Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Πολεοδομική επανεξέταση σε 220.000 στρέμματα...

Τάξη στο χάος με τους χιλιάδες οικοδομικούς συνεταιρισμούς, αναμένεται να βάλει σύντομα το υπουργείο Περιβάλλοντος, επιχειρώντας αφενός να «ξεμπλοκάρει» την αξιοποίηση νόμιμων εκτάσεων και αφετέρου να σταματήσει τις διεκδικήσεις δασών και δασικών εκτάσεων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΚΑ θα προχωρήσει σε γενική καταγραφή των οικοδομικών συνεταιρισμών και σε κατηγοριοποίηση αυτών με βάση κάποια κριτήρια. Αν π.χ. είναι επί πολλά χρόνια μπλοκαρισμένοι χωρίς ουσιαστικούς λόγους, αν είναι αδύνατη η εκμετάλλευση των εκτάσεων, αν πρέπει να γίνει αποχαρακτηρισμός και εντάξεις στο σχέδιο πόλης κ.λπ. Με δεδομένη την προσπάθεια που θα γίνει τα επόμενα χρόνια για ανάπτυξη και μέσω της οικοδομικής δραστηριότητας, οι νόμιμοι συνεταιρισμοί που έχουν όλες τις προδιαγραφές να κτίσουν μπορούν να αποτελέσουν την αρχή για νέα «έκρηξη» της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής γενικότερα.

Ρυθμίσεις
Εκτιμάται ότι σύντομα θα προχωρήσει η πολιτεία σε σειρά ρυθμίσεων που θα ανοίγει τον δρόμο για εκμετάλλευση μεγάλων εκτάσεων και θα έρθουν σε συνέχεια κανόνων για τη λειτουργία των συνεταιρισμών που ελήφθησαν πριν από λίγο καιρό. Σήμερα περισσότεροι από 215 οικοδομικοί συνεταιρισμοί διεκδικούν περί τα 220.000 στρέμματα γης σε όλη τη χώρα. Συνολικά 500.000 Ελληνες πολίτες (150.000 μέλη και οι οικογένειές τους) είναι μέλη των συνεταιρισμών, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στην Αττική.
Εξήντα δύο συνεταιρισμοί βρίσκονται στα δυτικά του Λεκανοπεδίου
Εξήντα δύο συνεταιρισμοί βρίσκονται στα δυτικά του Λεκανοπεδίου
Βεβαίως, σε αρκετές περιπτώσεις οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί διεκδικούν την εκμετάλλευση εκτάσεων που είναι δάση ή δασικές εκτάσεις και πιέζουν την πολιτεία να δώσει το «πράσινο φως» να προχωρήσουν.
Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις όπου χιλιάδες πολίτες πλήρωσαν για να αγοράσουν εκτάσεις μέσω οικοδομικών συνεταιρισμών, αλλά η πολιτεία εμποδίζει επί χρόνια την αξιοποίησή τους βάζοντας μια σειρά από εμπόδια. Μιλώντας στην «Οικονομία» ο δικηγόρος Δημ. Χατζημιχάλης, πρόεδρος του οικοδομικού συνεταιρισμού των δικηγόρων και πρόεδρος της Ενωσης των Συνεταιρισμών που όμως βρίσκεται επί χρόνια σε αδράνεια, τονίζει: «Το κράτος έπρεπε εδώ και χρόνια να δώσει αποζημιώσεις ή άλλες εκτάσεις στους δικαιούχους. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι εντελώς λάθος η δασική πολιτική. Θυσιάζουμε εύφορη γη για να κτίσουμε ενώ αντίθετα κρατάμε μπλοκαρισμένες εκτάσεις με... πουρνάρια και τις χαρακτηρίζουμε δάση», καταλήγει.
Φυσικά οι περιπτώσεις είναι διαφορετικές. Ενα μεγάλο ποσοστό συνεταιρισμών αγόρασαν την περίοδο 1955 - 1975 δάση και δασικές εκτάσεις καθώς τότε ούτε έλεγχος υπήρχε ούτε συγκεκριμένοι νόμοι για το ποιος κτίζει πού. Επίσης, την περίοδο 1923-1950 δόθηκαν εκτάσεις με πεύκα σε ρητινοσυλλέκτες οι οποίοι στη συνέχεια πούλησαν σε συνεταιρισμούς που θέλησαν να κτίσουν, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η «αχαρτογράφητη» πόλη της Αττικής
Περίπου 128 οικοδομικοί συνεταιρισμοί με 65.000 μέλη διεκδικούν περί τα 115.000 στρέμματα γης στο Λεκανοπέδιο. Μεγάλες διεκδικήσεις έχουν και οι συνεταιρισμοί στην Κρήτη και πρόσφατα μάλιστα υπήρξε ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή Ηρακλείου, Φ. Παρασύρη, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν 18 αιτήματα για ιδιωτική πολεοδόμηση που βρίσκονται επί χρόνια στον αέρα. Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, 62 από τους 128 συνεταιρισμούς στην Αττική βρίσκονται στα δυτικά του Λεκανοπεδίου, όπως στα παράλια του Πόρτο Γερμενού, στην Ψάθα, στο Αλεποχώρι και σε έκταση άνω των 20.000 στρεμμάτων.

Στα Βίλια
Στη Μάνδρα 13 οικοδομικοί συνεταιρισμοί έχουν 5.000 στρέμματα, στα Βίλια 20 συνεταιρισμοί 7.140 στρέμματα (δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις), στο Πόρτο Γερμενό 6 συνεταιρισμοί διεκδικούν 2.390 στρέμματα, στην Ψάθα 10 συνεταιρισμοί 1.804 στρέμματα, στο Αλεποχώρι 8 διεκδικούν 2.600 στρέμματα και στην Κινέττα 5 συνεταιρισμοί 3.231 στρέμματα
Στη Ραφήνα υπάρχει η «Θεοτόκος» (223 στρέμματα) στην περιοχή Περιβολάκια, ο «Νέος Πόντος» στο Νταού Πεντέλης, «Η Ελληνική Πίνδος» (489 στρέμματα), «Προβάλινθο» και «Αμπελούπολη».
«Αγιος Τιμόθεος», «Σύλλογος Εργαζομένων και Ασφαλισμένων στο ΙΚΑ», «Σύλλογος Δημοσιογράφων και Εργαζομένων», «Τέκτων», «Φαίαξ» και «Δημόκριτος», ορισμένοι από τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ
akatsoulis@pegasus.gr
 
Πηγή ΕΘΝΟΣ
26.2.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis