Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ο μικρός Ρωμηός : Ερευνητικός κόμβος για τη νεότερη Αθήνα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Ενας ερευνητικός κόμβος για τη νεότερη ιστορία της Αθήνας δημιουργείται στο «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία». Στους κόλπους του Μουσείου της Πλατείας Κλαυθμώνος εντάχθηκε η παραδοσιακή εφημερίδα για την Αθήνα «Ο Μικρός Ρωμηός», συνεργασία που ανοίγει έναν ενισχυμένο δίαυλο επικοινωνίας με το ευρύτερο κοινό. Αποτέλεσμα αυτής της σύμπραξης είναι το Τμήμα Αρχειακών Μελετών και Εκδόσεων μέσα στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, που θα λειτουργεί ως ένα «νέο και άρτιο ερευνητικό κέντρο για την Αθήνα».
Ηδη, λειτουργεί ο ιστότοπος www. mikrosromios. gr, ο οποίος θα εξακολουθεί να εμπλουτίζεται διαρκώς με θεματολογία ποικίλου ενδιαφέροντος. Αν ανατρέξει κανείς στον ιστότοπο, δύσκολα θα «ξεκολλήσει» καθώς θα βρει πλήθος στοιχείων και αφηγήσεων για την παλιά Αθήνα. Η εφημερίδα, διατηρώντας το έμψυχο δυναμικό της, θα εξακολουθήσει τη μηνιαία έκδοση και αποστολή της και θα πωλείται σε κεντρικά σημεία διανομής.
«Ο Μικρός Ρωμηός», συμπληρώνοντας 125 χρόνια εκδοτικής παρουσίας από την πρώτη κυκλοφορία του, αναβίωσε το 1989 από τον αείμνηστο Νίκο Σκιαδά (1939-1992) σε συνεργασία με τον Ελευθέριο Γ. Σκιαδά, ο οποίος διευθύνει τα τελευταία χρόνια την εφημερίδα. Τα τελευταία 20 και πλέον έτη έχει συγκεντρωθεί πλήθος αρχειακού υλικού το οποίο σταδιακά περνάει στη γνώση του κοινού, εμπλουτίζοντας τη βιβλιογραφία για την Αθήνα από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τα πρόσφατα χρόνια. Τα νέα τεκμήρια και οι πληροφορίες αποτελούν βάση για γόνιμο διάλογο και έγκυρο προβληματισμό.

Ο ερευνητής και αθηναιογράφος Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς πρόσφατα εξέδωσε εκτενή μελέτη για τον πρώτο εκδότη του «Μικρού Ρωμηού» Παναγιώτη Θεοδοσίου (1886). Το βιβλίο αυτό με τίτλο «Ο Ποιητής του Κάρρου - Παναγιώτης Ν. Θεοδοσίου. Η άλλη όψη της αθηναϊκής ιστορίας» (εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες) περιγράφει τη δράση του Παν. Θεοδοσίου που πρωτοστάτησε στα λαϊκά θεάματα, στη λαϊκή σάτιρα και στις αποκριάτικες εκδηλώσεις της Αθήνας. Η έκδοση έτυχε επαίνου στα ετήσια βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών (2011).

Του Νίκου Βατόπουλου
8.2.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis