Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Η Ευρώπη "φοβάται"την κλιματική αλλαγή

EΛΛAΔA
Hμερομηνία δημοσίευσης: 12-09-08

Η Ευρώπη «φοβάται» την κλιματική αλλαγή
Του ανταποκριτη στις Βρυξελλες Κωστα Καρκαγιαννη

Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, μετά τη φτώχεια, είναι η κλιματική αλλαγή. Αυτό πιστεύουν το 62% των Ευρωπαίων πολιτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ειδικού ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε χθες. Ειδικά στην Ελλάδα, το 95% των ερωτηθέντων θεωρεί την κλιματική αλλαγή «πολύ σοβαρό πρόβλημα», ενώ το 84% (το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. μετά τη Λεττονία) υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η δημοσίευση του Ευρωβαρόμετρου γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς πολλά από τα μέτρα που ανακοίνωσε τον περασμένο Ιανουάριο η Κομισιόν -η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% και η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 20% μέχρι το 2020- προωθούνται προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προς διαπραγμάτευση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες της Ενωσης αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή ως σοβαρό πρόβλημα είναι ενθαρρυντικό, παράλληλα όμως οι περισσότεροι πιστεύουν σαφώς ότι κανείς δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για να το αντιμετωπίσει. «To μήνυμα είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών υποστηρίζει τους στόχους που έχουμε θέσει και περιμένει από εμάς ακόμη περισσότερα», δήλωσε κατά την παρουσίαση της έρευνας ο επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Σταύρος Δήμας. Για του λόγου το αληθές το 76% των ερωτηθέντων κατηγορεί τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις ότι δεν λαμβάνουν μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, το 67% μέμφεται για τον ίδιο λόγο τους συμπολίτες του, το 64% τις εθνικές κυβερνήσεις και το 58% την Ε.Ε. Στην Ελλάδα το 97% θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες πρέπει να λάβουν αυστηρότερα μέτρα, το 84% πιστεύει το ίδιο για την ελληνική κυβέρνηση, το 78% περιμένει περισσότερα από τους συμπολίτες του και το 71% από την Ε.Ε. Τα ποσοστά αυτά είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πολίτες της χώρας μας περιμένουν περισσότερα από όλες τις πλευρές.
Εκτός όμως από την απόδοση ευθυνών, οι Ευρωπαίοι πολίτες εμφανίζονται έτοιμοι να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Το 61%, υποστηρίζει ότι ανακυκλώνει και προσπαθεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας. Ποσοστό 44% απαντάει ότι θα πλήρωνε μέχρι και 30% περισσότερο για «πράσινη» ενέργεια, το 30% λέει ότι δεν θέλει να πληρώσει περισσότερα απ’ όσα πληρώνει τώρα και το 26% δεν εκφέρει γνώμη. Τέλος, περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους λένε ότι δεν είναι επαρκώς πληροφορημένοι για τις αιτίες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και υποστηρίζουν ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν αναλαμβάνουν δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis