Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Ιερώνυμος: Ναι στον διάλογο...

...αλλά αφού αποδεσμευτούν τα οικόπεδα που βρίσκονται σε «αδράνεια και αιχμαλωσία»

Ανοιχτός στον διάλογο με την Πολιτεία για την εκκλησιαστική περιουσία, αφού βεβαίως αποδεσμευτούν τα στρέμματα και τα οικόπεδα της Ιεράς Συνόδου που βρίσκονται σε «αδράνεια και αιχμαλωσία» δήλωσε χθες ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος στα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Λίγες ώρες αργότερα ο ισχυρός άνδρας των οικονομικών της Εκκλησίας Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος τόνισε στους μητροπολίτες ότι η Ιερά Σύνοδος πληρώνει ΕΤΑΚ αλλά, όπως είπε, «πρέπει να έχουμε τον νου μας γιατί η φορολόγηση έρχεται. Το θέμα είναι πώς θα πείσουμε την κυβέρνηση ότι πρέπει να έχουμε ισονομία με τα Πατριαρχεία και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία», τα οποία, όπως είναι γνωστό, δεν φορολογούνται για την περιουσία που διαθέτουν στην Ελλάδα.

Την ανάγκη ενός διαλόγου «με ειλικρίνεια, τιμιότητα, διαφάνεια, συνέπεια και δεσμευτικές εγγυήσεις της Πολιτείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος μίλησε στους μητροπολίτες για όλες τις στιγμές όπου η Εκκλησία παραχώρησε μέρος της περιουσίας της.

Τ αυτόχρονα κάνοντας μια ιστορική αναδρομή αναφέρθηκε και στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που έκανε η Πολιτεία σε κτήματα της Εκκλησίας. Και υπενθύμισε κατ΄ αρχήν ότι το Κράτος οφείλει 960 εκατομμύρια δραχμές από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που έκανε σε εκκλησιαστικές εκτάσεις από το 1917 ως το 1930. Στη συνέχεια δήλωσε ότι το 1952 η Εκκλησία έδωσε και άλλες εκτάσεις για την αποκατάσταση των ακτημόνων και σύμφωνα με τη σύμβαση έδωσε στο Κράτος 750.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης «και έπρεπε να λάβει έναντι αυτών 626 ακίνητα και 45 εκατομμύρια δραχμές νέας τότε εκδόσεως, τα οποία δεν της εδόθησαν».

Ακόμη αναφέρθηκε σε όσα συνέβησαν όταν το 1988 το κράτος πήρε τμήματα της μοναστηριακής περιουσίας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επισήμανε ο κ. Ιερώνυμος, «διεπίστωσε ότι παραβιάστηκαν θεμελιώδη δικαιώματα των ιερών μονών σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά τους κεκτημένα,ανετράπη η μέχρι τότε υπέρ του Κράτους νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων και επεβλήθη εις αυτά πλήρης συμμόρφωσις προς την Σύμβασιν της Ρώμης». Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «η πολιτεία δεν έχει πλέον την παλαιότερη άνεση αυθαιρέτων επεμβάσεων σε ζητήματα εκκλησιαστικής περιουσίας».

Ε πίσης ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε ότι από τα έσοδα που θα προκύψουν από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας θα δημιουργηθεί το Ταμείο Εκκλησιαστικής Προνοίας με στόχο τη δημιουργία «ενός δικτύου προνομιακών έργων με σύγχρονες προδιαγραφές,που λείπουν εμφανέστατα από την κοινωνία μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος όσο και άλλοι αρχιερείς χαρακτήρισαν μυθοπλασίες όσα λέγονται για μεγάλη περιουσία της Εκκλησίας.

Της Μαρίας Αντωνιάδου

Πηγή το Βήμα
16.10.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis