Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Τσιμέντο στην παρθένα Ελαφόνησο

EΛΛAΔA
Hμερομηνία δημοσίευσης: 11-09-08

Τσιμέντο στην παρθένα Ελαφόνησο
Σε περιοχή Natura βρίσκονται υπό ανέγερση δύο κατοικίες, ενώ έχουν ήδη πουληθεί στην περιοχή 37 ακόμα στρέμματα
Της Τανιας Γεωργιοπουλου

Η ανέγερση δύο πέτρινων κατοικιών σε έκταση 5 στρεμμάτων στην παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο που είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura, είναι μόνο η αρχή. Τριάντα επτά ακόμα στρέμματα στην ίδια περιοχή, έχουν ήδη πουληθεί σε ενδιαφερόμενους (προφανώς προκειμένου να οικοδομηθούν) ενώ υπάρχουν περίπου 100 ανάλογα παραχωρητήρια από το 1880 που δίνουν τη δυνατότητα της περαιτέρω... οικοπεδοποίησης. Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς σε σχέση με την Ελαφόνησο κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Κουβέλης, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην περιοχή, κάτοικοι διαθέτουν παραχωρητήρια του υπουργείου Οικονομικών, για εκτάσεις από το 1880. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ειδικός στην «Κ», το παραχωρητήριο, «μπορείς να το πας όπου θέλεις», εφόσον δεν μπορεί η έκταση να προσδιοριστεί ακριβώς καθώς δεν υπάρχει κανένα τοπογραφικό στοιχείο.
Oσον αφορά την έκταση των πέντε στρεμμάτων στην παραλία του Σίμου (φωτογραφία) οι -διά παραχωρητηρίου ιδιοκτήτες- ζήτησαν από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου να «τοποθετήσουν» την έκταση του παραχωρητηρίου στο συγκεκριμένο σημείο, το οποίο οι ίδιοι υπέδειξαν και στη συνέχεια την πούλησαν.
Ο νέος ιδιοκτήτης ωστόσο προκειμένου να χτίσει στην περιοχή έπρεπε να ξεπεράσει έναν ακόμα σκόπελο, να αποδείξει δηλαδή ότι πρόκειται για μη δασική έκταση.
Κατέθεσε -όπως ήταν υποχρεωμένος από τη νομοθεσία- ανάλογο αίτημα στο αρμόδιο δασαρχείο Μολάων, το οποίο όχι μόνο απάντησε ότι επρόκειτο για δασική έκταση αλλά εξέδωσε πράξη χαρακτηρισμού για ολόκληρη την περιοχή, συνολικά 900 στρεμμάτων, προκειμένου να προφυλαχθεί το φυσικό περιβάλλον στην παραλία, η οποία -όπως ήταν φανερό- άρχισε να κινδυνεύει από την οικοπεδοποίηση.
Ο φερόμενος ως νέος ιδιοκτήτης ωστόσο προσέφυγε στην πρωτοβάθμια Επιτροπή Επιλύσεων Δασικών Αμφισβητήσεων, η οποία ακύρωσε την πράξη χαρακτηρισμού του δασάρχη και απέδωσε την έκταση «καθαρή» προς αξιοποίηση. Eτσι, εκδόθηκε άδεια από την Πολεοδομία και ξεκίνησε η ανέγερση οικοδομών. Η διαδικασία χαρακτηρίζεται από τους εμπλεκόμενους νομότυπη, εγείρει ωστόσο πολλά ερωτήματα. Για ποιο λόγο, για παράδειγμα, κάποιος αγοράζει μια έκταση εφόσον δεν γνωρίζει αν πρόκειται για δασική και άρα μη οικοδομήσιμη;
Πώς είναι δυνατόν οι αρμόδιες υπηρεσίες να μην γνωρίζουν ότι πρόκειται για περιοχή Natura, όπως δηλώνουν;
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι στην ίδια περιοχή συνεχίζεται η πώληση «οικοπέδων», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη μεταβιβαστεί 37 ακόμα στρέμματα. Ο βουλευτής κ. Σπύρος Κουβέλης ερωτά τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών «σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να αποτραπεί η καταστροφή της συγκεκριμένης παραλίας και περιοχής Natura;» και ζητεί να μάθει τον ρόλο της ΚΕΔ στην υπόθεση. Επιπλέον, ο βουλευτής ζητεί την κατάθεση όλων των σχετικών με την παρούσα υπόθεση, εγγράφων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis