Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Αίρεται το απόρρητο επιστολών για τους bloggers

Στην τελευταία του- ίσως- γνωμοδότηση ο κ. Γ. Σανιδάς καταφέρεται για ακόμη μία φορά κατά των Ανεξάρτητων Αρχών
Π. ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ
Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Τέλος στην ανωνυμία των bloggers έβαλε χθες o Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς, μία ημέρα πριν από τη συνταξιοδότησή του. Επειτα από ερώτημα της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ο κ. Σανιδάς σε γνωμοδότησή του σημειώνει ότι τα blogs στο Ιnternet δεν καταλαμβάνονται από το συνταγματικό απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας που κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 του Συντάγματος. Ούτε όμως για την άρση του απορρήτου πρέπει να έχει προηγηθεί άδεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου (ΑΔΑΕ) ή οποιασδήποτε άλλης Αρχής, προσθέτει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός. Να σημειωθεί πάντως ότι ο κ. Σανιδάς για μία ακόμη φορά από το όλο πνεύμα της γνωμοδότησής του εκφράζει την αρνητική του θέση για τις ανεξάρτητες αρχές.
Με τη γνωμοδότηση αυτή του κ. Σανιδά αίρεται το απόρρητο των στοιχείων όσων μέσα από τα blogs αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα ή φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας ή διαπράττουν εν γένει εγκλήματα. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει την επικοινωνία μέσω Ιnternet, αλλά ούτε και τα άλλα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας, όπως είναι ονοματεπώνυμο συνδρομητή, αριθμοί τηλεφώνων, χρόνος και τόπος κλήσεως, κτλ.
Παράλληλα όμως, σύμφωνα με το κ. Σανιδά, οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές αρχές και πολύ περισσότερο τα Δικαστικά Συμβούλια και τα δικαστήρια, δικαιούνται να ζητούν από τους παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας μέσω του Ιnternet (όπως είναι ο ΟΤΕ και οι άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας) τα «ηλεκτρονικά ίχνη» μιας εγκληματικής πράξεως, όπως είναι η ημέρα- χρονολογία και τα στοιχεία του προσώπου στο οποίο αντιστοιχεί το «ηλεκτρονικό ίχνος». Και οι εταιρείες υποχρεούνται να παραδίδουν τα στοιχεία χωρίς να προηγείται άδεια της ΑΔΑΕ.
Ο κ. Σανιδάς προσθέτει ακόμη ότι η ΑΔΑΕ και οποιαδήποτε άλλη Ανεξάρτητη Αρχή « ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιονδήποτε τρόπο, αμέσως ή εμμέσως, το εάν η περί άρσεως ή μη του απορρήτου απόφαση των οργάνων της Δικαιοσύνης είναι σύννομη ή όχι». Μόνα αρμόδια να το κρίνουν αυτό είναι τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης, καταλήγει η γνωμοδότηση.
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
30.6.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis