομείο σε μικρογραφία, αλλά ειδικά σχεδιασμένο και διαμορφωμένο ξενώνα ώστε να διευκολύνεται η παραμονή εκεί των ασθενών και των συνοδών τους. Ηδη ο «Ορίζοντας» έχει κατορθώσει να «στελεχωθεί» με ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, σε εθελοντική βάση. «Η ελληνική γραφειοκρατία, όμως, κάνει παντού το θαύμα της» εξηγεί ο κ. Αδοντάκης. Παρά το γεγονός ότι το οικόπεδο έχει βρεθεί και οι όροι παραχώρησής του έχουν συμφωνηθεί με τον Δήμο Θερίσου, όπου ανήκει η έκταση, η υπόθεση έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής κ. Γιώργο Τσαπάκο «έχουν ανακύψει ορισμένα νομικά κωλύματα. Το υπό παραχώρηση οικόπεδο ανήκει σε ανταλλάξιμες εκτάσεις των οποίων η κυριότητα μόνο τυπικά ανήκει στον δήμο. Λόγο και ρόλο στη διαχείριση της έκτασης έχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο ανήκε». 

Σύλλογος Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης «Ορίζοντας» Πειραιώς 1, Μέγαρο Πλάζα, Χανιά, ΤΚ 73100, τηλ. επικοινωνίας: 28210 79650-6982 666.650.
 
Του Ι. Νικολόπουλου
Πηγή Το Βήμα
2.10.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis