Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Απονομή ....χάριτος για διορισμούς

Καταχρηστική εφαρμογή ακόμα και του εξαιρετικού μέτρου της απονομής χάριτος διαπιστώνουν δικαστικοί αλλά και παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς έχουν εντοπιστεί πολλές αποφάσεις που φθάνουν στο σημείο να προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να κονιορτοποιούν το σύστημα επιβολής ποινών.
Αποφάσεις που ξεπερνούν τον κοινωνικό χαρακτήρα της απονομής χάριτος και της άρσης των συνεπειών που παράγουν οι ποινικές καταδίκες, φαίνεται πως εξυπηρετούν, πρωτίστως, λογικές τακτοποίησης ημετέρων ή ρουσφετολογικών προσλήψεων, κυρίως σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως προκύπτει από δεκάδες σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Χαρίτων.
Κι ενώ, όπως επισημαίνουν έγκριτοι νομικοί, η απονομή χάριτος είναι μέτρο εξαιρετικό και υπό προϋποθέσεις, αποφάσεις που εκδόθηκαν την τελευταία διετία αφορούν είτε καταδικασμένους σε βαρύτατες ποινές για εμπόριο ναρκωτικών είτε άλλους που έχουν καταδικαστεί για κατ’ επάγγελμα εγκληματική δράση, με βασική στόχευση τον διορισμό τους στο Δημόσιο.
Η περίπτωση του Μ. Κ., που είχε καταδικαστεί από δικαστήριο της Ιταλίας (Παλέρμο) σε κάθειρξη 20 χρόνων, χρηματική ποινή και ισόβια στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, για πώληση, διανομή, μεταφορά, εισαγωγή και κατοχή σημαντικής ποσότητας ναρκωτικών, είναι ενδεικτική. Παρά την ποινική απαξία της εγκληματικής του δράσης για εμπόριο ναρκωτικών, αποφασίστηκε να του απονεμηθεί χάρις, ενώ σε άλλη περίπτωση έγινε άρση κάθε συνέπειας από τις ποινικές καταδίκες για κατ’ επάγγελμα παραβάτη του νόμου, προκειμένου να διοριστεί στον Δήμο Ρεθύμνης.
Κατ’ επάγγελμα παραβάτες
Επρόκειτο, όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Χαρίτων, για τον Θ. Γ., που αρχικά καταδικάστηκε για πώληση ναρκωτικών και κατοχή πυρομαχικών, σε ποινή διετούς φυλάκισης, ενώ στη συνέχεια ενεπλάκη και πάλι σε εγκληματική δράση, σχετική με διακίνηση ναρκωτικών, εισπράττοντας νέα καταδίκη για δύο ακόμα χρόνια φυλάκισης. Παράλληλα, δεν σταμάτησε την παράνομη δραστηριότητά του, προσθέτοντας στον μακρύ κατάλογο με τις καταδίκες και μία κάθειρξη πέντε χρόνων από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών.
Παρά την κατ’ επάγγελμα παραβατικότητά του, η αίτησή του για άρση των συνεπειών των ποινικών του καταδικών, που είναι, μεταξύ άλλων, η απαγόρευση διορισμού του στο Δημόσιο, έγινε δεκτή και το Συμβούλιο Χαρίτων τον δικαίωσε το 2011. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η απόφαση για άρση των συνεπειών από την ποινική του καταδίκη, για τον Μ. Π., που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 2 ετών και άλλες μικρότερες ποινές (κατοχή, αγορά, αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών), προκειμένου και αυτός να διορισθεί στον Δήμο Ηρακλείου.
Οι εν λόγω αποφάσεις, οι περισσότερες για διορισμούς στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ ή σε διάφορες δημόσιες επιχειρήσεις, είναι οι πλέον συνηθισμένες υποθέσεις που απασχολούν το Συμβούλιο Χαρίτων, αποδυναμώνοντας στην πράξη, όπως τονίζουν έγκριτοι νομικοί, την ουσία του εξαιρετικού μέτρου της απονομής χάριτος.
«Αντί να λειτουργούν αυτές οι αποφάσεις», δήλωνε στην «Κ» ανώτατος δικαστικός, «όπως προβλέπει το Σύνταγμα, που επιβάλλει την επιεική μεταχείριση από την πολιτεία όσων εγκληματούν, δυστυχώς, πολλές φορές η σχετική διαδικασία έχει μετατρέψει το Συμβούλιο Χαρίτων σε “πλυντήριο” ημετέρων προς διορισμό».
Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αυτές οι αποφάσεις δεν ανακόπηκαν μετά το 2010, όπου η δημοσιονομική συγκυρία δεν επέτρεπε ρουσφετολογικές προσεγγίσεις και διορισμούς σε δημόσιες επιχειρήσεις και ΟΤΑ, καθώς οι περισσότερες αποφάσεις, αν όχι όλες, αφορούν άρση συνεπειών από ποινικές καταδίκες, κυρίως για να διοριστούν στο Δημόσιο και όχι για να ασκήσουν άλλη επαγγελματική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα.
Λίγες είναι οι αποφάσεις που αφορούν καταδικασθέντες που θέλουν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα. Ενδεικτική η περίπτωση φαρμακοποιού, που είχε καταδικαστεί σε διετή φυλάκιση για παράνομη διακίνηση ουσιών σε τοξικομανείς. Η αίτησή του για να μπορέσει να ανοίξει και πάλι το φαρμακείο του, τελικώς, έγινε δεκτή.

Της Ιωάννας Μάνδρου
26.2.2012
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis