Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Με το ΕΤΑΚ απηύδησε ο πολίτης

Ο κ. Νικόλαος Θ. Κωνσταντινίδης, από την Ξάνθη, γράφει:
"Μία ακόμη πράξη ανοήτων σχεδιασμών προστίθεται στο πάνθεον του μπάχαλου της δημόσιας διοίκησης. Πρόκειται για το άδικο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, ΕΤΑΚ. Αφού έγιναν τα λάθη των λαθών με τα Ε9, τώρα ήρθε η σειρά των διορθώσεων. Ετσι λοιπόν, μια και ζούμε σε χώρα εφάμιλλη- αν όχι ανώτερη- της Ελβετίας και της Σουηδίας, το υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών διά της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έστειλε ειδοποιήσεις βάσει των οποίων ο υπόχρεος πρέπει να μπει στο Διαδίκτυο και να συμπληρώσει ηλεκτρονικά το Ε9. Οι αρμόδιες ΔΟΥ δεν έχουν καμία αρμοδιότητα επί του θέματος. Ως εδώ όλα καλά.


Είπαμε ότι δεν ζούμε στη χώρα του άρπα-κόλλα, αλλά σε χώρα ανώτερη της Ελβετίας. Ετσι, ο φορολογούμενος θα καθήσει στην άνεση του γραφείου του, θα μπει στο Διαδίκτυο και άμεσα και γρήγορα θα συμπληρώσει το ηλεκτρονικό Ε9, και το υπουργείο θα κλείσει την υπόθεση άμεσα και αμέσως, σε λίγες ημέρες θα στείλει το μπουγιουρντί και θα μαζέψει όσα του λείπουν από τις μίζες και τις ρεμούλες- παρντόν, ξεχάστηκα: δεν ζούμε στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, άρα δεν υπάρχουν τέτοιες λέξεις (μίζες, ρεμούλες, κτλ.) στο λεξιλόγιό μας!


Τίθενται μερικά ερωτήματα:


1. Από πότε ο πολίτης (κάθε ηλικίας και καταστάσεως υγείας) είναι υποχρεωμένος να είναι γνώστης και χρήστης του Διαδικτύου; Η απάντηση ότι οι λογιστές έχουν Διαδίκτυο απαγορεύεται, αφού, όπως είπαμε, ζούμε σε χώρα πρότυπο, όπου το κράτος δεν μετακυλίει ευθύνες του σε πληρωμένες από τον πολίτη υπηρεσίες.


2. Επειδή σε κάθε υποχρέωση του πολίτη αντιστοιχεί ένα δικαίωμα, τότε γιατί μέσω Διαδικτύου, άμεσα και αμέσως, δεν διεκπεραιώνει το Δημόσιο αντίστροφες υποθέσεις του πολίτη, όπως επιστροφή φόρου, καταβολή χρεωστουμένων, κ.ά.;


3. Σε μια τόσο σύγχρονη και αποτελεσματική υπηρεσία του Δημοσίου, όπως η ανωτέρω, γιατί δεν απαντούν ποτέ στο τηλέφωνο; (Δοκιμάστε να καλέσετε το 801 111 2277 ώρες δημοσίων υπηρεσιών κι αν σας απαντήσουν, κερδίζετε... ποδήλατο!)


4. Μήπως το όλο σκηνικό γίνεται για να απηυδήσει ο πολίτης, να καταθέσει εκ νέου το έντυπο Ε9 και να πληρώσει πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής, που είναι κάπου 60 ευρώ; (Ολα τα παραπάνω ερωτήματα είναι ρητορικά, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και της κακοήθειας του γράφοντος και υπογράφοντος, καθότι ζούμε σε χώρα πρότυπο παγκοσμίως, όπου τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν, όπου οι κυβερνώντες δεινοπαθούν για το καλό των πολιτών.) "


ΠΗΓΗ ΒΗΜΑ

2.7.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis