Εξώδικο στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος απέστειλε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), καλώντας την να διατηρήσει στο ακέραιο τις καταθέσεις του Επιμελητηρίου. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τονίζει στην εξώδικη δήλωση ότι επιφυλάσσεται για κάθε δικαίωμά του για δικαστική επιδίωξη των καταθέσεων του Επιμελητηρίου στο ακέραιο.
Σημειώνεται ότι το ΕΒΕΑ διατηρούσε σε λογαριασμό στην ΤτΕ αποθεματικό ύψους 11,4 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως μετατράπηκαν σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου με συνέπεια η αξία τους να μειωθεί στα 4,3 εκατ. ευρώ. Το ΕΒΕΑ καταγγέλλει την ΤτΕ για μη ενημέρωσή του σχετικά με την αγορά ομολόγων.
Υπενθυμίζεται πάντως, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, πως τα διαθέσιμα κεφάλαια των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου συνιστούν το κοινό κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται η ΤτΕ. Η ΤτΕ είναι υποχρεωμένη να επενδύει το ενεργητικό του κοινού κεφαλαίου αποκλειστικά σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, και μάλιστα άμεσα. Στην υπόθεση παρενέβη χθες και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) κ. Γ. Κασιμάτης, ο οποίος επίσης προειδοποίησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Οντως, οι ευθύνες της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος είναι μεγάλες. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η επένδυση στα κρατικά ομόλογα θεωρούνταν προ της ελληνικής κρίσης μια συντηρητική και ασφαλής επένδυση. Γι' αυτό και η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος έχει επενδύσει τα αποθεματικά των εισφορών μας, δηλαδή την περουσία μας, στα ελληνικά ομόλογα. Αλλά και ουδείς δικαιούται να την «καταστρέψει». Τα ασφαλιστικά μας Ταμεία δεν θα αντέξουν το «μεγάλο κούρεμα», καθώς είναι ήδη «άρρωστα». Επιπλέον, η αφαίμαξη της περιουσίας των Ταμείων είναι μια ανήθικη πολιτικά πράξη, επειδή επενδύουν τα αποθεματικά των εισφορών μας.
Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος όφειλε να γνωρίζει τους κινδύνους που ήταν ήδη γνωστοί στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Την Κυρακή 20 Δεκεμβρίου του 2009 η στήλη προειδοποιούσε για τα εξής: «Τώρα, η εφιαλτική διόγκωση των ελλειμμάτων και η κάλυψή τους με δανεικά φέρνει στο επικέντρο διεθνώς το ζήτημα της φερεγγυότητας της χώρας μας. Είναι σε θέση η Ελλάδα να εγγυηθεί τα ομόλογα που εκδίδει; ΄Η θα σταματήσουν οι πιστωτές της να την εμπιστεύονται και θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία; Από την έναρξη της κρίσης ώς σήμερα, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει επιδεινωθεί δραματικά. Και, δυστυχώς, οι ελληνικές τράπεζες που έχουν φορτωθεί με τα ελληνικά ομόλογα υποβαθμίζονται. Ο γόρδιος δεσμός τραπεζών - ομολόγων - κράτους έχει ημερομηνία λήξης και αναπόφευκτα θα οδηγήσει την πρόσκαιρα επωφελή αυτή σχέση σε δράμα για όλους. Η χώρα έχει το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ, εφιαλτικό δημόσιο χρέος και επιπλέον καλπάζον δημοσιονομικό έλλειμμα. Η κατάσταση δηλαδή προσομοιάζει με εκείνη χωρών οι οποίες στο παρελθόν έχουν χρεοκοπήσει».
Η προειδοποίηση για τον «γόρδιο δεσμό τραπεζών - ομολόγων - κράτους» είχε επανειλημμένως αναφερθεί στη στήλη.
Πάντως, το σύνθημα «την κρίση για την Ελλάδα να πληρώσουν οι τραπεζίτες» έχει βρει μεγάλη απήχηση στους οικονομικούς «σοφούς» της Γερμανίας και στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για το μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, που το παρουσιάζουν ως επιχείρηση βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά θα έχει ολέθριες συνέπειες μόνο για εμάς. Επειδή θα την πληρώσουν οι δικές μας τράπεζες, τα δικά μας ασφαλιστικά Ταμεία, η δική μας οικονομία, τα δικά μας νοικοκυριά και οι δικές μας επιχειρήσεις. Επειδή εξαιρούνται από το «κούρεμα» τα δάνεια της τρόικας, τα ελληνικά ομόλογα που είναι στην κατοχή της ΕΚΤ και φυσικά όλοι οι ιδιώτες ξένοι επενδυτές που δεν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα PSI.
Με αδιευκρίνιστο το ερώτημα πόσους πόρους θα χρειαστούν τα ασφαλιστικά μας Ταμεία -και αν δοθούν, τι θα περισσέψει για τις άλλες ανάγκες της οικονομίας- η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει συγκατατεθεί σε ένα πολύ μεγάλο «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας, κατ' επίφασιν εθελοντικό, των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Η σημερινή συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Ευρωζώνη. Τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα σε συνδυασμό με τον λόγο του χρέους προς το μέγεθος της οικονομίας (το ΑΕΠ), ο οποίος σε περίοδο βαθιάς ύφεσης της οικονομίας εκτινάσσεται εκτός ελέγχου, έχουν ραγίσει τις αντοχές της κοινωνίας και του τραπεζικού συστήματος.
Της Ζέζας Ζήκου
Πηγή Καθημερινή
2.2.2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου