Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

"Μπαλάκι" οι ευθύνες για τη Νομική

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ Πρυτανείας, Εισαγγελείας, Αστυνομίας και υπουργείου Παιδείας

Σε ένα ατελείωτο πινγκ πονγκ ευθυνών για τις εκτεταμένες καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας κατά τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής, αλλά και για όσα φέρονται να συνέβησαν στο κτίριο της Νομικής που επί τετραήμερο τελούσε υπό κατάληψη επιδίδονται οι εμπλεκόμενες πρυτανικές, διωκτικές, πολιτικές και δικαστικές αρχές.
Από χθες η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διενεργεί προκαταρκτική έρευνα σε πέντε κατευθύνσεις, προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι. Μεταξύ των ζητημάτων που ερευνώνται είναι και η κατάληψη της Νομικής Σχολής που, κατά πληροφορίες οι οποίες εξετάζονται, απετέλεσε «ορμητήριο» για τους βανδάλους.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκης επέρριψε ευθύνες στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στις πρυτανικές αρχές, ενώ ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για να διαπιστωθεί γιατί δεν εφαρμόστηκε ο νόμος για το άσυλο.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης υποστηρίζει ότι οι διωκτικές και εισαγγελικές αρχές ήταν ενήμερες μέσω επιστολών και φαξ που απεστάλησαν αρμοδίως από 9/2 - 12/2, ωστόσο δεν παρενέβησαν. Στην πρώτη επιστολή, ο πρύτανης ζητούσε τη φύλαξη του κτιρίου της Νομικής και στη δεύτερη γνωστοποιούσε την κατάληψή του από αγνώστους. Υποστηρίζει ότι οι επιστολές με ημερομηνίες 9, 10 και 12/2 παραδόθηκαν αυθημερόν στον κ. Παπουτσή, ενώ απέστειλε φαξ το μεσημέρι του Σαββάτου στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου. Το περιστατικό επιβεβαιώνει η κ. Ράικου επισημαίνοντας ωστόσο ότι έλαβε γνώση του φαξ τη Δευτέρα και ότι δεν είχε επικοινωνία με τον κ. Πελεγρίνη. 

Οι επιστολές του κ. Πελεγρίνη κοινοποιήθηκαν κατόπιν εορτής -τη Δευτέρα το μεσημέρι- στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, από την οποία επισημαίνεται ότι φέρουν αριθμό πρωτοκόλλου 13/2. Σύμφωνα με τον κ. Πελεγρίνη η πρωτοκόλληση έγινε τη Δευτέρα γιατί δεν λειτουργούσαν οι διοικητικές υπηρεσίες. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής κ. Θ. Φορτσάκης ανέφερε στην «Κ» ότι το Σάββατο το πρωί ενημέρωσε ο ίδιος την κ. Ράικου και την υπουργό Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου.

Από την πλευρά της Αστυνομίας επιβεβαιώνεται η αποστολή των επιστολών, ωστόσο «από πουθενά δεν προκύπτει ότι τελούντο αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις». Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κτιρίου, ωστόσο δεν ζητήθηκε από τον πρύτανη, όπως προβλέπει ο νόμος, η επέμβαση σ' αυτό.

Η υπουργός Παιδείας με επιστολή της ζήτησε από τον πρύτανη να την ενημερώσει εγγράφως «σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προέβη για την ασφάλεια ανθρώπων και εγκαταστάσεων στη Νομική για την αποτροπή της γενόμενης κατάληψης ή εν συνεχεία της άρσης αυτής» και να εκθέσει το μέγεθος των ζημιών στη Σχολή, το κόστος αποκατάστασής τους, τις επιπτώσεις τους στη λειτουργία της.

Καταγγελίες
Από την Εισαγγελία διενεργούνται τέσσερις ακόμα έρευνες. Η πρώτη αφορά τις καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας περί σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών από εκτεταμένη χρήση χημικών. Η δεύτερη αφορά τις συνθήκες τραυματισμού του Μίκη Θεοδωράκη και του Μανόλη Γλέζου, ενώ έρευνα διενεργείται και για καταγγελίες καταστηματαρχών που υποστηρίζουν ότι τους ζητήθηκαν χρήματα, προκειμένου να μην καταστραφούν τα καταστήματά τους. Τέλος έρευνα διενεργείται και για τους βανδαλισμούς που υπέστησαν κτίρια.

Της Εύας Καραμανώλη
15.2.2012


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis