Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

«Παγώνει» η ανέγερση μεγαθηρίου στον Αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος


Η υπουργός Περιβάλλοντος ανέστειλε την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος

Παγώνουν τα σχέδια για τη δημιουργία συγκροτήματος γραφείων 20.000 τ.μ. στην Ακαδημία Πλάτωνος. Η υπουργός Περιβάλλοντος αποφάσισε την αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στα 56 οικοδομικά τετράγωνα που περιβάλλουν το αρχαιολογικό πάρκο. Ταυτόχρονα, αρνήθηκε να υπογράψει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η οποία δεν έβρισκε κανένα απολύτως πρόβλημα στην ανέγερση ενός πενταώροφου κτιρίου σε απόσταση λίγων μέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο. Τώρα η προσοχή στρέφεται στα επόμενα βήματα της Πολιτείας και του δήμου, που καλούνται να αποδείξουν ότι έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος και όχι απλώς... για τον εξωραϊσμό του πάρκου.

Η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών υπεγράφη την Παρασκευή και περιλαμβάνει και το οικόπεδο ιδιοκτησίας της εταιρείας Reds, στο οποίο επρόκειτο να χτιστεί πενταώροφο κτίριο γραφείων 20.000 τ.μ. Η κ. Μπιρμπίλη «πάγωσε διπλά» την ανέγερση του κτιρίου, απορρίπτοντας ουσιαστικά και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, που είναι απαραίτητη για την έκδοση νέας οικοδομικής άδειας. Η μελέτη είχε εγκριθεί από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του υπουργείου, που... δεν είχε εντοπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα!

Οσον αφορά τους λόγους της αναστολής, η υπουργός έκρινε ότι η ανέγερση του κτιρίου δεν θα επιτρέψει στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η συζήτηση για το μέλλον της περιοχής από μηδενική βάση. Στην ίδια άποψη (όσον αφορά γενικά τη δόμηση γύρω από το πάρκο) κατέληγε και η μελέτη πολεοδομικού ανασχεδιασμού που συντάχθηκε πέρυσι για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων και η οποία πρότεινε αναστολή δόμησης (αν και σε πιο περιορισμένη έκταση) και τη μείωση του πολύ υψηλού συντελεστή δόμησης (ΣΔ 3) που ισχύει γύρω από το πάρκο, προκειμένου αυτό να μην βρεθεί στη «σκιά» των γειτονικών κτιρίων.

Πώς βρέθηκε όμως να σχεδιάζεται ένα μεγαθήριο ουσιαστικά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, τη στιγμή που επί μια δεκαετία τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος διατείνονται ότι δρομολογούν την ανάπλαση της περιοχής; Η ιστορία ξεκινά το 2000, όταν μια απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού επέκτεινε τα όρια του αρχαιολογικού πάρκου, εξαιρώντας το επίμαχο οικόπεδο, παρότι αυτό χαρακτηρίζονταν στο θεσμοθετημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως «ελεύθερος χώρος αστικού πρασίνου». Τη λεπτομέρεια αυτή παρέκαμψαν τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού το 2004 με μια άκρως ευρηματική απόφαση: μετέτρεψαν την έκταση πρασίνου σε βιοτεχνικό πάρκο, ως μέτρο... για την προστασία του!

Λίγο μετά την απόφαση το επίμαχο οικόπεδο άλλαξε χέρια και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την οικοδόμησή του. Οι περίοικοι πληροφορήθηκαν για πρώτη φορά τι επρόκειτο να συμβεί το 2008, οπότε αφού δημιούργησαν επιτροπή κατοίκων, ξεκίνησαν κινητοποιήσεις. Το 2009 η εταιρεία Reds ξεκίνησε τις αρχαιολογικές εργασίες, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν και η εταιρεία ανέμενε απόφαση του ΚΑΣ για την αποδέσμευση του οικοπέδου, ώστε να ξεκινήσει εργασίες.

Η «Κ» επικοινώνησε με την εταιρεία Reds προκειμένου να ζητήσει την άποψή της. «Το οικόπεδο αποκτήθηκε με νόμιμο τρόπο σε μια περιοχή που ήταν βιοτεχνικό πάρκο. Γι’ αυτό και εκδόθηκε νόμιμη οικοδομική άδεια», λέει ο διευθυντής της Reds, κ. Γιάννης Μωραΐτης. «Πριν από μια εβδομάδα, μάλιστα, ο Δήμος Αθηναίων εξαίρεσε το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο από την πρόταση ανάπλασης της περιοχής. Επομένως, δεν υπάρχει νομικό έρεισμα για αναστολή δόμησης. Αν γίνει αναστολή θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη για να αποζημιωθούμε».

Προσωρινό μέτρο
Σε κάθε περίπτωση, οι οικοδομικές αναστολές δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα προσωρινό μέτρο, στο οποίο μάλιστα δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση (επί του θέματος υπήρξε πρόσφατα και απόφαση του ΣτΕ). Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν στην περιοχή; Τα μόνα απολύτως σίγουρα σχέδια φαίνεται να είναι εκείνα της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧΑ). Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη κυκλοφοριακή μελέτη για την κατάργηση της οδού Κρατύλου - Δράκοντος, η οποία χωρίζει στη μέση τον αρχαιολογικό χώρο, ενώ εξετάζεται να πεζοδρομηθούν τμήματα των οδών Πλαταιών και Σαλαμίνας, που συνδέουν την Ακαδημία Πλάτωνος με τον Κεραμεικό. «Μικρά βήματα, αλλά σταθερά», σχολιάζει στην «Κ» η πρόεδρος της ΕΑΧΑ, κ. Ντόρα Γαλάνη.

Θα γίνει όμως το Μουσείο της πόλης των Αθηνών; Ο χώρος έχει προβλεφθεί και μένει να βρεθεί χρηματοδότηση. Πρόσφατα ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος ανέφερε στη Βουλή πως εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και την αναζήτηση χορηγού. Σε κάθε περίπτωση, τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος καλούνται πλέον να αποδείξουν ότι οι περίφημες εξαγγελίες για την ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνα θα έχουν τη δυναμική να δημιουργήσουν έναν νέο πόλο στην πρωτεύουσα. 

Και δεν αφορούν απλώς σε έναν ακόμα εξωραϊσμό ενός πάρκου με ολίγες αρχαιότητες...

Του Γιωργου Λιαλιου
23.3.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis