Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Αυτοψία για το....πενταόρωφο με άδεια υπόσκαφου στην Οία

Oποιος είχε ακόμη αμφιβολίες ότι στην Ελλάδα μπορείς να χτίσεις παντού πλην της θάλασσας (αλλά ούτε και γι’ αυτό παίρνει κανείς πια όρκο), τα τελευταία νέα από τις Κυκλάδες έρχονται να τις διαλύσουν μια και καλή. Τσαλαβουτώντας στα θολά νερά της πολεοδομικής νομοθεσίας, με χαρτιά στα χέρια (όπως όλα δείχνουν) και αρκετό θράσος, ιδιώτης κατάφερε να κτίσει ολόκληρη πολυκατοικία στη θέση ενός υπόσκαφου στην Οία της Σαντορίνης, στον υπ’ αριθμόν ένα προστατευόμενο οικισμό της χώρας!

Το θέμα που ανέδειξε ο ΣΚΑΪ έρχεται να φωτίσει το τεράστιο κενό που αφήνουν τα δεκάδες μικρά «παραθυράκια» των νόμων που διέπουν τη δόμηση στη χώρα μας, επιτρέποντας ακόμα και την αλλοίωση περιοχών μοναδικού κάλλους - των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Ως γνωστόν, ο οικισμός της Οίας είναι ο πρώτος διατηρητέος οικισμός της Ελλάδας και από τους ελάχιστους που έχουν καταφέρει να κρατήσουν σχεδόν ανέπαφο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, παρ’ όλη την τουριστική ανάπτυξη. Αυτός είναι όμως και ο λόγος που η Καλντέρα (η Οία είναι κτισμένη κυριολεκτικά στο «φρύδι» της) θεωρείται «το πιο ακριβό τετραγωνικό μέτρο» στη χωρα...

Διαχρονικό άλλοθι

Ο ιδιώτης έλαβε άδεια για συντήρηση υποσκάφου (πρόκειται για τις παραδοσιακές λαξευμένες στον βράχο της Καλντέρας σπηλιές, όπου κατοικούσαν τα πληρώματα των πλοίων), αλλά αντί για δύο ορόφους που προέβλεπε η άδεια ανέπτυξε την οικοδομή σε πέντε επίπεδα. Σήμερα, οι εργασίες έχουν διακοπεί, όπως προβλέπει ο κανονισμός της κοινότητας Οίας για τη θερινή περίοδο, ενώ μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε ο έπαρχος κ. Χρύσανθος Ρούσσος έδωσε εντολή στην πολεοδομία Θήρας (αρχή που εξέδωσε την άδεια) να πραγματοποιήσει αυτοψία στο κτίσμα και να διερευνήσει εάν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις. Ο πρόεδρος της κοινότητας και κάτοικοι της περιοχής, ωστόσο, τις έχουν διαπιστώσει εδώ και καιρό διά... γυμνού οφθαλμού. «Διαχρονικά το άλλοθι για τις υπηρεσίες αποτελεί η υποστελέχωσή τους», λέει στην «Κ» ο κοινοτάρχης Οίας κ. Γιώργος Χάλαρης, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της πολεοδομίας ότι διαθέτει δύο αρχιτέκτονες μηχανικούς για 10.000 υποθέσεις. «Την ίδια ώρα, έχουμε ένα σύστημα έτοιμο να λυγίσει απέναντι σε οποιονδήποτε δηλώνει ότι θέλει να επενδύσει. Και ως γνωστόν στην Ελλάδα ό, τι δηλώσεις είσαι. Ετσι και ό, τι δηλώσεις ότι χτίζεις, χτίζεις. Εως ότου βγει η απόφαση του δικαστηρίου θα έχουν δημιουργηθεί τα τετελεσμένα. Ετσι λειτουργεί το σύστημα. Αν σε καταγγείλει κάποιος έγκαιρα, έχει καλώς. Αλλά η κοινωνία εδώ είναι μικρή, δύσκολα μπλέκει κανείς. Εγώ δηλώνω ευθέως ότι έχω απειληθεί κατά καιρούς. Εάν λοιπόν δεν υπάρξει καταγγελία, ο κάθε ιδιοκτήτης αυθαιρέτου κάνει προσπάθεια για τη νομιμοποίησή του. Τόσο απλά».

Συμφωνία εργολάβων
Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής έχει αποκαλύψει σε πρόσφατη έκθεσή του τη σιωπηρή συμφωνία των εργολάβων στις Κυκλάδες να μη διαθέτουν μηχανήματα για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κατεδαφιστεί ούτε παράνομη μάντρα... «Πάντως...», συμπληρώνει σκωπτικά ο κ. Χάλαρης, «τουλάχιστον στη Σαντορίνη κανένας πολεοδόμος δεν πήγε ποτέ ούτε μια μέρα φυλακή». Αντίθετα, καταγγέλλει, έχει τύχει υπάλληλος της πολεοδομίας με πληθώρα καταγγελιών «στην πλάτη» να μετατεθεί σε προνομιακή θέση στο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ.

Τα πράγματα πάντως δεν φαίνεται ότι θα εξελιχθούν τόσο ρόδινα για τα δύο στελέχη της Πολεοδομίας Σύρου (έχει στη δικαιοδοσία της και τη Μύκονο), στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων βρέθηκαν από τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης υπέρογκα -και κυρίως αδικαιολόγητα- ποσά (610.000 ευρώ και 1.563.000 ευρώ αντίστοιχα), καθώς και πολλά πολυτελή κτίρια και οικόπεδα. Οπως δηλώνει στην «Κ» ο κ. Ρακιντζής, προκειμένου η υπόθεση να προχωρήσει θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πειθαρχικό από τον νομάρχη. «Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε φορολογικό έλεγχο για την αξία των ακινήτων. Εχουμε δρόμο ακόμα...»

Πίσω στη Σαντορίνη, ο κ. Χάλαρης είναι σκεπτικός: «Θα πρέπει να καταλάβει πια η πολιτεία πως ήρθε η ώρα να υπερασπιστεί ό, τι έχει μείνει ακόμα όρθιο στην Ελλάδα».

Της Λινας Γιανναρου

14.4.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis