Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ πουλήθηκε σε Ινδούς

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της Αγροτικής Τράπεζας με τον όμιλο Bommidala Enterprises Ltd
 
Αλλάζει σελίδα η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ μετά τη συμφωνία της Αγροτικής Τράπεζας να πωλήσει το ποσοστό της (50,36%) που κατέχει στην εταιρεία στον ινδικό όμιλο Bommidala Enterprises Ltd.

Οι Ινδοί θα καταβάλουν 25,4 εκατ. ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα. Το ποσό καλύπτει την αξία μετοχών, την επιστροφή προκαταβολής έναντι αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και αναλαμβανόμενα μη διαγραφέντα δάνεια.

Επίσης, ο νέος μέτοχος δεσμεύτηκε να καλύψει αύξηση κεφαλαίου 30 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που θα συμβάλουν στην πλήρη επαναλειτουργία της εταιρείας και στην ενίσχυση της παραγωγικής της δραστηριότητας.

Σχετική απόφαση αναμένεται ληφθεί στη γενική συνέλευση της ΣΕΚΑΠ που έχει συγκληθεί στις 3 Μαρτίου. Ενδιαφέρον θα έχει η στάση της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδας (ΣΕΚΕ) που σήμερα ελέγχει το 34% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και μέχρι τώρα παρακολουθούσε τις διαπραγματεύσεις του βασικού μετόχου και των Ινδών χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά της.

Η υποχρέωση της Αγροτικής Τράπεζας προς την Ε.Ε. να απεμπλακεί από τις μη χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες μέχρι τις 30/6/2012 και η ανάγκη «φρέσκων» κεφαλαίων για την εξυγίανση της ΣΕΚΑΠ προφανώς δεν αφήνει πολλά περιθώρια αντιδράσεων, με τίμημα βεβαίως τη μεταβίβαση των μετοχών σε αλλοδαπούς επενδυτές.

Πρόσφατα η εταιρεία είχε σταματήσει για λίγες ημέρες τη δραστηριότητά της μετά την αδυναμία της Αγροτικής να συνδράμει με νέα κεφάλαια κίνησης.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία του 2010, η ΣΕΚΑΠ είχε αρνητική καθαρή θέση 19 εκατ. ευρώ, ζημιές ύψους 18,5 εκατ. ευρώ, πωλήσεις 36 εκατ. ευρώ και δανειακές υποχρεώσεις 40 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει και «κούρεμα» των δανείων της ΣΕΚΑΠ προς την Αγροτική ώστε ο νέος επενδυτής να έχει να αντιμετωπίσει μικρότερα χρηματοοικονομικά έξοδα.

Η Iνδική Bommidala Enterprises Pvt. Ltd προσομοιάζει σε παραγωγική δυναμικότητα τη ΣΕΚΑΠ με παραγωγή 6 δισ. τσιγάρων ετησίως αλλά εντάσσεται σε ένα μεγάλο group της οικογένειας Bommidala η οποία έχει πολυσχιδείς δραστηριότητες όπως οινοπνευματώδη ποτά, βιοφάρμακα, πούρα και προϊόντα ζαχαροπλαστικής.

Η συγκεκριμένη εταιρεία που δεν είναι εισηγμένη αποτελεί τον duty free βραχίονα της οικογένειας.

Η ΣΕΚΑΠ ιδρύθηκε το 1975, έχει έδρα και τις εγκαταστάσεις της στην Ξάνθη και διαθέτει ένα ευρύ φάσμα σημάτων στην Ελληνική Αγορά, όπως τα BF, Cooper, κ.α.

Σύμβουλος της Αγροτικής στην πώληση της ΣΕΚΑΠ ήταν η Deloitte.
 
Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ
22.2.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis