Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Η "αποστρατεία" των πολιτικών συνοδεύεται με πολλά προνόμια

Και πρώην να είσαι, ποτέ δεν χάνεσαι, έχοντας καταλάβει ύπατα πολιτικά, πολιτειακά και κοινοβουλευτικά αξιώματα. Τέτοιες μέρες ύστερα από εκλογές, και μάλιστα από κυβερνητική αλλαγή, ένας από τους πονοκεφάλους του νέου πρόεδρου της Βουλής είναι, πώς θα βολέψει ηττημένους ή παραιτημένους σε γραφεία ευρύχωρα, ευπρόσιτα και αντιπροσωπευτικά της αίγλης ενός πρώην πρωθυπουργού, ενός τέως προέδρου Βουλής, ή ενός πρώην προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας μέσα στο μέγαρο του Κοινοβουλίου.

Ηδη βρέθηκε πάντως γραφείο για τον τ. πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα και μάλιστα πολύ προνομιούχο στον πρώτο όροφο, εκεί όπου στεγάζονταν οι διπλωματικές υπηρεσίες, ενώ ο κ. Κ. Καραμανλής στεγάζεται στο παλιό γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο καταλαμβάνει ο εκάστοτε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ισόγειο. Θα πρέπει να βρεθεί και γι’ αυτόν νέο γραφείο, όταν εκλεγεί ο νέος αρχηγός της Ν.Δ.

Η μπλε Μερτσέντες

Γραφείο στη Βουλή, μετακλητό προσωπικό που μπορεί να εναλλάσσεται, προστασία από τη Φρουρά της Βουλής, κρατικό αυτοκίνητο με οδηγό και πάει λέγοντας, είναι τα προνόμια. Μάλιστα αποτελεί ιστορικό ανέκδοτο, που θυμούνται παλαιότεροι βουλευτές, η μπλε Μερτσέντες του συγχωρεμένου Ευάγγελου Γιαννόπουλου, που ήθελε διακαώς ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μετά την ήττα του 1993 και τελικά του την εξασφάλισε ο Αλέκος Παπαδόπουλος ως υπουργός Προεδρίας.

Ενα προεδρικό διάταγμα του 1991 (π.δ. 381) και πάλι επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη ήταν που άνοιξε τον ασκό των παροχών νέας γενιάς. Με αυτό προβλεπόταν για πρώτη φορά (άρ. 8), «η εξυπηρέτηση των διατελεσάντων Προέδρων Δημοκρατίας». Συγκεκριμένα εξασφαλίζονταν για κάθε πρώην Πρόεδρο δύο μετακλητοί υπάλληλοι, μέχρι τέσσερις οδηγοί αυτοκινήτων και ένας ως βοηθητικό προσωπικό. Το προσωπικό αυτό, κατά το 351/91, ήταν της επιλογής των αποχωρησάντων Προέδρων, με αντίστοιχη κάλυψη των θέσεων στο Προεδρικό Μέγαρο, εφόσον προέρχονταν από αυτό. Οι ρυθμίσεις καλύπτουν έκτοτε -εφόσον το επιθυμούν- τις ανάγκες των γραφείων των κ. Χρ. Σαρτζετάκη και Κ. Στεφανόπουλου.

Η πρώτη μεταφορά των αντίστοιχων προνομίων στον Κανονισμό της Βουλής (στο υπηρεσιακό του τμήμα) έγινε επί Απόστολου Κακλαμάνη με τη μεγάλη αλλαγή τον Απρίλιο του 1997. Τότε κατά τρόπο ανεξήγητο τη μερίδα του λέοντος εξασφάλιζαν έναντι των διατελεσάντων πρωθυπουργών, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής, δηλαδή ο ίδιος, αφού ο Γιάννης Αλευράς είχε «φύγει» από το 1995 και ο Αθανάσιος Τσαλδάρης απεδήμησε δύο χρόνια αργότερα. Κάποιες κακές γλώσσες είπαν τότε ο κ. Κακλαμάνης πάντα είχε κατά νου τον μεγάλο εχθρό από την εποχή της «αποστασίας», τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Αλλωστε η ρύθμιση δεν έπιανε τον Γιάννη Γρίβα, υπηρεσιακό απλώς πρωθυπουργό, ούτε τον Τζαννή Τζαννετάκη, που είχε πάρει μεν ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν ήταν αρχηγός της Ν.Δ.

Πάντως στο τότε άρθρο 30 του Κανονισμού της Βουλής προβλέπονταν για τα γραφεία των πρώην προέδρων της Βουλής έξι συνολικώς μετακλητοί υπάλληλοι, ενώ για τον «πρώην πρωθυπουργό, που διετέλεσε βουλευτής και αρχηγός κόμματος και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης» γραφείο, αλλά μόλις δύο θέσεις μετακλητών και μία θέση υπαλλήλου επεξεργασίας κειμένου. Με την πάροδο των χρόνων προστέθηκε ένας επιπλέον βοηθητικός στο υπαλληλικό δυναμικό για τους πρώην προέδρους της Βουλής, αλλά και ένας για τους πρώην πρωθυπουργούς. Την «αδικία» αυτή αποκατέστησε μόλις τον περασμένο Μάιο ο κ. Δημήτρης Σιούφας με αλλαγή στον Κανονισμό (ΦΕΚ 66Α/ 2009) ανεβάζοντας από δύο σε τέσσερις τους μετακλητούς στα γραφεία των πρώην πρωθυπουργών. Με τη ρύθμιση του ’97 προβλεπόταν ακόμη «αναγκαίος χώρος στο βουλευτήριο και αναγκαίο προσωπικό από οδηγούς οχημάτων και από τη Φρουρά της Βουλής» για τους διατελέσαντες προέδρους της Βουλής (χωρίς να προσδιορίζεται αριθμός), ενώ για τους πρώην πρωθυπουργούς δίδονταν γραφείο και τέσσερις αστυνομικοί από τη Φρουρά της Βουλής.

Πρόνοια υπήρξε το 1997 και για τους πρώην αντιπροέδρους κοινοβουλευτικών κυβερνήσεων με έναν μετακλητό υπάλληλο και για τον πρώην πρόεδρο κοινοβουλευτικής ομάδας με έναν επίσης μετακλητό υπάλληλο. Και για τις δύο αυτές κατηγορίες διατίθενται με τον Κανονισμό του 1997 δύο αστυνομικοί της Φρουράς. Τότε ήταν ένα δώρο στον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο (αφού ο έτερος αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Ανδρέα, Μένιος Κουτσόγιωργας είχε πεθάνει). Του ευεργετήματος πάντως έτυχε ο Τζαννής Τζαννετάκης, που ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης 1990-93 και μέχρι πρόσφατα διατηρούσε γραφείο στο μέγαρο της Βουλής στην οδό Αμαλίας.

Οσον αφορά τους πρώην προέδρους κοινοβουλευτικής ομάδας η ρύθμιση αφορά τους κ.κ. Μιλτ. Εβερτ, Αντ. Σαμαρά, Νικ. Κωνσταντόπουλο, Μαρία Δαμανάκη και Δ. Τσοβόλα. Μπορεί να μην έκαναν όλοι χρήση γραφείου, έκαναν όμως των μετακλητών υπαλλήλων, αλλά και του δικαιώματος, προβλεπόμενο από τον Κανονισμό, να λαμβάνουν τον λόγο στη Βουλή εκτός σειράς (η κ. Δαμανάκη). Ο κ. Εβερτ διατηρεί πάντως γραφείο, στον δεύτερο όροφο, όπου είναι τα γραφεία της Ν.Δ. όπως και οι κ. Απ. Κακλαμάνης και Κων. Μητσοτάκης εκ δεξιών και εξ ευωνύμων της αίθουσας των κοινοβουλευτικών συντακτών, η κ. Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα, σε άκρως προνομιακή θέση, δίπλα στο εντευκτήριο των βουλευτών, ενώ ολιγαρκέστερος είναι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης που έχει πάρει το γραφείο που στέγαζε επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου τον Αντώνη Λιβάνη. Είναι πάντως ένα πρόβλημα αν οι εξωκοινοβουλευτικοί πρώην αξιωματούχοι διατηρήσουν τα προνόμιά τους εντός του κυρίου κτιρίου του Κοινοβουλίου, γιατί ήδη οι διαθέσιμοι χώροι σε προνομιούχες αίθουσες εξαντλούνται. Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα κρατικά αυτοκίνητα. Είχαν δοθεί στους αείμνηστους Γιάννη Αλευρά και Θανάση Τσαλδάρη και τα διετήρησαν και οι χήρες τους.

Η φρουρά

Οσον αφορά τη φρουρά από πλευράς ΕΛ.ΑΣ., οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. προσπάθησαν να μειώσουν τις προσωπικές ασφάλειες, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πενιχρό. Το προεδρικό διάταγμα 52 (ΦΕΚ 83Α) του Μαΐου 2008 προβλέπει ότι «για την ασφάλεια των πρώην πρωθυπουργών, είτε κατέχουν την ιδιότητα του βουλευτή, είτε όχι, διατίθεται ανάλογος αριθμός αστυνομικών, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτόν των εν ενεργεία υπουργών», δηλαδή μέχρι οκτώ αστυνομικούς, ένα συνοδευτικό αυτοκίνητο και μία μοτοσικλέτα.

Του Φώτη Καλλιαγκόπουλου

Πηγή Καθημερινή

17.10.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis