Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Αλλάζουν ὀψη δύο ιστορικά θέατρα

Με ανακαινισμένη εμφάνιση θα υποδεχθούν την νέα σεζόν, «Αθηνών» και «Βρετάνια»
ΠΟΛΗ. Τα ικριώματα που κάλυψαν πρόσφατα την καταπονημένη πρόσοψη της κοινής στέγης δύο ιστορικών θεάτρων της Αθήνας είναι το καλύτερο νέο για την οδό Πανεπιστημίου εδώ και πολύ καιρό. Τα θέατρα «Βρετάνια» και «Αθηνών» θα υποδεχθούν τη νέα σεζόν με ανακαινισμένη εμφάνιση και μάλιστα σ’ ένα από τα πιο προβεβλημένα σημεία της αθηναϊκής λεωφόρου, ανάμεσα στο ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρεταννίας» και στο συγκρότημα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (νυν City Link).
Η κατασκευή του κτιρίου μας πηγαίνει πίσω στη δεκαετία του ’20, όταν ο σημαντικός αρχιτέκτονας του αθηναϊκού Μεσοπολέμου Βασίλης Τσαγρής αναλάμβανε την εκπόνηση της σχετικής μελέτης. Εγκαινιάστηκε το 1932.
Το «Βρετάνια» ξεκίνησε τη λειτουργία του ως κινηματογράφος, αλλά στη συνέχεια φιλοξενούσε και θεατρικές παραστάσεις. Από τη σκηνή του πέρασαν ιστορικές μορφές του ελληνικού θεάτρου όπως ο Δημήτρης Χόρν, η Ελλη Λαμπέτη και πολλοί άλλοι. Ο πρώτος θιασάρχης του «Βρετάνια» ήταν ο Βασίλης Αργυρόπουλος. Σήμερα επικεφαλής είναι ο Γρηγόρης Βαλτινός.
Το θέατρο «Αθηνών» λειτούργησε αρχικά ως βιεννέζικο καμπαρέ με την ονομασία «Femina» και μετά τον πόλεμο το μετέτρεψε σε θέατρο ο αδελφός της Σοφίας Βέμπο, Γιώργος. Με πρώτο θιασάρχη τον Βασίλη Λογοθετίδη άφησε εποχή ως κεντρική σκηνή του ίδιου του αξέχαστου ηθοποιού και της Ιλιας Λιβυκού.
Οι εργασίες ανακαίνισης των δύο θεάτρων υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε δύο μήνες περίπου.
28.7.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis