Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα διαχρονικού πολιτισμού»

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να είναι κατά πρώτον χώρα διαχρονικού πολιτισμού, αναφέρει ο κ. Τηλ. Χυτήρης, υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθηνών με το ΠαΣοΚ, και χαρακτηρίζει έγκλημα όταν αυτό το αγνοούν και οι κυβερνήσεις. Ως πολιτικός και ποιητής ο κ. Χυτήρης σημειώνει ότι εμπνέεται από τις πολιτικές καταστάσεις και συμπεριφορές, αλλά, όπως λέει, όλα αυτά μετουσιώνονται σε υπαρξιακά θέματα με τα οποία ασχολείται η ποίηση. Αλλωστε την ποίηση και την πολιτική τις χαρακτηρίζει «δύο απαιτητικά θυλυκά».

- Είναι πολυτέλεια ο πολιτισμός και γιατί; «Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη ζωής. Μια κοινωνία κρίνεται από το πολιτισμικό της επίπεδο. Με την Παιδεία, την εκπαίδευση, τις τέχνες, την αισθητική καλλιεργούνται ο νους και η ψυχή των ανθρώπων. Διαμορφώνονται οι συμπεριφορές. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να είναι, κατά πρώτον, χώρα διαχρονικού πολιτισμού. Πολλοί το αγνοούν. Είναι λάθος, κάτι χειρότερο, έγκλημα όταν το αγνοούν και οι κυβερνήσεις» .

- Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το ΠαΣοΚ επιτέθηκε στην ΕΡΤ. Ως αρμόδιος για το θέμα της δημόσιας τηλεόρασης πώς κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να λειτουργεί η ΕΡΤ;

«Η δημόσια τηλεόραση σε όλον τον πολιτισμέ νο κόσμο υπηρετεί το αγαθό της ενημέρωσης, τον πολιτισμό, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν είναι μια στυγνή ανώνυμη εταιρεία με στόχο το κέρδος. Πολύ περισσότερο, δεν είναι μηχανισμός κυβερνητικής προπαγάνδας. Η ΕΡΤ έχει το καθήκον και τη δυνατότητα να ξεχωρίζει στην αντικειμενική ενημέρωση και στον σοβαρό διάλογο, όπως και στο πολιτιστικό προϊόν που προσφέρει. Οφείλει να συγκρίνεται μόνο με τον εαυτό της και όχι με τις ιδιωτικές τηλεοράσεις που έχουν άλλες στοχεύσεις. Οι τεράστιες δυνατότητες της ΕΡΤ δυστυχώς σπαταλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Και δεν χρησιμοποιώ τυχαία τον όρο της σπατάλης».

- Ποια θα πρέπει να είναι η πρώτη απόφαση που θα πρέπει να λάβει το ΠαΣοΚ σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές;

«Με το πρόγραμμα των εκατό ημερών θα αποδείξει έμπρακτα ότι είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων σε μια στιγμή οριακής χρεοκοπίας της χώρας που αφήνει πίσω η “νέα διακυβέρνηση”, η “επανίδρυση” και ό,τι άλλο ηχηρό και κούφιο χρησιμοποίησαν εις βάρος τελικά της χώρας ο κ. Καραμανλής και η ΝΔ».

- Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αποθαρρύνει όλους αυτούς που ετοιμάζονται να ράψουν κοστούμια. Για ποιους νομίζετε ότι ομιλεί;

«Είναι το σωστό σήμα. Για όλους όσοι τυχόν σκέφτονται τον εαυτούλη τους πάνω από την παράταξη και τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για το ξεπέρασμα των αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η χώρα». - Πώς συνδυάζεται η ποίηση με την πολιτική; Εμπνευστήκατε ποτέ κάποιο ποίημα από την πολιτική;

«Η αλήθεια είναι ότι έχω να κάνω με δύο απαιτητικά “θηλυκά”. Από τα εφηβικά μου χρόνια ζω αδιάλειπτα μαζί τους και δεν μπερδεύω το ένα με το άλλο. Ασφαλώς και εμπνέομαι από πολιτικές καταστάσεις και συμπεριφορές, όλα αυτά όμως μετουσιώνονται σε υπαρξιακά θέματα με τα οποία ασχολείται η ποίηση».

- Τι ήταν αυτό που έκανε και τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον κ. Κ. Σημίτη να σας εμπιστεύονται τόσο πολύ;

«Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι τους ευγνωμονώ πάντα για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν»


Συνέντευξη Ν. Χασαπόπουλος
Πηγή Το Βήμα
1.10.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis