Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Αυξάνεται η χρήση αλκοόλ από εφήβους


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Αυξητική τάση παρουσιάζει η χρήση αλκοόλ από εφήβους και νέους έως 25 ετών, παρά τη μείωση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών στον γενικό πληθυσμό την τελευταία δεκαετία. Τα στοιχεία δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας αλλά σε όλα τα κράτη–μέλη όπου, όπως ανακοίνωσε η κ. Μάριαν Σκαρ, αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 13.000 νέοι και 2.000 νέες χάνουν ετησίως τη ζωή τους λόγω της κατάχρησης του αλκοόλ.

Πρώτη στη λίστα των παραγόντων που προκαλούν θάνατο ή αναπηρία στις προηγμένες χώρες κατατάσσει τη χρήση του αλκοόλ κ. Λαρς Μόλερ, περιφερειακή σύμβουλος του ευρωπαϊκού τοπικού γραφείου του οργανισμού υγείας για το Αλκοόλ και τα Ναρκωτικά. Στη χώρα μας, 200.000 άτομα πάσχουν από αλκοολική εξάρτηση, 5.000 θάνατοι οφείλονται σε αιτίες που σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ, ενώ σύμφωνα με έρευνες το 27% των εφήβων έχει πιει περισσότερες από είκοσι φορές σε διάστημα ενός χρόνου με προτίμηση στα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (ουίσκι, βότκα). 
Την εικόνα για τις επιπτώσεις της κατάχρησης του αλκοόλ στη χώρα μας συμπληρώνουν τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης που παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Εξαρτησιογόνων Ουσιών στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση αλκοόλ εξακολουθεί να αποτελεί δεύτερη αιτία πρόκλησης ατυχημάτων σε μοτοσικλετιστές.

1.10.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis