«Η Αθήνα - χταπόδι σφίγγει την Ελλάδα»
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Τα πλοκάμια των Αθηνών απειλούν να αδράξουν ολόκληρη την Ελλάδα σε έναν ασφυκτικό κλοιό». Τη φράση του ιστορικού Αρνολντ Τόυνμπεη, που πρώτος χαρακτήρισε χταπόδι την Αθήνα, επικαλείται ο δημοσιογράφος Νικόλαος Ι. Μέρτζος, πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, για να αποδείξει ότι «το αθηναιοκεντρικό σύστημα ισχύος βλάπτει σοβαρά την Αθήνα και τη συνολική υπόσταση της χώρας».
Στο δοκίμιο με τον τίτλο «Αθήνα: το χταπόδι» (εκδόσεις University Studio Press) χωρίς να κομίζει γλαύκας εις Αθήνας, παραθέτοντας δημογραφικά στοιχεία και δημοσιεύματα (πολλά της «Κ»), επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τις ρωγμές στα ύφαλα του σκάφους «Η Ωραία Ελλάς».
«Είναι φανερό πως, χάριν της Αθήνας ή εξ αιτίας της, η Ελλάδα αντλεί εις πίθον Δαναΐδων και, ακόμα χειρότερα, ανέτρεψε προ πολλού τη γεωπολιτική σταθερότητά της, ροκανίζει την παραγωγική βάση της εθνικής οικονομίας της, αποσταθεροποιεί επικίνδυνα την εθνική συνοχή της αυτοδιαλύει την κοινωνία της και υπονομεύει μακροπρόθεσμα την κρατική της οντότητα», επισημαίνει ο κ. Μέρτζος.
Ενα από τα κρισιμότερα μείζονα εθνικά ζητήματα αποτελεί η παρά φύσιν γιγάντωση της ελληνικής πρωτεύουσας και η εξάπλωση του ενιαίου πλέον πολεοδομικού συγκροτήματός της σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αττικής. Η Αθήνα συγκεντρώνει το 41% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδος, το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, όλα τα κέντρα διαμορφώσεως πολιτικής και κοινωνικής γνώμης, ιλιγγιώδεις ρυθμούς περαιτέρω αύξησης πληθυσμού, την υψηλότερη εγκληματικότητα, τη μεγαλύτερη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, τις χειρότερες συνθήκες ζωής για τα εκατομμύρια κατοίκους της, εκτός από τους προνομιούχους, και το μεγαλύτερο άνοιγμα της κοινωνικής ψαλίδας.
Ο πληθυσμός που συγκεντρώνουν οι πρωτεύουσες της Δ. Ευρώπης σε σχέση με το σύνολο των κατοίκων της χώρας τους, απέχει πολύ από αυτόν της ελληνικής πρωτεύουσας: Βερολίνο 4%, Ρώμη 5%, Αμστερνταμ 6%, Μαδρίτη 7%, Βρυξέλλες 10%, Ελσίνκι 10%, Λονδίνο 12%, Παρίσι 15%, Στοκχόλμη 16%, Λισσαβώνα 20%, Λουξεμβούργο 21%, Κοπεγχάγη 23%, Βιέννη 24%, Δουβλίνο 28%.
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
17.6.09
7 σχόλια:
Πολυ ωραιο το θεμα του αρθρου.
Ο τιτλος ειναι αρκετα soft κατα τη γνωμη μου. Την εχει πνιξει η Αττικη την υπολοιπη Ελλαδα ηδη.
Καλησπερα, καιρο περιμενα να διαβασω κατι εδω. Οπως και στο life-anti-style.
:)
Καλησπέρα Αντώνη
Ναι, και εγώ πιστεύω πως το θέμα του άρθρου είναι πολύ σοβαρό. Η αττική έχει γίνει ένα τερατούργημα. πρέπει να αποκεντρωθεί. Δεν ατέχει πια άλλους κατοίκους και άλλες υπηρεσίες. Οπως λες έχει πνίξει την υπόλοιπη Ελλάδα.
Εχω συγκεντρώσει πολλά άρθρα που θα τα ανεβάσω σιγά-σιγά. Η αλήθεια είναι πως αυτά τα 2 blogs τα παραμέλησα λόγω έλλειψης χρόνου αλλά θα επανορθώσω σύντομα.
Σε ευχαριστώ για την συμπόρευση, ξέρεις είναι σημαντικό να νοιώθεις πως κάποιος διαβάζει αυτά που θες να μοιραστείς.
Καλό βράδυ εύχομαι
Αν εσυ ευχαριστεις, εμεις τι να πουμε που εχουμε την τυχη να σε διαβαζουμε;
Καλο βραδυ!!!
:)
Είναι αλήθεια πως η Ελλάδα είναι υδροκεφαλική χώρα και ένα τεράστιο μέρος των κατοίκων ζουν στην Αθήνα. Αυτό έχει να κάνει με ιστορικούς λόγους, για πράδειγμα τεράστιος Δημόσιος Τομέας...
Καλό θα ήταν μερικά Υπουργεία να πήγαιναν στην επαρχεία, το Υπουργίο Αγροτικής Ανάπτυξης στη Λάρισσα, Τουρισμού στο Ηράκλειο κλπ.
@ΙωάννηςΚ
Εχεις δίκιο πως η αποκέντρωση των Δημοσίων Υπηρεσιών θα αποτελούσε την αρχή κάποιας μακροχρόνιας λύσης (αφού δεν είναι εύκολο).
Από όσο γνωρίζω όμως οι ίδιοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι αντιδρούν ακόμη και στη σκέψη μετεγκατάστασης των Υπουργείων περιφερειακά της Αθήνας, πόσο μάλλον στην μεταφορά τους στην επαρχία.
Ισως ως ένα πρώτο βήμα να μπορούσε να γίνει εάν κατ΄αρχήν όλα τα τμήματα των Δημοσίων Υπηρεσιών αποκτούσαν μηχανογράφηση. Ετσι πολλές υπηρεσίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ακόμη και μακριά από την Αθήνα.
Καλώς ώρισες
Έχεις απόλυτο δίκαιο και στην αντιδραση των ΔΥ (πως να το κάνουμε και αυτοί είναι τζάκι) αλλά και στη μηχανογράφηση. Το τελευταίο παρόλο που είναι αυτονόητο στη χώρα μας δεν είναι. Για παράδειγμα (και για να περιαυτολογίσω) διάβασε το τελευταίο μου ποστ: Τεχνολογικός Μεσαίωνας.
@ΙωάννηςΚ
Διάβασα την ανάρτησἠ σου για τον "τεχνολογικό Μεσαίωνα".
Η λέξη Μεσαίωνας είναι ιδανική για την συγκεκριμένη περίπτωση
Δημοσίευση σχολίου