Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Ρεύμα από τα θερμά έγκατα της γης

EΛΛAΔA
Hμερομηνία δημοσίευσης: 12-09-08

Ρεύμα από τα θερμά έγκατα της γης
Του Γιαννη Ελαφρου

Την ξεχασμένη αλλά τόσο πολύτιμη στην Ελλάδα γεωθερμία έφερε στο προσκήνιο ημερίδα που διοργάνωσε προ ημερών η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με θέμα «Δυνατότητες και Ευκαιρίες της Γεωθερμίας». Η πρώτη ενός κύκλου, που αφορά την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Σήμερα που γίνονται σημαντικά βήματα για την αξιοποίηση της γεωθερμίας, στην Ελλάδα έχουμε σταματήσει σχεδόν κάθε προσπάθεια. Δεν είναι τυχαίο ότι στο υπό συζήτηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια δεν υπάρχει παρά μια πολύ μικρή αναφορά στη γεωθερμία, ενώ δεν τίθενται στόχοι ανάπτυξης σε κανένα από τα σενάριά του», είπε στην «Κ» ο κ. Γιάννης Μιχαήλ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας. «Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει σημαντική ανάπτυξη ειδικά σε απομακρυσμένα νησιά και περιοχές, όπου κοστίζει η μεταφορά ρεύματος».
Στην ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες ιδέες για την αξιοποίηση της γεωθερμίας για τη λήψη θερμότητας, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για μονάδες αφαλάτωσης και μάλιστα σε συνδυασμό, σε μία μονάδα.
«Στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ καλές συνθήκες για την αξιοποίηση της γεωθερμίας», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Πέτρος Γερουλάνος, πρόεδρος της Energy EPIGON Marketing AG, που εδρεύει στην Ελβετία και χρηματοδοτεί έργα γεωθερμίας. «Το γεωθερμικό δυναμικό στην Ελλάδα βρίσκεται γύρω στα 1.800 μ. κάτω από την επιφάνειά της (ή λιγότερο) και έχει ψηλή θερμοκρασία γεωθερμικού ρευστού. Στη Βαυαρία υλοποιούμε τώρα τέσσερις μονάδες, οικονομικά αποδοτικές, με τα κοιτάσματα στα 3.500 μ.». Η κάθε μονάδα είναι δυναμικότητας 13 ΜW (περίπου όσο 13 ανεμογεννήτριες). Ο κ. Γερουλάνος τονίζει ότι η τριπλή αξιοποίηση (θερμότητα, ηλεκτρισμός και αφαλάτωση) κάνει βιώσιμη μια επένδυση στη γεωθερμία. Στην Ελλάδα υπάρχει αξιόλογο γεωθερμικό δυναμικό, σε νησιά του Αιγαίου, Μακεδονία και Θράκη.
Σχετικά με τους φόβους επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, ο κ. Γερουλάνος σημείωσε ότι η «νέα τεχνολογία του κλειστού κύκλου ελαχιστοποιεί τα προβλήματα, καθώς δεν απελευθερώνεται ατμός στην ατμόσφαιρα, δεν απαιτούνται μεγάλες μονάδες και το ζεστό νερό επιστρέφει πάλι στη γη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis