Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Λαϊκό ανάγνωσμα υποκλοπών

Ας υποθέσουμε ότι η νομίμως, με την άδεια εισαγγελέως, υποκλαπείσα τηλεφωνική συνδιάλεξη αποτελεί αδιάσειστο τεκμήριο ενοχής, όταν αποκαλύπτει πραγματικά στοιχεία για τη διάπραξη εγκληματικής πράξης. Αν είναι έτσι, τότε η υποκλαπείσα τηλεφωνική συνδιάλεξη και συχνά μόνο μερικές λέξεις από αυτήν εντάσσεται στη δικογραφία και αποτελεί δικαστικό κριτήριο, που αξιολογείται όταν η υπόθεση θα συζητηθεί στο ακροατήριο.

Δεν είναι λαϊκό ανάγνωσμα ή «σίριαλ» της τηλεόρασης. Τις τελευταίες μέρες ζήσαμε το λαϊκό ανάγνωσμα, τόσο στον Τύπο όσο και στην τηλεόραση. Ενας ήρωας είναι «ήρωας» και όταν ακόμη ανήκει στον υπόκοσμο. Ο Παλαιοκώστας και ο Βλαστός προκαλούν την περιέργεια, τον θαυμασμό ή ακόμη και τη συμπάθεια για όσα αξιοθαύμαστα οργανώνουν και διαπράττουν ενώ είναι έγκλειστοι στις φυλακές. Η ευφυΐα και η τόλμη συχνά συνοδεύουν τους διάσημους κακοποιούς και τις θαυμάζουμε όταν διαπιστώνουμε να εφαρμόζονται στην πράξη. Είναι η μεγάλη γοητεία των αστυνομικών μυθιστορημάτων και των αστυνομικών ταινιών. Αλλωστε, οι ιστορίες, αληθινές ή φανταστικές, για ληστές και λήσταρχους, για τους «βασιλείς των ορέων», αποτελούν τμήμα της εθνικής μας αφήγησης.

Μέσα από τέτοιες διαδικασίες, συχνά υπόγειες και υποσυνείδητες, οι υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις προσφέρονται αφειδώς στο κοινό ως «λαϊκό ανάγνωσμα». Στα κυριακάτικα φύλλα των εφημερίδων καλύπτουν σελίδες ολόκληρες με απέραντες φλυαρίες μεταξύ κακοποιών, οι οποίες εκτός από τα ελάχιστα αποκαλυπτικά στοιχεία, εκείνο που αποκαλύπτουν είναι το αφάνταστα χαμηλό πνευματικό επίπεδο και η προβληματική νοημοσύνη. Προσέξτε τη φτώχεια του λεξιλογίου και τις κουραστικές επαναλήψεις ή την έλλειψη φαντασίας και χιούμορ στις κωδικοποιημένες λέξεις. Οσες έτυχε να διαβάσω τις βρήκα αφόρητα πληκτικές και συχνά ανόητες.

Ενα όμως είναι το γεγονός: οι νομίμως υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις έγιναν λαϊκό ανάγνωσμα και τηλεοπτικό «σίριαλ». Αν ρωτήσετε πώς με τόση απλοχεριά προσφέρθηκαν στη δημοσιότητα θα σας πουν μέσω των συνηγόρων των συλληφθέντων. Δεν είναι όμως μόνο οι δικηγόροι. Ενα μέρος διοχετεύθηκε από τις κρατικές αρχές, άλλοτε επισήμως και άλλοτε με τη μέθοδο των «διαρροών».

Ενα δεύτερο γεγονός είναι ότι το «λαϊκό ανάγνωσμα», ή η εξελισσόμενη σαπουνόπερα έχει επικαλύψει όλα τα άλλα θέματα της επικαιρότητας. Κυρίως τα θέματα της οικονομίας, αλλά και την αβεβαιότητα του πολιτικού περιβάλλοντος πέραν των δύο επομένων μηνών. Η κυβέρνηση και οι διωκτικές αρχές είχαν ανάγκη από μια εντυπωσιακή επιτυχία και από την αξιοποίησή της ενώπιον του λαού. Η επιτυχία άλλωστε είναι μισή γιατί ταυτόχρονα αποκαλύπτει την εκτεταμένη διαφθορά του κρατικού μηχανισμού. Δεν μπορούμε όμως να κατηγορήσουμε την κυβέρνηση ότι οργάνωσε και ενορχήστρωσε τη σαπουνόπερα. Αυτή είναι μάλλον αποτέλεσμα άλλων διαδικασιών, όπου εμπλέκονται η λειτουργία του Τύπου και των ΜΜΕ. Για την ώρα επωφελείται η κυβέρνηση, αλλά δεν είμαι βέβαιος αν θα πρέπει να χαίρεται ή να λυπάται και να ανησυχεί.

Tου Aντωνη Kαρκαγιαννη


ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

14.7.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis