Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Εντεκα δικαστές και δέκα δικογραφίες από "κόσκινο"

Πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα η δομή του κυκλώματος υφαρπαγής ακινήτων

Της Ι. Μάνδρου

Δέκα σημαντικές δικογραφίες που αφορούσαν βαριά ποινικά αδικήματα έχουν αποσταλεί στην Εισαγγελία Εφετών και ερευνώνται για τυχόν έκδοση ευνοϊκών αποφάσεων, καθώς από τα στοιχεία των αστυνομικών αρχών για τη δράση του κυκλώματος υφαρπαγής ακινήτων έχουν εντοπιστεί ενδείξεις για «διασύνδεση» αυτών των δικογραφιών με παράνομη δραστηριότητα μελών της συμμορίας. Από την ανάλυση χιλιάδων σελίδων εγγράφων που έχουν κατασχεθεί σε σπίτια μελών του κυκλώματος, έπειτα από συντονισμένες εφόδους των εισαγγελικών και των αστυνομικών αρχών, «οδηγήθηκαν» στις δέκα δικογραφίες που αφορούσαν δίκες που διεξήχθησαν στο παρελθόν και για τις οποίες -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- γίνεται αναφορά στις καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ των μελών της συμμορίας.

Κι ενώ οι δικαστικές αρχές απορρίπτουν τον χαρακτηρισμό «παραδικαστικό» για το οργανωμένο κύκλωμα με τα ακίνητα, εντούτοις ερευνούν και τις παλιές δικογραφίες, αλλά και τυχόν εμπλοκή δικαστικών λειτουργών, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στις επίμαχες συνομιλίες ανάμεσα σε πρωταγωνιστές της σπείρας. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά 11 δικαστικοί λειτουργοί, ανάμεσά τους και ένας ανώτατος δικαστικός, αλλά και άλλοι, πρωτοδίκες και εφέτες, οι οποίοι είτε χειρίστηκαν υποθέσεις του «ενδιαφέροντος» των μελών της συμμορίας είτε κατονομάζονται από μέλη της στις μεταξύ τους επικοινωνίες (που έχουν καταγραφεί από την ΕΥΠ), ερευνώνται εξονυχιστικά.

Ο εισαγγελέας Εφετών κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της οργανωμένης εγκληματικής ομάδας που εμφανίζει πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα δομή με πλοκάμια στον κρατικό μηχανισμό, ήδη εστιάζει το ενδιαφέρον του -εκτός από την έρευνα σε βάθος για το παρασκήνιο έκδοσης αποφάσεων- και στον ρόλο ή τη συμμετοχή δικαστικών σε αυτήν και στην εμπλοκή κι άλλων κρατικών λειτουργών. Με αιχμή τη συνδρομή που παρείχαν στο κύκλωμα υπάλληλος του ΣΔΟΕ και μάλιστα σε κεντρικό υπηρεσιακό πόστο, που αναφέρεται στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, ένας εφοριακός αλλά και αστυνομικοί, οι εισαγγελικές αρχές κινούνται στην ανεύρεση των πραγματικών διασυνδέσεών τους με τα μέλη του κυκλώματος.

Αρση απορρήτου
Ηδη έχει ζητηθεί η άρση τηλεφωνικού απορρήτου για κρατικούς λειτουργούς, ενώ παράλληλα η δέσμευση λογαριασμών και το άνοιγμά τους έφερε στην επιφάνεια κίνηση ύποπτων χρηματικών ποσών. Εκείνο που εντυπωσιάζει, πάντως, τις εισαγγελικές αρχές, είναι η πολυσχιδής δραστηριότητα της σπείρας, η... άψογη οργάνωση, η πανελλαδική της δράση και η απόκρυψη εκατομμυρίων ευρώ που αποκόμιζε από την υφαρπαγή ακινήτων, σε δεκάδες εταιρείες-φαντάσματα και εξεχώριες, ο αριθμός των οποίων προς το παρόν έχει φθάσει σε 158!
Από τα στοιχεία της δικογραφίας που έως τώρα έχει σχηματιστεί, έχουν διαπιστωθεί εταιρείες, εκτός από την Κύπρο, σε φορολογικούς παραδείσους που μόνον μυημένοι στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος εντοπίζουν και χρησιμοποιούν. Δεκάδες είναι οι λογαριασμοί που έχουν εντοπιστεί σε τράπεζες του εξωτερικού, ανάμεσά τους στην Ελβετία, τις ΗΠΑ αλλά και τη Μαδαγασκάρη, όπου μέλη της συμμορίας διακινούσαν το παράνομο χρήμα.
Σε κάθε περίπτωση, η δράση τους, που περιστρεφόταν στους πλειστηριασμούς με έμφαση την «κατασκευή» ανύπαρκτων δικαιωμάτων σε ακίνητα και το στήσιμο εικονικών δικών για την ιδιοκτησία τους, μεταφέρεται και στον χώρο της Δικαιοσύνης, δίχως προς το παρόν να έχει ξεκαθαριστεί αν υπήρξε -και ποιας έκτασης- συνδρομή «εκ των έσω» από δικαστικούς. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως έχουν εντοπισθεί και δεκάδες αποφάσεις που δεν ήταν ευνοϊκές για τα μέλη της συμμορίας, ενώ προκύπτουν στοιχεία πως σε περιπτώσεις που έκριναν πως η εκδίκαση μιας υπόθεσης ενδιαφέροντός τους δεν θα εξελισσόταν σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους, τηλεφωνούσαν για ύπαρξη βόμβας στα δικαστήρια και ματαίωναν την εκδίκασή της!

Πώς ο Ντογιάκος δένει την υπόθεση
Της Ευας Kαραμανωλη
Η επαρκής στήριξη της κατηγορίας και η πλήρης αξιοποίηση των στοιχείων που έχουν προκύψει σε βάρος των εμπλεκομένων στο μεγαλύτερο έως σήμερα κύκλωμα απάτης, αποτελούν τον άξονα των ενεργειών της Δικαιοσύνης. Ο μεγάλος αριθμός των εμπλεκομένων, που καθημερινά αυξάνεται, αλλά και το εύρος της παράνομης δραστηριότητας, καθιστούν χρονοβόρα τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση συγκεκριμένων ποινικών ευθυνών στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Παρά τον κίνδυνο που ενέχεται από την καθυστέρηση απαγγελίας κατηγοριών, εντούτοις εκτιμάται ότι ο εισαγγελέας Εφετών κ. Ισίδωρος Ντογιάκος θα προβεί στην άσκηση ποινικής δίωξης -η οποία πιθανότατα θα είναι in rem- όταν θα είναι σαφείς οι ποινικές διαστάσεις της υπόθεσης. Οπως διευκρίνιζαν αρμόδιοι κύκλοι στην «Κ», «εάν απαγγελθούν αυτή τη στιγμή κατηγορίες, οι εμπλεκόμενοι θα λάβουν γνώση της δικογραφίας, γεγονός που μπορεί να μπλοκάρει τις έρευνες και την πλήρη εξάρθρωση του κυκλώματος». Επί του παρόντος πάντως, τα αδικήματα που διερευνώνται από τον εισαγγελικό λειτουργό αφορούν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση, απάτη, πλαστογραφία, φοροδιαφυγή αλλά και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Η φύση του τελευταίου αδικήματος «λύνει» τα χέρια του εισαγγελέα, καθώς επιτρέπει σειρά προανακριτικών ενεργειών παρά το γεγονός ότι δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.
Τα όσα προκύπτουν από τις περίπου 100.000 μαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων, αλλά και τα στοιχεία που κατασχέθηκαν σε γραφεία και σπίτια, αποτελούν το «υλικό» στήριξης της κατηγορίας. Ο κ. Ντογιάκος μελετά τα στοιχεία, τα οποία αξίζει να σημειωθεί ότι μεταφέρθηκαν με φορτηγό στη ΓΑΔΑ, ενώ προσεχώς θα λάβει μαρτυρικές καταθέσεις και από θύματα τα οποία προτίθενται να προσέλθουν στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.

Ο «σκληρός» πυρήνας
Πέραν αυτών, οι επόμενες κινήσεις θα αφορούν δέσμευση κινητής και ακίνητης περιουσίας των εμπλεκομένων, καθώς και έκδοση διατάξεων για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ηδη, ο κ. Ντογιάκος έχει απαγορεύσει την έξοδο για πέντε μέλη του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων και ο 53χρονος πολιτικός μηχανικός που φέρεται ως «εγκέφαλος», «αξιοποιώντας» εκκρεμείς σε βάρος τους κατηγορίες για άλλες υποθέσεις. Σε ανάλογες ενέργειες πιθανολογείται ότι θα προβεί μελλοντικά και για άλλους εμπλεκόμενους εφόσον διαφανεί κίνδυνος διαφυγής τους στο εξωτερικό.
Παράλληλα, στο στόχαστρο του εισαγγελέα Εφετών βρίσκεται ο «σκληρός» πυρήνας της σπείρας στον οποίο πλην του πολιτικού μηχανικού, των δικαστών και τριών δικηγόρων, ελέγχεται η εμπλοκή ενός υπαλλήλου του ΣΔΟΕ, ενός υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και τριών αστυνομικών. Γι’ αυτούς αναμένεται άμεσα να ζητηθεί, με τη συνδρομή της αρμόδιας Αρχής, για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, η δέσμευση τραπεζικών τους λογαριασμών, καθώς και ό, τι άλλο προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Κόλπο με πλαστούς ισολογισμούς για να παίρνουν δάνεια
Tου Γιαννη Σουλιωτη
Πλαστούς ισολογισμούς και εταιρείες «φαντάσματα» χρησιμοποιούσε η «μαφία των ακινήτων» για την εκταμίευση δανείων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν περιληφθεί στη δικογραφία της υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και έχει στη διάθεσή της η «Κ», σε μία μόνο περίπτωση, εταιρεία με την επωνυμία «Sibe International - Εισαγωγή - Εξαγωγή και Εμπορία Χάρτου» κατάφερε εμφανίζοντας πλαστούς ισολογισμούς για τα έτη 2005, 2006 και 2007 να συνάψει δύο δάνεια με την Τράπεζα Alpha Bank εκταμιεύοντας ποσό μεγαλύτερο των 2,5 εκατ. ευρώ! Οπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα, οι ισολογισμοί, που σημειωτέον δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, είχαν υπογραφεί από ορκωτό λογιστή ονόματι Κωνσταντίνο Διληγιάννη, πρόσωπο που όπως αποδείχθηκε δεν ανήκει στο Σώμα Ορκωτών Λογιστών! Tο πρώτο δάνειο ήταν ύψους 200.000 ευρώ και η σχετική σύμβαση υπεγράφη τον Ιούλιο του 2002. Το δεύτερο δάνειο ήταν ομολογιακό ύψους 2,4 εκατ. ευρώ και εκταμιεύτηκε στις 9 Αυγούστου του 2006. Χαρακτηριστικό του εύρους της απάτης είναι ότι η εταιρεία «Sibe International» υπεξαίρεσε μηχανήματα που είχε αποκτήσει με τη μορφή leasing από την «Alpha Leasing A. E». Τα μηχανήματα φέρονται να έχουν μεταφερθεί εκτός Ελλάδος...
Πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και κύριος μέτοχος της «Sibe International S. A.» εμφανίζεται η Β. Ο., η οποία σύμφωνα με τα δεδομένα του Ιουλίου 2009 διέμενε σε διώροφη μονοκατοικία με πισίνα, στην οδό Δήμητρας στην Εκάλη. Για την αγορά του σπιτιού είχε επίσης συνάψει τον Μάρτιο του 2008 δάνειο με την Τράπεζα Alpha Bank ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ. Την 1η Απριλίου του 2009 το ακίνητο της Εκάλης βγήκε σε πλειστηριασμό, καθώς η συνολική οφειλή της Β. Ο. προς την τράπεζα ανερχόταν στα 4.458.000 εκατομμύρια ευρώ. Στις 16 Απριλίου, τελευταία μέρα της προθεσμίας, δήλωσαν συμμετοχή στον πλειστηριασμό τρεις δικηγόροι στους οποίους η Β. Ο. εμφανιζόταν να οφείλει χρήματα. Πρόκειται για τον δικηγόρο Πειραιά Π. Λ., τον δικηγόρο Αθηνών Γ. Α. και τη δικηγόρο Πειραιά Φ. Β., όλοι τους μέλη του στενού πυρήνα του κυκλώματος. Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ» προκύπτει ότι οι τρεις δικηγόροι κατέθεσαν συνολικά 17 αγωγές κατά της Β. Ο. απαιτώντας από αυτήν να καταβάλει σε καθέναν από αυτούς 400.000 ευρώ, 440.000 ευρώ και 400.000 αντίστοιχα, ποσά που δήθεν αντιστοιχούσαν σε δικηγορικές αμοιβές για αγωγές που είχαν ασκήσει κατά της τράπεζας για να διακόψουν τον πλειστηριασμό.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι τις 17 αγωγές που άσκησαν εναντίον της οι τρεις δικηγόροι παρέλαβε αυτοπροσώπως η Β. Ο. που μετέβη για τον λόγο αυτό σε γραφείο δικαστικού επιμελητή στην οδό Σόλωνος. Eξίσου εντυπωσιακό είναι ότι στις αγωγές εναντίον της Β. Ο. ως τόπος κατοικίας της αναγραφόταν η διεύθυνση του γραφείου της δικηγόρου Φ. Β. στον Πειραιά, η οποία είχε καταθέσει την αγωγή!
Πέρα από το αυταπόδεικτο της απάτης, η τράπεζα σε έγγραφό της που έχει περιληφθεί στη δικογραφία, σημειώνει ότι «είναι ασυνήθιστο και καινοφανές να δίδεται εντολή να κατατεθούν αγωγές την 1 Απριλίου του 2009 και να συμφωνείται να καταβληθούν δικηγορικές αμοιβές συνολικού ύψους 1,7 εκατ. ευρώ μέχρι τις 13 Απριλίου από την οφειλέτιδα, η οποία εάν διέθετε τόσο μεγάλη οικονομική δυνατότητα θα είχε αντιστοίχως τη δυνατότητα να καταβάλει την οφειλή της προς την τράπεζα και να ματαιώσει τη διενέργεια του πλειστηριασμού».
Η τράπεζα κέρδισε αρχικά το ακίνητο στον πλειστηριασμό, ήρθε όμως αντιμέτωπη με την τελευταία γραμμή άμυνας του κυκλώματος: τις εικονικές μισθώσεις ακινήτων. Στις 19 Απριλίου, τρεις ημέρες μετά τη σύνταξη της κατακυρωτικής έκθεσης για το ακίνητο, ο Α. Λ. κοινοποίησε εξώδικο στην τράπεζα σύμφωνα με το οποίο η Β. Ο., πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και κύριος μέτοχος της «Sibe International S. A.» του είχε εκμισθώσει (9 Ιανουαρίου 2009) το ακίνητο της Εκάλης για τέσσερα χρόνια αντί 2.500 ευρώ μηνιαίως. Το συμβόλαιο για τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου είχε συντάξει η Β. Ο. μία μόλις ημέρα μετά την επίδοση εκ μέρους της τράπεζας (8 Ιανουαρίου 2009) διαταγής πληρωμής οφειλής ύψους 2.456.000 ευρώ... Η τράπεζα εκτιμά τη ζημία που υπέστη στη συγκεκριμένη υπόθεση στα 10 εκατ. ευρώ.

3.10.2010

*Στην εικόνα μεταφορά ακινήτου με τραίνο αποτυπώνεται σε postcard μεγάλης Γερμανικής σοκολατοβιομηχανίας που εκδόθηκε περίπου το 1900 και αποτύπωνε (μετά από την έκδοση του Ιουλίου Βέρν) πως φαντάζονταν οι άνθρωποι τη ζωή το 2000. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis