Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωνσταντινου Καλλεργη
Είκοσι εκατομμύρια επικίνδυνες απομιμήσεις προϊόντων, μεταξύ αυτών παιχνίδια, φάρμακα και τρόφιμα, συχνά με προέλευση την Τουρκία εντοπίσθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο συνολικός αριθμός των προϊόντων «μαϊμούδων» που εντοπίσθηκαν στην Ευρώπη άγγιξε τα 180 εκατομμύρια, από τα οποία τα 3,6 εκατομμύρια στην Ελλάδα, η οποία εμφανίζεται πλέον και ως… παραγωγός χώρα.
Αν και σχεδόν κάθε εμπορεύσιμο είδος στην Ευρώπη φαίνεται πως έχει πια και απομίμηση με το όνομα γνωστής «μάρκας», αλλά κατασκευάζεται λαθραία από άγνωστη βιοτεχνία, η μεγάλη πλειοψηφία των εντοπισθέντων προϊόντων είναι ψηφιακοί δίσκοι CD και DVD, καθώς και τσιγάρα, που αντιπροσωπεύουν αντιστοίχως το 44% και το 23% των κρουσμάτων. Μεγάλες όμως υπήρξαν και οι εισαγωγές ρούχων, φαρμάκων και καλλυντικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, υποδημάτων και πάσης φύσεως αξεσουάρ μόδας.
Στο σκέλος των κατασχέσεων, οι επιδόσεις των διωκτικών αρχών της χώρας είναι σχετικά υψηλές (παρά τη μόνιμη υπαίθρια αγορά CD και DVD στο κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων), κυμαινόμενες από 2,5 σε 5 εκατομμύρια μεμονωμένα προϊόντα ετησίως τα τελευταία χρόνια με μία εντυπωσιακή έξαρση το 2006, όταν οι κατασχέσεις εκτινάχθηκαν στα 26 εκατομμύρια. Ομως, η χώρα έχει πλέον συμμετοχή και στην αντίθετη όψη του νομίσματος, εμφανιζόμενη στους καταλόγους της Επιτροπής ως τέταρτη μεγαλύτερη προμηθεύτρια της Ευρώπης σε… παπούτσια «μαϊμούδες», με συνολική συμμετοχή στη συγκεκριμένη αγορά 0,69% μετά την τρίτη Τουρκία. Εκτός της Ελλάδος, επιφανείς Ευρωπαίες παραγωγοί τέτοιων προϊόντων είναι η Ισπανία και η Ελβετία (ειδικευμένες στα παπούτσια και στα παιχνίδια), η Γερμανία (τσιγάρα, ηλεκτρικά), η Ολλανδία (παιχνίδια) και η Βουλγαρία. Γενικότερα, κάθε μία από τις χώρες προέλευσης ειδικεύεται σε ορισμένες κατηγορίες, αλλά το ευρύτερο… φάσμα παραγωγής έχουν η Κίνα και η Τουρκία, που καταλαμβάνουν συνήθως την πρώτη και τη δεύτερη ή τρίτη θέση αντιστοίχως σε εξαγωγές προς την Ευρώπη στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων. Ειδικότητα των Τούρκων παραγωγών είναι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, οι ηλεκτρικές συσκευές και τα τρόφιμα. Ειδικότητα των Κινέζων είναι λίγο ώς πολύ τα… πάντα, με εξαίρεση τα τσιγάρα, τα τρόφιμα και τα φάρμακα που κατά κύριο λόγο προέρχονται αντιστοίχως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδονησία και την Ινδία.
«Εύφημος μνεία» πρέπει άλλωστε να αποδοθεί στα Εμιράτα για την γενικότερα... υψηλή παραγωγή τους και σε άλλους τομείς όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα καλλυντικά ή τα CD και DVD αλλά και στο Χονγκ Κονγκ που παράγει (και) σε απομίμηση ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, κοσμήματα και παιχνίδια.
Πέραν αυτών υπάρχουν και ορισμένες διάσπαρτες παρουσίες που προδίδουν… εξειδίκευση και καθετοποίηση, συχνά απρόσμενη. Ετσι, στη Συρία και την Ουκρανία παράγονται απομιμήσεις φαρμάκων, στον Παναμά ψηφιακοί δίσκοι, στην Ακτή του Ελεφαντοστού αναλώσιμα υπολογιστών και στο Βιετνάμ αθλητικά είδη.
Συνολικά, θα πρέπει να σημειωθεί με 179 εκατομμύρια κατασχέσεις, το 2008 απετέλεσε για τους Ευρωπαίους τελωνειακούς έτος ρεκόρ ύστερα από χρόνια συνεχούς βελτίωσης από το 1999, όταν οι κατασχέσεις ήταν μόλις 25 εκατομμύρια. Αν και αυτό πιθανότατα οφείλεται σε γενικότερη άνθηση του συγκεκριμένου λαθρεμπορίου, ιδιαίτερα σημαντική, επισημαίνει η Επιτροπή, είναι η εντεινόμενη και ολοένα πιο αποτελεσματική συνεργασία των κοινοτικών τελωνειακών αρχών μεταξύ τους.
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
10.7.09
ΥΓ. Πέρα από τον μεγάλο όγκο των προϊόντων "μαϊμού" όπου πρωταγωνιστούν Κίνα, Τουρκία υπάρχουν και ορισμένες..παρουσίες με εξειδίκευση. Στη Συρία και στην Ουκρανία παράγονται απομιμήσεις διαφ΄ροων φαρμάκων και φυτοφαρμάκων!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου