Τι αποκαλύπτει έρευνα στο χάος της κρατικής επιδοματικής πολιτικής
Στο απέραντο χάος του ελληνικού Δημοσίου, υπάρχει οργανισμός ο οποίος χορηγεί στους εργαζομένους του επίδομα «λειτουργίας επί 24ώρου βάσεως», όπως λέγεται, επειδή υπάρχει... νυχτοφύλακας. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η «υπηρεσία» φαίνεται ότι είναι συνεχώς ανοιχτή και άρα διαθέσιμη, οπότε όλοι οι υπάλληλοί της, νομότυπα, περνούν από το ταμείο κάθε 1η του μηνός και το εισπράττουν. Στην κυβέρνηση ακόμη «τραβούν τα μαλλιά τους» με την αποκάλυψη, η οποία βεβαίως δεν είναι η μοναδική. Ενδεχομένως, όμως, να είναι το ίδιο ενδεικτική της ασυδοσίας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον κρατικό τομέα, με την αποκάλυψη της χορήγησης του επιδόματος «εγκαίρου προσέλευσης στον χώρο εργασίας», που δικαίως εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα πιο παράδοξα που μπορεί κανείς να συναντήσει διαβάζοντας τον σχετικό κατάλογο. Ο οποίος αποδεικνύεται ατελείωτος, όπως και η εφευρετικότητα εκείνων που πάτησαν πάνω σε διατυπώσεις και λεκτικά κενά του νόμου για να μοιράζουν αφειδώς κρατικά λεφτά.
Ντεκόρ το P/C
Και κάπως έτσι έφτασαν σε άλλον οργανισμό να εισπράττουν όλοι το επίδομα χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, εφόσον στο γραφείο τους υπάρχει εγκατεστημένο P/C. Ανεξαρτήτως του αν χρησιμοποιείται ή όχι. Εν προκειμένω, αυτό που μετράει είναι η φυσική παρουσία της οθόνης, που κάνει παρέα στον υπάλληλο, ενδεχομένως χωρίς καν τη συνοδεία σκληρού δίσκου. Το ανέκδοτο με τον χώρο υποδοχής της δισκέτας, που παλαιότερα λειτουργούσε ως... σουβέρ για το κύπελλο του καφέ, είναι ξεκάθαρο πια ότι «έχει βγει απ' τη ζωή».
Είναι άγνωστο αν η προσπάθεια που έχει αναληφθεί τους τελευταίους μήνες για να καταγραφεί η πραγματική κατάσταση σε όλο τον δημόσιο τομέα από πλευράς μισθολογικών παροχών θα αποδώσει καρπούς. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι θα εξηγήσει σε σημαντικό βαθμό την κακοδαιμονία που επικρατεί στον χώρο και έχει ως αποτέλεσμα το περίπου 60% των δημοσίων εσόδων κάθε χρόνο να κατευθύνεται στην πληρωμή μισθών και συντάξεων, χωρίς να δικαιολογείται ακόμη και από τον υπερπληθυσμό των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας. Η ασυδοσία δείχνει και είναι από κάποια στιγμή κι έπειτα κανόνας. Γιατί απλώς δεν υφίσταται κανένας έλεγχος, όπως λένε όσοι έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο, τιτάνιο, έργο. Και κάπως έτσι πέφτουν από έκπληξη σε έκπληξη. Και όχι πάντα απαραίτητα αρνητική.
Η άλλη όψη
Για παράδειγμα, αναφέρεται περίπτωση γυμνασίου σε επαρχιακή πόλη το οποίο έφτασε στο σημείο να αναθέσει σε εξωτερικό λογιστή τη διαδικασία της μηνιαίας εκκαθάρισης των μισθών των καθηγητών του, για να εισπράττουν οι άνθρωποι κανονικά και -κυρίως- σωστά τα λεφτά τους. Εννοείται ότι ο λογιστής πληρώνεται ρεφενέ από τους ίδιους τους καθηγητές, οι οποίοι, εκόντες - άκοντες, εφήρμοσαν τη μέθοδο του άουτσορσινγκ για να πληρωθούν. Για την ιστορία, του δίνουν από 3 ευρώ έκαστος μηνιαίως. Γιατί, όμως, γίνεται αυτό; Η απάντηση είναι απλή, όσο και αποκαλυπτική: επειδή, εν έτει 2010, στην Ελλάδα, εκκαθαριστές μισθοδοσίας -με την παλιά κλασική χειρόγραφη μέθοδο- εξακολουθούν να είναι οι κατά τόπους γυμνασιάρχες και λυκειάρχες. Και κάπως έτσι έφτασαν στο υπουργείο Παιδείας να μετρούν σήμερα περί τους 4.500 εκκαθαριστές, ζωή να 'χουν. Εννοείται ότι αυτός είναι και ο τομέας του Δημοσίου όπου πρέπει να αντιμετωπιστούν τα μεγαλύτερα και περισσότερα πρακτικά ζητήματα. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, που δεν είναι της παρούσης.
Αντιθέτως, της παρούσης είναι ότι πίσω από αυτά τα πολλά μικρά «δράματα», βρίσκουν την ευκαιρία να κρυφτούν και πολλές ιστορίες μεγάλης κρατικής σπατάλης. Και κάπως έτσι φτάσαμε σήμερα στον δημόσιο τομέα να υπάρχουν καταγεγραμμένα πάνω από 100 διαφορετικά επιδόματα, τα οποία μοιράζονται -δικαίως ή αδίκως- σε υπαλλήλους που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα σκέφτονταν ποτέ ότι τα δικαιούνται. Αλλά πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν, την ίδια στιγμή, υπάρχουν διάσπαρτα περισσότερα από 20 διαφορετικά μισθολόγια σε όλο τον δημόσιο τομέα, συμπληρωματικά στα οποία έρχονται να προστεθούν τα παραπάνω επιδόματα, επιτείνοντας αυτήν την εικόνα της σύγχυσης και του απόλυτου παραλογισμού. Κάπως έτσι έφτασαν συγκεκριμένα υπουργεία να απαντήσουν στους κοινοτικούς ελεγκτές «δεν ξέρουμε», όταν τους ρώτησαν «πόσους υπαλλήλους έχετε, πόσους οργανισμούς συντηρείτε και πού πληρώνετε τι»...
ΑριθμοίΑΜΕΤΡΗΤΑ
100 τουλάχιστον διαφορετικά επιδόματα καταβάλλονται στο Δημόσιο, καθώς υπάρχουν περίπου 20 διαφορετικά μισθολόγια. Γι' αυτό, δύο υπάλληλοι στην ίδια υπηρεσία, με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία μπορεί να αμείβονται διαφορετικά.
ΔΙΑΦΟΡΕΣ
796 ευρώ είναι ο βασικός μισθός υπαλλήλου στο υπ. Οικονομικών (υποχρεωτικής εκπαίδευσης με τριετή υπηρεσία), αλλά με δύο επιδόματα (κίνητρο απόδοσης και ΔΙΒΕΕΤ φτάνει τα 1.919 ευρώ (πριν από τις περικοπές). Αντίστοιχος υπάλληλος με δύο επιπλέον χρόνια υπηρεσίας σε άλλο υπουργείο παίρνει τα μισά (μαζί με τα επιδόματα).
ΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ
389 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν πέρυσι ως λοιπές παροχές στην Κεντρική Διοίκηση. Αφορούσαν: 124 εκατ. ευρώ για υπερωρίες, 156 εκατ. ευρώ για απασχόληση πέραν του πενθημέρου, 58 εκατ. για συμβούλια - επιτροπές και 60 εκατ. για άλλες παροχές.
ΕΙΔΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ
1,31 δισ. ευρώ ήταν το ποσό των λοιπών - πρόσθετων παροχών, καταργηθέντων ειδικών λογαριασμών κ. λπ. που πληρώθηκαν το 2009, έναντι 0,54 εκατ. ευρώ το 2008.
ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ
1,1 δισ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομήσει το Δημόσιο από τη μείωση επιδομάτων και αποδοχών στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ φέτος.
Του Γιωργου Mαντελα
Πηγή Καθημερινή
14.3.2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου