Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Στείλε μια κάρτα, σώσε ένα μνημείο....

Στείλε μια κάρτα, σώσε ένα μνημείο!

Βροχή από ταχυδρομικές κάρτες άρχισαν να φεύγουν χθες από τη Νάξο με παραλήπτη το υπουργείο Πολιτισμού. Είναι η εφαρμογή του πρωτότυπου προγράμματος ευαισθητοποίησης του κοινού και παρέμβασης υπέρ της διάσωσης μνημείων που εγκαινίασε το ηλεκτρονικό περιοδικό MOnuMENTA (www.mo nuumenta.org) αρχίζοντας πιλοτικά από τη Νάξο και συγκεκριμένα από τον Δήμο Δρυμαλίας. Η ιδέα είναι η εξής: στο νησί υπάρχουν μνημεία σε εγκατάλειψη και ερείπωση. Το περιοδικό επέλεξε ενδεικτικά οκτώ μνημεία της Νάξου, τύπωσε μία φωτογραφική κάρτα για το καθένα, ενημέρωσε κατοίκους, αρχές και ευρύτερο κοινό και οργάνωσε από χθες την ταχυδρόμηση των καρτ ποστάλ με παραλήπτη το ΥΠΠΟ εις ένδειξιν διαμαρτυρίας για την εγκατάλειψη.

Τα μνημεία που επελέγησαν είναι: αρχαίος πύργος Χειμάρρου, το παλάτι τω Ιησουιτών, το Κάστρο Απαλίρου, το Απάνω Κάστρο, ο ναός Αγίου Μάμαντος, η Μονή της Γεννήσεως, ο πύργος της Αγιάς και εναέριος σιδηρόδρομος (δεκαετία του ’20 για τη μεταφορά εξορύξεων στη θάλασσα). Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό περιοδικό που είχε την πρωτοβουλία, η Νάξος «νησί με σπάνια φυσική και αρχιτεκτονική ομορφιά», έχει 22 παραδοσιακούς οικισμούς, 30 πύργους και πυργομονάστηρα, κάστρα, πάνω από 500 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, πάνω από 100 αρχαιολογικές θέσεις, υγρότοπους, προβιομηχανικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, δάση κέδρων, αμμόλοφους και θίνες.

Μένει να δούμε αν το ΥΠΠΟ θα αιφνιδιαστεί από τις κάρτες που αναμένεται να φθάσουν κατά εκατοντάδες με ταχυδρομικές σφραγίδες από τη Νάξο. Είναι μία έμπρακτη απόδειξη της κοινωνίας των πολιτών. Στην Απείρανθο οργανώθηκε εκδήλωση με τίτλο «Μνημεία της Νάξου σε κίνδυνο - οι πολίτες μιλούν γι’ αυτά» με εντυπωσιακή ανταπόκριση του κόσμου και των τοπικών οργανώσεων. Είναι μια πρωτότυπη αρχή για την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis