Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Τα πούλμαν στην Αμαλίας

Tης Γιωτας Συκκα
Δύο το μεσημέρι η λεωφόρος Αμαλίας έχει μπλοκάρει και πάλι. Οι οδηγοί σημειωτόν από το τελευταίο φανάρι της οδού Φιλελλήνων περιμένουν χωρίς να γνωρίζουν την αιτία του κακού. Για τους περισσότερους που διασχίζουν την περιοχή κάθε μέρα είναι σαφές τι συμβαίνει.
Στο ύψος της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου τέσσερα πούλμαν σχηματίζουν ουρά. Με αναμμένη τη μηχανή όλα, για να δροσίζεται ο οδηγός μέσα στη λάβα του μεσημεριού, περιμένουν τους τουρίστες. Εξω, οι εξατμίσεις «γονατίζουν» τις τελευταίες αντοχές των περαστικών.
«Γνωρίζετε ότι είναι παράνομο να περιμένετε εδώ τους επιβάτες;», ρωτάω τον οδηγό του πρώτου πούλμαν, γιατί μου έρχονται στο μυαλό όλες εκείνες οι εξαγγελίες του υπουργού Πολιτισμού για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
«Δεν ξέρω τίποτα και ούτε θέλω να μάθω. Πού να περιμένω τόσο κόσμο;», απαντάει από τη δροσιά του ατσαλάκωτος ο οδηγός.
Κάπως έτσι η ελληνική πραγματικότητα μας ισοπεδώνει και πάλι.
Η περίφημη συμφωνία που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς με τον συνάδελφό του υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλο και τους ιδιοκτήτες των τουριστικών πούλμαν ήταν πολύ ανθρώπινη για να ’ναι αληθινή. Δεν πρόλαβαν να τελειώσουν καλά καλά τα εγκαίνια, οι οδηγοί ξέχασαν το δρομολόγιο που αποφασίστηκε να ακολουθούν.
Το Φαληρικό Δέλτα τους πέφτει μακριά για να περιμένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η ξενάγηση των επισκεπτών στο εσωτερικό του μουσείου. Ομως και το κοντινό πάρκινγκ του «Διονύσου», που ορίστηκε ως χώρος επιβίβασης, για τις συνήθειές τους μοιάζει να βρίσκεται σε άλλο πλανήτη.
Δυστυχώς, αυτή η εικόνα γίνεται καθημερινή. Μαζί και ανησυχητική για το πόσο γρήγορα μπορεί να καταστρέψουμε ό, τι καμαρώσαμε πριν από λίγες ημέρες.
Ευτυχώς, στο μουσείο όλα μοιάζουν να δουλεύουν ρολόι. Κόσμος πολύς, νέα παιδιά - οι περισσότεροι φροντιστές με φανερή διάθεση να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες, όπως οι φύλακες που εκπαιδεύονται τακτικά. Ο υπεύθυνος της ασφάλειας, το «άγρυπνο μάτι» του μουσείου, φροντίζει για κάθε τι και οι επισκέπτες μοιάζουν ευχαριστημένοι. Λίγα μέτρα πιο ’κει, η άλλη ελληνική πραγματικότητα ξεπροβάλλει από τις εξατμίσεις.
8.7.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis