Σαν ιός εξαπλώνεται από γειτονιά σε γειτονιά της Αθήνας η ανασφάλεια των πολιτών από τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα παραβατικότητας (κυρίως κλοπών) στο κέντρο της Αθήνας και πέριξ. Πρόκειται για παρανομία μικρής κλίμακας, καθώς τα σοβαρά εγκλήματα (π.χ. ανθρωποκτονίες, βιασμοί) δεν καταγράφουν αντίστοιχη άνοδο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο δήμος από την αστυνομία.
Ωστόσο, η ανησυχία εντείνεται, καθώς το φαινόμενο των μικροεγκλημάτων είναι και ανεξέλεγκτο και τυφλό, αφού οι δράστες δεν στοχεύουν μόνο στους οικονομικά εύρωστους, αλλά στρέφονται και κατά των πιο φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας. Η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων της πρωτεύουσας αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπορέσει ο δήμος να προωθήσει την κεντρική του ιδέα για αναβάθμιση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου. Αν δηλαδή η αστυνομία δεν δράσει αποτελεσματικά γύρω από την Ομόνοια και σε συνοικίες όπως το Μεταξουργείο ή κάτω από την Πατησίων, τότε η ιδέα του δημάρχου κ. Γ. Καμίνη περί επιστροφής του κόσμου στο κέντρο δύσκολα θα επιτευχθεί. Ηδη περιοχές όπως η πλατεία Αμερικής, Βικτωρίας, Αττικής έχουν μαζικά εγκαταλειφθεί από τις μεσαίες ηλικίες και κατοικούνται σχεδόν αποκλειστικά από ηλικιωμένους.
Ο δήμος αναζητεί τρόπους να προσελκύσει τη νεολαία. Ιδιαίτερα, επίσης, προβληματίζει τη νέα δημοτική αρχή η εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής που εμφανίζει η οδός Σταδίου με μεγάλες ιδιοκτησίες καταστημάτων να έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους. «Είναι ζωτικής σημασίας οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης και η Σταδίου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα», εκτιμά ο σύμβουλος του δημάρχου κ. Κ. Κάρης.
Μία από τις ιδέες του δημάρχου που δεν έχει πάρει το πράσινο φως ήταν αυτή της αξιοποίησης κλειστών ξενοδοχείων της Ομόνοιας για στέγαση φοιτητικών εστιών. Το Ιδρυμα Νεότητας (υπ. Παιδείας) δεν έδειξε το ανάλογο ενδιαφέρον ίσως επειδή χρησιμοποιεί ιδιόκτητα κτίρια.
Της Ελενας Καρανάτση
Πηγή Καθημερινή
2.3.2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου