Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

ALPHA BANK : Η βαρβαρότητα δεν θα περάσει

Η Alpha Bank θα αποκαταστήσει την εποτεφρωμένη αίθουσα στο κτίριο της Λαϊκ΄ς Τράπεζας

Είναι το πιο αθέατο θύμα των βανδαλισμών της περασμένης Κυριακής. Το τετραώροφο κτίριο στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου, έργο του αρχιτέκτονα Αναστασίου Μεταξά (1863 - 1937) και ιστορική έδρα της Λαϊκής Τράπεζας (ιδιοκτησία σήμερα της Alpha Bank, στεγάζει το τμήμα του corporate banking), δεν παρουσιάζει εξωτερικά ίχνη εκτεταμένης φθοράς, σπασμένα τζάμια ή καπνισμένους τοίχους. Πρέπει να προσέξεις το «πήγαινε - έλα» των συνεργείων και τις ζημιές στη βαριά μεταλλική πόρτα για να μπεις σε υποψίες. Τίποτα λοιπόν δεν σε προετοιμάζει για το σοκ της απόλυτης καταστροφής που συντελέστηκε σε μια από τις πιο ευγενικές, τις πιο καλαίσθητες, τις πιο διακριτικά μεγαλοπρεπείς αθηναϊκές σάλες. Δεν έχει να πει κανείς πολλά για το «πριν» και το «μετά». 

Τίποτα δεν έμεινε όρθιο, τίποτα δεν γλίτωσε από τις φλόγες, εκτός από τους ορόφους όπου ευτυχώς δεν έφτασε η φωτιά. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν το κτίριο επανήλθε στην αρχική του μορφή και αποσυνδέθηκε από το γειτονικό μέγαρο της Ιονικής Τράπεζας, είχαν τοποθετηθεί αντιπυρικά παραπετάσματα τα οποία δεν επέτρεψαν την επέκτασή της. Αν το κτίριο παρέμενε συνενωμένο με αυτό της Ιονικής, επίσης έργο του Αναστασίου Μεταξά, σήμερα θα μιλούσαμε για μια πολύ μεγαλύτερης έκτασης καταστροφή.

Σύμφωνα με υποθέσεις των ανθρώπων της Alpha Bank, η επιχείρηση εμπρησμού πρέπει να διήρκεσε αρκετά λεπτά της ώρας. Βασικό «πολεμοφόδιο» ένα από τα κολωνάκια που έχει τοποθετήσει ο δήμος στις διαβάσεις των πεζών για να παρεμποδίζεται η κατάληψη των πεζοδρομίων από οχήματα. Αφού το ξερίζωσαν προσπάθησαν να σπάσουν τη σιδερένια πόρτα της εισόδου της Πανεπιστημίου. Καθόλου εύκολο έργο, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθός της και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη. Οταν διεμβολίστηκε η είσοδος, 45 με 50 άτομα μπήκαν στο ανυπεράσπιστο κτίριο και το πυρπόλησαν. Η αριστουργηματική γυάλινη οροφή της διώροφης αίθουσας συναλλαγών, το ασύλληπτης ομορφιάς βιτρό που καλύπτει το αίθριο κατέρρευσε γρήγορα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Ελιωσαν ακόμα και τα φαναράκια των φωτιστικών σωμάτων, τα μάρμαρα ξεκόλλησαν από τους τοίχους... Το γεγονός ότι κανένας δεν εμπόδισε τους ανθρώπους αυτούς να πετύχουν τον στόχο τους μαρτυρεί το έλλειμμα αστυνόμευσης στην περιοχή την ώρα που φλεγόταν το κέντρο της πρωτεύουσας.

Η αποκατάσταση
Χρειάστηκαν δύο ημέρες για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της Alpha Bank, αφού η τράπεζα «μετράει» μεγάλες ζημιές σε ένα από τα πιο κεντρικά της κτίρια, στη Στοά Νικολούδη. Στο μέγαρο της Λαϊκής Τράπεζας προέχει ο έλεγχος στατικής επάρκειας. Στη συνέχεια θα δρομολογηθεί η αποκατάσταση. Ευτυχώς η εμπειρία είναι σχετικά πρόσφατη από το εγχείρημα του 2002, ενώ είναι διαθέσιμα όλα τα αρχικά σχέδια. Το βιτρό θα αναπαραχθεί εκ νέου, υπάρχουν τόσο η τεχνογνωσία όσο και οι εξειδικευμένοι τεχνίτες. 

Ως προς τα μέτρα ασφαλείας που ήταν ήδη ισχυρά, η τρομακτική εμπειρία της Κυριακής υποχρεώνει όλα τα τραπεζικά ιδρύματα να αναθεωρήσουν εκ νέου την πολιτική τους.

Του Δημήτρη Ρηγόπουλου
17.2.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis