Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Θέλουν να παρακολουθούν το Ιντερνετ όπως το τηλέφωνο

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι προετοιμάζουν σαρωτικούς νέους κανονισμούς για το Ιντερνετ, με το επιχείρημα ότι η ικανότητά τους να παρακολουθούν υπόπτους για ποινικά αδικήματα, αλλά και για τρομοκρατία δυσκολεύει, όσο οι άνθρωποι επικοινωνούν περισσότερο ηλεκτρονικά, αντί τηλεφωνικά.
Στην ουσία, οι αξιωματούχοι θέλουν να εξαναγκάσει το Κογκρέσο όλους τους παρόχους επικοινωνιών -περιλαμβανομένων των παροχέων κρυπτογραφημένων e-mail όπως τα Blackberry, κοινωνικών δικτύων όπως το facebook και λογισμικού, που επιτρέπει απευθείας ανταλλαγές μηνυμάτων, όπως το Skype- να αποκτήσουν δυνατότητα τεχνικής προσαρμογής, ώστε να ανταποκρίνονται, αν δοθεί εντολή για ηλεκτρονική παρακολούθηση. Η εντολή θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα υποκλοπής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.

Το νομοσχέδιο, που η κυβέρνηση Ομπάμα σχεδιάζει να καταθέσει τον επόμενο χρόνο, θέτει νέα ερωτήματα, σχετικά με την εξισορρόπηση της ανάγκης για ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Κι επειδή οι υπηρεσίες ασφαλείας ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, το αμερικανικό παράδειγμα θα μπορούσε να αντιγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Τζέιμς Ντέμπσεϊ, αντιπρόεδρος του Κέντρου για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία, είπε ότι μια τέτοια πρόταση θα έχει «τεράστιες επιπτώσεις» και θέτει υπό αμφισβήτηση «θεμελιώδη στοιχεία της ιντερνετικής επανάστασης» - περιλαμβανομένου του αποκεντρωμένου σχεδιασμού του.

«Στην πραγματικότητα ζητούν την άδεια να επανασχεδιάσουν υπηρεσίες που επωφελούνται από τη μοναδική και τώρα διεισδυτική αρχιτεκτονική του Ιντερνετ», είπε. «Βασικά θέλουν να γυρίσουν πίσω το ρολόι και να κάνουν τις υπηρεσίες του Ιντερνετ να λειτουργούν με τον τρόπο που λειτουργούσε το τηλέφωνο». Ωστόσο, οι αξιωματούχοι διατείνονται ότι η επιβολή τέτοιων κανόνων είναι λογική και απαραίτητη για να αποτραπεί η διάβρωση των ερευνητικών εξουσιών τους.

«Μιλάμε για νόμιμα εξουσιοδοτημένες υποκλοπές», είπε η Βάλερι Ε. Καπρόνι, γενική σύμβουλος του FBI. «Δεν μιλάμε για διεύρυνση εξουσιών. Μιλάμε για τη διατήρηση της ικανότητάς μας να εκτελούμε την υφιστάμενη αρμοδιότητά μας, για να προστατέψουμε τη δημόσια και εθνική ασφάλεια».

Οι ερευνητές ανησυχούσαν επί χρόνια ότι η αλλαγή της επικοινωνιακής τεχνολογίας θα μπορούσε να καταστρέψει την ικανότητά τους να διεξάγουν παρακολουθήσεις. Τους τελευταίους μήνες, αξιωματούχοι από το FBI, το υπουργείο Δικαιοσύνης, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, τον Λευκό Οίκο και άλλες υπηρεσίες πραγματοποιούσαν συναντήσεις, προκειμένου να καταλήξουν σε μια λύση. Και παρότι δεν έχουν συμφωνήσει, το ζητούμενο είναι να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στα κρυπτογραφημένα ηλεκτρονικά μηνύματα.

Του Charlie Savage - The New York Times
28.9.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis