Βίλες με αυθαιρεσίες στη Φιλοθέη
* Ο Γ. Σουφλιάς ανέστειλε για ένα χρόνο τις οικοδομικές άδειες
Κ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
"Φρένο» στις πολεοδομικές αυθαιρεσίες που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια σε κατασκευές κατοικιών στο πιο «ακριβό» προάστιο της Ελλάδας τίθεται με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, βάσει της οποίας αναστέλλεται για ένα έτος (από 18 Αυγούστου 2008) η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών και η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών σε ολόκληρη την εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχή του Δήμου Φιλοθέης. Η απόφαση-«βόμβα» προήλθε ύστερα από ομόφωνη «ετυμηγορία» του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης σε μια προσπάθεια να μη χάσει η Φιλοθέη τον χαρακτήρα της «κηπούπολης» και να σταματήσουν οι πολεοδομικές υπερβάσεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, ενώ είναι πιθανό και άλλα δημοτικά συμβούλια να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο παράδειγμα. Δεν είναι τυχαίο ότι το αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο όπου υπάγεται η Φιλοθέη είχε δεχθεί το τελευταίο διάστημα αρκετές καταγγελίες για πολεοδομικές παραβάσεις σε διάφορα σημεία του προαστίου.
Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από τα πρακτικά συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Τα τελευταία δέκα χρόνια αλλά και παλαιότερα στα οικόπεδα του προαστίου γίνονται εκτεταμένες εκσκαφές σε ολόκληρο το τμήμα του ανοικοδομούμενου οικοπέδου υπερκαλύπτοντας το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης των οικοδομών, με αποτέλεσμα τη μείωση του πρασίνου εντός των οικοπέδων, αλλά και εκτεταμένες εκσκαφές εκτός του περιτυπώματος των οικοδομών για τη δημιουργία υπογείων χώρων σταθμεύσεως κατά τρόπο που συχνά δημιουργεί, εκτός των χώρων σταθμεύσεως, και μεγαλύτερη επιφάνεια των οικημάτων. Η πρακτική αυτή και παράνομη καταλήγει να είναι, αλλά και δεν αφήνει περιθώρια για καλλιέργεια πρασίνου στους ελεύθερους χώρους του οικοπέδου».
Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ο δήμαρχος Φιλοθέης κ. Θεόφραστος Οικονομίδης «την απόφαση αυτή έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα και ενέκρινε στη συνέχεια η αρμόδια υπηρεσία του ΠΕΧΩΔΕ (ΣΧΟΠ) μετά τη διαπίστωση ότι η Φιλοθέη είχε αρχίσει να χάνει τον χαρακτήρα της "κηπούπολης". Η εκσκαφή των οικοπέδων και οι πολεοδομικές υπερβάσεις που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν αποβεί εις βάρος του περιβάλλοντος. Η Φιλοθέη ανήκει στους δημότες της και όχι σε ορισμένους εργολάβους-κατασκευαστές οι οποίοι μετέρχονται πάσης φύσεως, νομίμους και όχι μόνο, τρόπους προκειμένου να εκμεταλλευθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τη γη που κοστίζει ανά στρέμμα εκατομμύρια ευρώ».
Ωστόσο τι ακριβώς συμβαίνει στη Φιλοθέη; Οπως αναφέρει στο «Βήμα» πολιτικός μηχανικός, κάτοικος της περιοχής, «τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια "εισβολή" κατασκευαστών κατοικιών, οι οποίοι θέλοντας να εκμεταλλευθούν στο μέγιστο το κάθε οικόπεδο προχωρούν σε υπερεκμετάλλευση αυτού με υπέρβαση του συντελεστή δόμησης που κυμαίνεται από 0,4 (υψώματα) ως 0,6 (πεδινά), με τη δημιουργία στα σχέδια υπογείων χώρων αποθηκών ή χώρων στάθμευσης, εμφανίζοντας το φυσικό έδαφος σε επίπεδο υψηλότερο από το πραγματικό. Μετά την αυτοψία για τη λήψη της άδειας ηλεκτροδότησης προβαίνουν σε εκσκαφή των πλαϊνών πρασιών (ακάλυπτων χώρων) και καθιστούν τους υπόγειους αυτούς χώρους υπόγειους, ημιυπόγειους ή και ισόγειους. Για του λόγου το αληθές φθάνει να παραβάλει κάποιος τα σχέδια ορισμένων αδειών με την πραγματική κατάσταση που τελικά δημιουργείται». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, το κλείσιμο των ημιυπαίθριων χώρων (ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε ολόκληρη την επικράτεια) λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις στη Φιλοθέη αφού για περίπου 20-25 τετραγωνικά κλειστού χώρου ο εργολάβος-κατασκευαστής θα εισπράξει επιπλέον 120.000 ευρώ καθώς σήμερα η τιμή πώλησης μιας νεόδμητης κατοικίας στη συγκεκριμένη περιοχή διαμορφώνεται σε επίπεδα άνω των 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
* Οι νέοι όροι δόμησης
Τι μέλλει γενέσθαι από 'δώ και πέρα; Ηδη το Δημοτικό Συμβούλιο έχει καταλήξει σε πρόταση προεδρικού διατάγματος με το οποίο επέρχονται μεταξύ άλλων οι ακόλουθες πολεοδομικές ρυθμίσεις: Οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης δεν θα επιτρέπεται να βρίσκονται εκτός του περιγράμματος κάλυψης του κτιρίου. Στο τοπογραφικό διάγραμμα που υποβάλλεται για την έκδοση της οικοδομικής άδειας αποτυπώνεται και η κατάσταση (συμπεριλαμβανομένης της βλάστησης) του κοινόχρηστου χώρου κατά το πρόσωπο του οικοπέδου και σε όλο του το βάθος και πλάτος, συσχετιζόμενη με τις προβλεπόμενες από την αρχιτεκτονική μελέτη εισόδους πεζών και οχημάτων στο οικόπεδο. Στο προκήπιο (πρασιά) που υποχρεωτικώς υφίσταται στο πρόσωπο του οικοπέδου και προορίζεται για τη φύτευση πρασίνου δεν επιτρέπεται η κατασκευή πισίνας, χώρων στάθμευσης ή οιασδήποτε άλλης κατασκευής.
Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα μέσα στο οικόπεδο υπό τους ακόλουθους όρους: το υπό ανέγερση κτίριο δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να εφάπτεται με τα πίσω και πλάγια όρια του οικοπέδου, ακόμη και στην περίπτωση που σε όμορο οικόπεδο υπάρχει κτίριο που έχει κατασκευαστεί σε επαφή με το όριο του συγκεκριμένου οικοπέδου. Επίσης τίθεται όριο τουλάχιστον τριών μέτρων για την απόσταση του κτιρίου από τα πλάγια όρια του οικοπέδου.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, το προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα τροποποιούνται οι ισχύοντες όροι δόμησης αναμένεται να εφαρμοστεί περί τα μέσα του επομένου έτους και αμέσως μετά θα γίνει άρση της αναστολής που ισχύει σήμερα για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Οσον αφορά το μείζον θέμα που έχει ανακύψει με την αναστολή εκτέλεσης εργασιών για άδειες οικοδομής οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της παραπάνω απόφασης, ο δήμος θα προτείνει στο ΥΠΕΧΩΔΕ να υπάρξει νέα απόφαση η οποία να επιτρέπει τη συνέχιση των εργασιών στηριζόμενος στο άρθρο 26 του νόμου 2831/2000 όπου ορίζεται ότι «η επιβολή αναστολής οικοδομικών εργασιών σε περιοχή εντός σχεδίου προκειμένου να τροποποιηθούν οι όροι και περιορισμοί δόμησης δεν έχει εφαρμογή σε ισχύουσες οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν μέχρι την ημέρα που αρχίζει η αναστολή».
Ο κ. Λευτ. Τασούλας, διευθυντής τομέα μεσιτειών (Brokerage Department) της εταιρείας Eurobank Property Services, σχολιάζοντας την επίμαχη απόφαση αναφέρει στο «Βήμα» ότι εξέπληξε πολύ κόσμο. Η αιτία μιας τέτοιας απόφασης θα πρέπει να αναζητηθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, στον έλεγχο για την ποιότητα των κατασκευών στην περιοχή και στην ανάγκη αποφυγής υποβάθμισής της.
ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
14.9.08
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου