Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ανοιξε παράθυρο για διεκδίκηση αποζημιώσεων

Οι Ευρωδικαστές καταδίκα­σαν την Ελλάδα για παρά­νομη στέρηση της ακίνητης πε­ριου­­σίας οικο­δο­μικού συνεταιρισμού

Η πολιτεία φοβάται ότι ένα μπαράζ προσφυγών από συνεταιρισμούς στα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα οδηγήσει σε καταδίκες της Ελλάδας και στην καταβολή υπέρογκων προστίμων. Πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου άνοιξε «κερκόπορτα» για τη διεκδίκηση τεράστιων αποζημιώσεων από το ελληνικό κράτος για περίπου 150.000 μέλη οικοδομικών συνεταιρισμών.
Οι Ευρωπαίοι δικαστές καταδίκασαν την Ελλάδα για παράνομη στέρηση της ακίνητης περιουσίας του οικοδομικού συνεταιρισμού των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος στην Παλαιά Φώκαια Αττικής. Εκεί ο συνεταιρισμός κατέχει έκταση από το 1966 συνολικής επιφάνειας 7.353 στρεμμάτων στην οποία περιλαμβάνονται και δασικές ζώνες.
Η έκταση αγοράστηκε με σκοπό την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών αλλά για σχεδόν 50 χρόνια δεν έγινε τίποτε. Τα μέλη προσέφυγαν στο Ευρωδικαστήριο ζητώντας αποζημίωση 2,2 δισ. ευρώ (τόσο αποτιμήθηκε το ακίνητο) για υλική βλάβη και 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη.
Οι δικαστές καταδίκασαν το ελληνικό κράτος ότι με δική του υπαιτιότητα στερεί τη περιουσία των μελών του συνεταιρισμού και επιφυλάχτηκαν να ανακοινώσουν το ύψος της αποζημίωσης.
Ομως, το σκεπτικό της απόφασης αφήνει τα πάντα ανοικτά, και συγκεκριμένα να προσφύγουν κι άλλοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που εδώ και χρόνια δεν μπορούν να αξιοποιήσουν εκτάσεις που διαθέτουν επί πολλά χρόνια.Σύμφωνα μάλιστα με τον δικηγόρο Δημ. Χατζημιχάλη, πρόεδρο του οικοδομικού συνεταιρισμού των δικηγόρων και πρόεδρο της Ενωσης των Συνεταιρισμών, «απόφαση σαν αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπάρχει κι άλλη και αφορά τον συνεταιρισμό των αναπήρων».
Ο κ. Χατζημιχάλης σημειώνει ότι «υπάρχουν πολλές προσφυγές ανθρώπων που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία που αγόρασαν με τα χρήματά τους. Το βασικό πρόβλημα είναι πως όταν απέκτησαν τις εκτάσεις μπορούσαν να κάνουν εντάξεις και να κτίσουν, αλλά στην πορεία τους αφαιρέθηκε αυτό το δικαίωμα με το Σύνταγμα του 1975».

Πηγή ΕΘΝΟΣ
26.2.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis