Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Τα μπλογκς δίνουν φωνή στους τινέιτζερ

KOΣMOΣ
Hμερομηνία δημοσίευσης: 18-09-08

Tα μπλογκ δίνουν φωνή στους τινέιτζερ
Tης Σαντυς Τσαντακη / sandytsantaki@kathimerini.gr

Eιδικά στην Ελλάδα, τα μπλογκ δεν τα πολυσυμπαθούμε. Οχι ακόμη. Γιατί είναι βέβαιο ότι σε μερικά χρόνια θα το έχουμε πάρει απόφαση ότι αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας. Και όχι, δεν θα αντικαταστήσουν ποτέ τις εφημερίδες, τα περιοδικά, τις ειδήσεις, θα εκφράζουν όμως τη φωνή του γείτονα, του ανθρώπου της διπλανής πόρτας, μιας φίλης, ενός αγνώστου που γράφει και φωτογραφίζει κάτι που μπορεί και να μας αρέσει, μπορεί και όχι. Η ιδέα του «μπλόγκινγκ» αποτελεί διεθνώς συνώνυμο της φράσης «αλλάξτε τον κόσμο με το Διαδίκτυο».
Πάμε πάλι; Το ερώτημα είναι αν μπορούν να υπάρξουν όρια σε όλα αυτά που μπορεί να κατακτήσει σήμερα ένας τινέιτζερ μέσα από ένα μπλογκ... Πρόσφατα, ο συγγραφέας Κλέι Σίρκι έδωσε συνέντευξη σ’ ένα διάσημο μουσικό, τον Μπράιαν Ινο, για το Ινστιτούτο Σύγχρονων Τεχνών. Μετά τη συζήτηση, ακολούθησαν οι ερωτήσεις του κοινού. Μία 16χρονη μπλόγκερ ρώτησε σε τι βαθμό έχει αλλάξει η ψηφιακή εποχή τον τρόπο που ζούμε. Ως παιδί της ψηφιακής επανάστασης, εξήγησε στους παρευρισκομένους ότι δεν μπορεί να θυμηθεί τον κόσμο χωρίς το Ιντερνετ.
Η απάντηση του συγγραφέα; Η μεγαλύτερη αλλαγή τα τελευταία 5 ή 10 χρόνια δεν ήταν η έκρηξη της επιλογής. Εκείνο που είχε να αντιπροτείνει σαν την πιο ριζοσπαστική αλλαγή ήταν ο εκδημοκρατισμός του διαλόγου. Πριν από χρόνια, αν ήθελες να μιλήσεις δημοσίως, έπρεπε να ζητήσεις άδεια. Αν ήσουν μουσικός, χρειαζόσουν μια δισκογραφική εταιρεία για να προωθήσει και να διανείμει τη δουλειά σου. Αν ήσουν κινηματογραφιστής, είχες ανάγκη από ένα κινηματογραφικό στούντιο ή ένα τηλεοπτικό κανάλι για να ρισκάρει με το καλλιτεχνικό σου όραμα... Ακόμη κι αν είχες μια άποψη που ήθελες να μοιραστείς με τους άλλους, έπρεπε να «πείσεις» μια εφημερίδα, ένα περιοδικό ή έναν εκδότη, για να τη δημοσιεύσει. Τώρα οποιοσδήποτε έχει ένα λάπτοπ και σύνδεση, μπορεί να μοιραστεί το «έργο ζωής» του με ένα παγκόσμιο κοινό. Οχι ότι θα... σαρώσει τα πλήθη. Λίγα blogs κάνουν τη διαφορά...
Οταν όλοι μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, τότε ποιος θα προσέξει αυτό που έχεις εσύ να πεις; Αν έχεις πάθος για το μήνυμα που επιθυμείς να μεταδώσεις, τότε πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Ιντερνετ για να το μοιραστείς με όσους έχουν το ίδιο πάθος με σένα; Μαθαίνουμε λοιπόν ότι το Channel 4 της Αγγλίας θα εξερευνήσει αυτό ακριβώς το θέμα, λανσάροντας ένα νέο πρότζεκτ, με τίτλο «Battlefront», για να διαπιστώσει πώς χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο 20 τινέιτζερ στην Αγγλία προκειμένου να καταγράψουν θέματα που τους απασχολούν. Το πρότζεκτ λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα. Υπάρχει μια κυρίαρχη ιστοσελίδα που συγκεντρώνει όλες τις «καμπάνιες» των παιδιών. O ένας θέλει να σταματήσει τα ατυχήματα στον δρόμο, ο άλλος να σταματήσει τα εγκλήματα, άλλος να μειώσει τη ρύπανση που έχουν προκαλέσει οι δωρεάν εφημερίδες, κι άλλος, ο πιο ρομαντικός της παρέας, να βοηθάμε αλλήλους, με μικρές αλλά ουσιαστικές κινήσεις... Πρόκειται για μια σειρά από ντοκιμαντέρ που θα «παίξουν» το φθινόπωρο του 2008 (δηλαδή τώρα) και στο τέλος του πρότζεκτ το 2009. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ δείχνει πως οι νέες τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλό σκοπό. Ενώνοντας ανθρώπους που θέλουν να ανταλλάξουν πληροφορίες και να αλλάξουν τις ζωές τους. Ισως τελικά τα μπλογκ και το Ιντερνετ γενικότερα να μην είναι η μεγάλη απειλή. Αλλά μια ευκαιρία για τις επόμενες γενιές να βρουν τη φωνή τους, τον χώρο τους, να θέσουν όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis