Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Ξενιτεμένα έργα αναζητούν ελληνικά χέρια

Ηταν πριν από λίγους μήνες όταν ο Κωνσταντίνος Φράγκος του οίκου Sotheby΄s επισκέφθηκε τη Γερμανία για να εξερευνήσει ιδιωτική συλλογή έργων ξένων ζωγράφων προερχόμενη από γνωστή οικογένεια του Μονάχου η οποία είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να τα πουλήσει. Καθώς περιδιάβαζε τους πίνακεςένα άνθος της παγκόσμιας τέχνηςη ματιά του έπεσε πάνω σε μια θαλασσογραφία που στεκόταν παράμερα και την οποία η ξεναγός του δεν είχε μπει καν στον κόπο να του δείξει. «Ποιανού ζωγράφου είναι αυτός ο πίνακας;» ρώτησε τη συλλέκτρια. «Δεν είναι τίποτε σπουδαίο» του απάντησε εκείνη. Το ένστικτό του όμως τον ώθησε να πλησιάσει. Και είδε ένα από τα μεγάλης αξίας έργα του Κωνσταντίνου Βολανάκη.

Μόλις είχε βρει τον «πρωταγωνιστή» του νέου Greek Sale του Sotheby΄s που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη.

Η ίδια ιστορία, σε διαφορετικές εκδοχές, έχει επαναληφθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Σε συλλογές ξένων ιδιωτών (αρκετοί από τους οποίους δεν έχουν καν ελληνική καταγωγή) ο senior director και επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικής Τέχνης του οίκου Sotheby΄s έχει ανακαλύψει αρκετούς θησαυρούς της ελληνικής τέχνης από τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Αυτά τα ελληνικά έργα του εξωτερικού που «αποζητούν» να επιστρέψουν στην Ελλάδα συγκαταλέγονται σε εκείνα που τον εντυπωσίασαν περισσότερο κατά την προετοιμασία του φθινοπωρινού Greek Sale το οποίο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου στο Λονδίνο.

Σε ένα σημαντικό ποσοστό τα 173 έργα που θα δημοπρατηθούν και τα οποία αναμένεται να συγκεντρώσουν το ποσό των 4,25 εκατ. ευρώ προέρχονται από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ελβετία, ακόμη και η Αυστραλία. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του πίνακα «Κατά μήκος της ακτής» του Κωνσταντίνου Βολανάκη (με τιμή εκτίμησης 30.000-50.000 ευρώ). Ο κ. Φράγκος έλαβε μέσω email φωτογραφία του έργου. Αποστολέας ήταν ένας Ελληνοαυστραλός ο οποίος ήθελε να πληροφορηθεί την αξία του. Ο ίδιος του έκανε μια πρόχειρη εκτίμηση και τον προέτρεψε να ταξιδέψει στο Λονδίνο για να την πιστοποιήσει, όπερ και εγένετο. Ο πίνακας αυτός, ο 14ος κατά σειρά που θα δημοπρατηθεί, είναι και ο μοναδικός του Βολανάκη που περιλαμβάνεται στο Greek Sale.

Από τις ΗΠΑ εξάλλου προέρχεται το ακριβότερο έργο του Greek Sale, το «Διαβάζοντας τη μοίρα» του Νικολάου Γύζη (τιμή εκτίμησης 230.000-350.000 ευρώ), φιλοτεχνημένο στο Μόναχο περί το 1880. Ο πίνακας αγοράστηκε από αμερικανό συλλέκτη και κατά τη δεκαετία του 1930 ή του 1940- σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Φράγκου- πέρασε στην κατοχή της οικογενείας, η οποία σήμερα το διαθέτει στον Sotheby΄s. «Πρόκειται για ένα έργο το οποίο, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα» αναφέρει ο εκπρόσωπος του οίκου. Πιθανόν το γεγονός ότι ο ένας άλλος πίνακας του ίδιου καλλιτέχνη και με το ίδιο θέμα, φιλοτεχνημένος το 1885, βρίσκεται στην κατοχή της Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου να αποτελέσει έναυσμα για να βρεθεί κοντά στο «αδελφάκι» του. «Είναι ένα ενδιαφέρον ζήτημα το αν το έργο αυτό θα έρθει στην Ελλάδα και ποιος θα μπορέσει να το φέρει.Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ελληνικό κοινό αξίζει την ευκαιρία να χαρεί από κοντά ένα τόσο σπουδαίο έργο» μας λέει ο κ. Φράγκος.

Α πό αμερικανό συλλέκτη προέρχονται επίσης τέσσερα από τα εννέα έργα του Γιάννη Σπυρόπουλου που προσφέρονται στη δημοπρασία, ενώ συλλέκτρια ανατολικοευρωπαϊκής καταγωγής και με έδρα το Παρίσι προσφέρει το έργο «Νεαρή γυναίκα πλένεται πλάι στο ποτάμι»του Νικολάου Γύζη (τιμή εκτίμησης: 169.000-225.000 ευρώ). Από γάλλο συλλέκτη προέρχεται το έργο «Μπλε σύνθεση» του Θάνου Τσίγκου (τιμή εκτίμησης: 5.700-7.900 ευρώ), ενώ σε ελληνικής καταγωγής Λονδρέζο ανήκει ο «Προμηθέας» του Γιάννη Τσαρούχη (τιμή εκτίμησης: 4.500-6.800 ευρώ). Τέλος, ορισμένα από τα έργα του Αλέκου Φασιανού που περιλαμβάνονται στη δημοπρασία- ο καλλιτέχνης συμμετέχει στο Greek Sale με τον εντυπωσιακό αριθμό των 13 έργων- προέρχονται από τις ΗΠΑ και την Ελβετία.

«Μαζεμένες» τιμές ενάντια στην κρίση
Ο μικρότερος αριθμός των προσφερομένων έργων αλλά και οι πιο συντηρητικές τιμές εκτίμησης σε σύγκριση με παλαιότερες δημοπρασίες είναι δύο από τα «τεχνάσματα» με τα οποία το εφετινό Greek Sale επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης (και) στην αγορά έργων τέχνης. Με αυτά τα δεδομένα, ωστόσο, αλλά και βάσει του ενδιαφέροντος που έχει ήδη εκδηλωθεί, κυρίως από έλληνες ιδιώτες, οι υπεύθυνοι του οίκου αισιοδοξούν ότι το συνολικό ποσό της δημοπρασίας δεν θα είναι χαμηλότερο της τιμής εκτίμησής του. «Θα εκπλαγώ αν δεν πουληθούν τα φαβορί του Sale» λέει ο κ. Φράγκος «αλλά από μια δημοπρασία όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς. Στο κάτω κάτω πρόκειται για μια ζωντανή διαδικασία».

Ο πίνακας1 είναι του Νικολάου Γύζη "Διαβάζοντας τη μοίρα" και ο πίνακας2 ο "Προμηθεας" του Γιάννη Τσαρούχη

Πηγή Το Βήμα
17.10.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis