Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Το Δημόσιο αντιστέκεται στις αλλαγές

Δύο αρνητικά παραδείγματα σε ΟΕΚ, ΟΕΕ και στο υπουργείο Οικονομικών
 

Θετική είδηση από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
Στον αστερισμό του παραδόξου και του παραλόγου συνεχίζουν να κινούνται φορείς και πρόσωπα του Δημοσίου εκπέμποντας μια καθεστηκυία νοοτροπία, αδιατάρακτη από όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια σε μια χώρα όπου ο κίνδυνος της χρεοκοπίας απεσοβήθη την ύστατη ώρα. Δείγματα παρήγορα ωστόσο, ενδεικτικά του ότι «κάτι αλλάζει», έρχονται από άλλους ανθρώπους με θέσεις αιχμής στο Δημόσιο, που αποκηρύσσοντας τον ωχαδελφισμό απαιτούν άμεσα την εφαρμογή των νόμων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Οπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης -αλλά και άλλων νοσηλευτικών μονάδων της χώρας- όπου ζητείται τελεσιγραφικά από «εμπλεκομένους», γιατρούς και εταιρείες, να αποκαταστήσουν οικονομικές ζημίες, απόρροια εξωσυμβατικών προμηθειών και μη εφαρμογής νόμιμων διαδικασιών. Μιλάμε για εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η προσγείωση καθίσταται ανώμαλη όταν προσπαθήσεις να αναζητήσεις λογικές εξηγήσεις σε άλλες περιπτώσεις: Οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εστίας μπορεί να καταργήθηκαν, αλλά πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι του Μνημονίου συντάσσονταν αιτήσεις και ασκούνταν πιέσεις για μετατάξεις υπαλλήλων σε «ασφαλείς» υπηρεσίες του Δημοσίου. Την ίδια ώρα, έβλεπαν το φως καταγγελίες που ήθελαν τη μετάταξη οδηγών και φυλάκων του ΟΑΣΑ στο... Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.
Και μπορεί πολλές κεντρικές εφορίες να εκπέμπουν SOS λόγω έλλειψης προσωπικού, αυτό όμως δεν εμποδίζει το 40% των νεοπροσληφθέντων εφοριακών να κάνει εργασιακή πρεμιέρα σε υπηρεσίες ΔΟΥ των οποίων η λειτουργία ανεστάλη ή σε εφορίες που τελούν υπό κατάργηση! Ενδεικτικά -κατ' εφαρμογή διάταξης νόμου...- στην Εύβοια τοποθετήθηκαν πέντε νεοπροσληφθέντες εφοριακοί αντιμέτωποι με μια λεπτομέρεια: Τέσσερις από τις πέντε υπηρεσίες της περιοχής καταργούνται... Και μπορεί ο τελωνειακός υπάλληλος της Κύθνου να μετατίθεται στη Μήλο, όμως το τελωνείο αν και άδειο θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Δημόσιο. Η σχετική απόφαση προβλέπει αναστολή λειτουργίας 40 τελωνείων. 

Ετσι, μισθωμένα κτίρια - φαντάσματα θα διατηρηθούν, σε περίπτωση που το καλοκαίρι παρουσιαστούν ανάγκες εκτελωνισμού προϊόντων. Λες και υπάρχουν λεφτά...

26.2.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis