Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Ποιόν εξυπηρετούν τα greek statistics

Είναι ηθικώς πρέπον ο Γιώργος Παπανδρέου να μοιραστεί τουλάχιστον ένα μέρος της διάκρισης «Γκβαντρίγκα», με την οποία οι Γερμανοί βραβεύουν όσους βρίσκουν μέσα τους τη «Δύναμη για Αλήθεια», με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Είναι αλήθεια ότι χωρίς τον υπουργό Οικονομικών ο πρωθυπουργός θα είχε καθυστερήσει ακόμη περισσότερο να βρει τον δρόμο προς το Καστελόριζο. Ακόμη πιο σίγουρο είναι ότι οι Γερμανοί δεν θα έβρισκαν σε καμία περίπτωση κατάλληλο για βράβευση τον Αντώνη Σαμαρά. Αφού ο αρχηγός της (δεξιάς) αντιπολίτευσης περνά τον χρόνο του υποτιμώντας όσους έσπευσαν στο πλευρό μας όταν χρειάστηκε να κρατήσουμε το μέτωπό μας καθαρό, πληρώνοντας δηλαδή τα χρέη που δημιουργήσαμε.

Δεν υπάρχει κανείς που να μην αναγνωρίζει την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα. Οχι τώρα, μετά το Μνημόνιο, αλλά από πέρυσι τον Ιούνιο, όταν ξεκινήσαμε, δειλά δειλά, να περιορίζουμε την κρατική δαπάνη. Κανείς βεβαίως δεν εκτίμησε το θράσος με το οποίο κρύψαμε την πραγματική εικόνα, το περίφημο σκάνδαλο, γνωστό διεθνώς ως greek statistics. Από την άλλη, οι ίδιοι κύκλοι αντιλαμβάνονται καλύτερα τώρα, που η αριθμητική του ελλείμματος έδειξε κάτι μεγαλύτερο και από το 15% του ΑΕΠ, το οποίο, φαντασθείτε, είναι μεγαλύτερο από εκείνο που είχε αρχικώς εκτιμηθεί (!), ότι δεν ήταν ακριβώς η διάθεση των ιθυνόντων στην Αθήνα να πούνε ψέματα στη διεθνή κοινότητα.
Προφανώς, η πράγματι οδυνηρή ανακάλυψη είναι ότι το πανάκριβο κράτος, που δεν αντέχουμε πλέον να πληρώνουμε, δεν είναι ικανό ούτε καν να μετρήσει τη ζημιά που προκαλεί στην κοινωνία. Δεν είναι επαρκής λόγος για την κοινωνία των πολιτών να λάβει αυστηρότατα πειθαρχικά μέτρα εναντίον των ανώτατων και ανώτερων κρατικών υπαλλήλων, οι οποίοι εξευτελίζουν τη χώρα διεθνώς και συντηρούν το ψέμα εγχωρίως; Αν πάλι τα κάνουν όλα τούτα επειδή τους δίνουν «εντολές» κάποιοι πολιτικοί προϊστάμενοι, δεν έχουν παρά να τους καταγγείλουν δημοσίως χρησιμοποιώντας με τρόπο συνταγματικώς ορθό την προστασία που τους παρέχει η μονιμότητα.

Επειδή όμως η κωμωδία με τα «ελληνικά νούμερα» απλώς ελάχιστα μπορεί πλέον να αποκρύψει την κουτοπονηριά όσων εξαπατούν τον πολίτη, ο υπουργός Οικονομικών και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν την υποχρέωση να κλειστούν σε ένα δωμάτιο μέχρις ότου είναι σε θέση να πουν την αλήθεια στον λαό. Δεν είναι δυνατόν να φταίει το λογιστήριο κάποιου νοσοκομείου ή ταμείου ή άλλου οργανισμού του Δημοσίου, που δεν έχουμε τα νούμερά μας σωστά. Είναι προφανές ότι κάποιοι προτιμούν να μην υπάρχει σωστό μέτρημα. Επειδή, πολύ απλά, κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να μετρήσει τη ζημιά (προφανώς και την κλεψιά!) που κρύβουν οι γκρίζοι λογαριασμοί του κράτους.

Ευλόγως αναρωτιόμαστε γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέχεται, έναν ολόκληρο χρόνο που κάθεται στη συγκεκριμένη καρέκλα, να του σερβίρουν οι διάφορες υπηρεσίες ψεύτικα στοιχεία. 

Πότε ένας πολιτικός αποκτά τέτοια αντοχή στην κοροϊδία; Γιατί δεν παραδίδει στη δίκη της κοινωνίας όσους δεν αποδίδουν τον ιερό σεβασμό που οφείλουν στο δημόσιο χρήμα; 
Είναι ευκολότερο να κλέβουν την αποθήκη ενός νοσοκομείου που δεν τηρεί διπλογραφικό σύστημα. 

Μήπως η ιδιωτική οικονομία δεν πλήρωσε το κόστος του εκσυγχρονισμού της; 

Τα greek statistics υπάρχουν γιατί, απλώς, τα χρησιμοποιούν όσοι κατακλέβουν το κράτος.

Του Μπάμπη Παπαδημητρίου
9.10.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis