Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Ελπίδα για τη χώρα είναι οι.....τσοπάνηδες!!!!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας δεν είναι η δημιουργική λογιστική, αλλά το γεγονός ότι είναι ίσως η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει παραγωγικό μοντέλο...

Υπάρχει όμως ένας κλάδος στον οποίο η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα πρέπει να τον διατηρήσει ως κόρη οφθαλμού αν θέλει να διαβεί αλώβητη από αυτή την πρωτοφανή κρίση. Πρόκειται για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, όπου η χώρα από το 2007 έχει καταφέρει να κερδίσει τη μάχη της φέτας και καλείται να καλύψει μια επιπλέον παγκόσμια ζήτηση 90.000-150.000 τόνων «λευκού τυριού» που πωλούνταν με την ονομασία «φέτα» από τη Δανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Το προϊόν αποφέρει περί τα 1,2 δισ. ευρώ ετησίως και μπορεί να διπλασιάσει το ποσό αυτό και ταυτόχρονα να αυξήσει κατά 6 εκατ. το ζωικό κεφάλαιο της χώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον τομέα των εξαγωγών.

Στον νευραλγικό αυτόν κλάδο για την οικονομία έχουν απομείνει περί τις 80.000 οικογένειες τσοπάνηδων διάσπαρτες σε ολόκληρη τη χώρα με ελάχιστη βοήθεια από την πολιτεία, οι οποίες εκτρέφουν περί τα 6 εκατ. αιγοπρόβατα, πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Είναι τέτοια η απόγνωση που υπάρχει στους έλληνες βοσκούς από την εκμετάλλευση που υφίστανται από τα διάφορα καρτέλ των εμπόρων γάλακτος και κρέατος αλλά και των ζωοτροφών, από την έλλειψη ρευστότητας και από τις εξευτελιστικές τομές στα προϊόντα τους, ώστε οι περισσότεροι είναι έτοιμοι να τα εγκαταλείψουν. Είναι ενδεικτικό πως πουλάνε το κρέας προς 4,5 ευρώ το κιλό και ότι για να φτάσει ένα αρνί τα 10 κιλά απαιτούνται περίπου 60 ευρώ σε ζωοτροφές!

Σημειώστε ποια είναι η προστιθέμενη αξία της ελληνικής σαλάτας (greek salad), της οποίας βασικό συστατικό είναι η φέτα, και πώς αυτή συνδέεται με το τουριστικό μας προϊόν για να διαπιστώσετε το μέγεθος του διακυβεύματος από την αδυναμία προστασίας του προϊόντος...

Εκατοντάδες μικρά και μεσαίου μεγέθους τυροκομεία που απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους στηρίζονται στην ύπαρξη αυτών των 80.000 κτηνοτρόφων και ένα προϊόν με ιστορία περίπου 3.000 χρόνων, αφού πρωτοαναφέρεται η παρασκευή του από τον Ομηρο στην Οδύσσεια, στη σπηλιά του Πολύφημου...

Αν ο «Κανένας» τύφλωσε τον Κύκλωπα για να γλιτώσει, το ερώτημα είναι αν οι σύγχρονοι πολυμήχανοι βιομήχανοι τροφίμων θα βγάλουν μόνοι τους τα μάτια τους επιμένοντας στη νοθεία και στις αθρόες εισαγωγές...

Του Ι. Κολλάτου
Ο κ. Ι. Κολλάτος είναι μηχανολόγος, με μεταπτυχιακό στη Βιοτεχνολογία.

Πηγή Το Βήμα
27.2.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis